Ο Βαρουφάκης προαναγγέλλει άμεση δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων του Eurogroup

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, δηλώνει, με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter, αποφασισμένος να δημοσιοποιήσει, και μάλιστα σύντομα, τις ηχογραφήσεις του κρίσιμου Eurogroup του 2015, αψηφώντας τις αντιδράσεις.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι η δημοσιοποίηση την ηχογραφήσεων είναι νόμιμη.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Βαρουφάκης έγραψε στα αγγλικά «Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο πως οι ολιγαρχικές κυβερνήσεις φοβούνται τη διαφάνεια. Σήμερα υπέβαλα στον πρόεδρο ένα USB με όλες μου τις (απολύτως νόμιμες) ηχογραφήσεις του Eurogroup του 2015, ζητώντας του να τις θέσει στη διάθεση των βουλευτών και του κοινού. Πανικόβλητος, το επέστρεψε! Μην ανησυχείτε. Το MeRA25 θα ρίξει φως. Σύντομα!».

Και πρόσθεσε με άλλο tweet του ότι «κανείς δεν δικαιούται να κρατήσει τους πολίτες στο σκοτάδι. Η αλήθεια για τα Eurogroup του 2015 πανικοβάλλει την τρόικα εσωτερικού επειδή είναι επίκαιρη & χρήσιμη. Το ΜέΡΑ25 επιλέγει το φως της διαφάνειας κόντρα στο σκοτάδι της προπαγάνδας».

Νωρίτερα

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του στο Eurogroup.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε το στικάκι με τις μαγνητοφωνημένες από τις συνεδριάσεις του Eurogroup του 2015, στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε «Παραδίδω συσκευή αποθήκευσης με τις ηχογραφημένες συνεδρίες του Eurogroup.  Πάγια θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της πρόσβασης στους διαλόγους, στις τοποθετήσεις και στις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον τους».

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας επέστρεψε πίσω τον φάκελο, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο».

Τα εύσημα στον Κώστα Τασούλα έδωσε ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας ορθή την απόφαση του.

ΜέΡΑ25: Η αλήθεια επιστρέφεται ως «απαράδεκτη»

Το ΜέΡΑ25 εξέδωσε ανακοίνωση μετά την επιστροφή, από τον Πρόεδρο της Βουλής, των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών των Eurogroup του 2015.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 αναφέρει:

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέθεσε σήμερα στα χέρια του Προεδρείου της Βουλής συσκευή αποθήκευσης που περιείχε τις ηχογραφήσεις των Eurogroup του πρώτου εξαμήνου του ’15.

Η παράδοση συνοδεύτηκε από νομική γνωμοδότηση  του Αρείου Πάγου (277/2014) όπου ρητά αναφέρεται ότι «οι ηχογραφήσεις μη ιδιωτικών στιγμών κατά τη διάρκεια της άσκησης καθηκόντων δημοσίου λειτουργού είναι όχι απλά νόμιμες, αλλά και ηθικά επιβεβλημένες».

Πάγια θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως όλοι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης στις τοποθετήσεις, τους διαλόγους και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον τους.

H αντίδραση του Προέδρου της Βουλής να επιστρέψει το ντοκουμέντο ως «απαράδεκτο», απλά επιβεβαιώνει ότι το τείχος αδιαφάνειας των Eurogroup βόλευε και βολεύει πολλούς, ενώ η αλήθεια και η διαφάνεια,

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top