Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί από τον Μητσοτάκη να κάνει αυτό που ήδη είχε εξαγγείλει

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Δεν μπορώ να ξέρω αν τους απασχολούν περισσότερο τα απογοητευτικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ή τα αλλεπάλληλα συντροφικά μαχαιρώματα.

Θα έπρεπε ωστόσο να ανησυχούν κυρίως για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης τους έχει πάρει τη μπουκιά απ´ το στόμα, αφαιρώντας τους κάθε δυνατότητα παραδοσιακής, αριστερίστικης αντιπολίτευσης.

Έτσι συνέβη και χθες όταν ακολούθως της ενημέρωσης για την οικονομία, οι Συριζαίοι ξεχύθηκαν στα κανάλια για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση απαιτώντας σε αυστηρό τόνο να κάνει …αυτό που ήδη είχε εξαγγείλει. 

Για να εξηγούμαι. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ελλιπή τα μέτρα. Θα τα έβρισκε ελλιπή ακόμη και αν ο Μητσοτάκης υπόσχονταν κατώτατο μισθό 5.000 ευρώ και πλήρη κατάργηση της φορολογίας. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας τη γραμμή, εστίασαν κυρίως στο θέμα της αναπλήρωσης του μισθού. Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες που η επιχείρηση εφαρμόζει εκ περιτροπής εργασία καταβάλλοντας το αντίστοιχο, χαμηλότερο ποσό στον εργαζόμενο. Το κράτος θα συμπληρώνει ένα ποσοστό των μισθολογικών απωλειών.

Οι Συριζαίοι «βγήκαν στα κάγκελα» και με τον μαξιμαλιστικό τρόπο που ξέρει να υπόσχεται η αριστερά, ζήτησαν να αναπληρώνεται πλήρως ο χαμένος μισθός. Στο ερώτημα όμως αν πρέπει να αναπληρώνεται στο σύνολό του και ο μισθός ενός στελέχους που ελάμβανε π.χ. 5.000 ευρώ, η απάντηση δεν ήταν εύκολη. Προφανώς και δεν μπορούν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο. Έκαναν λοιπόν λόγο για κάποιο πλαφόν. Ένα ανώτατο όριο πλήρους αναπλήρωσης.

Μα ακριβώς αυτή ήταν και η εξαγγελία Μητσοτάκη. Το ποσό που χάνει ο εργαζόμενος θα αναπληρώνεται σε ελάχιστο ποσοστό 60% αλλά θα φθάνει ακόμη και το 100% για τους χαμηλόμισθους. Θα διασφαλίζεται δηλαδή -σύμφωνα πάντα με τις εξαγγελίες- πλήρως ο κατώτατος μισθός. Οι αδύναμοι -για τους οποίους διατείνεται ότι κόπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ- είναι πλήρως προστατευμένοι. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας.

Μπορεί μέσα στη σύγχυση να υπήρξε κάποιο μπέρδεμα. Όπως συνέβη για παράδειγμα όταν ο οικονομολόγος Νίκος Παππάς μπερδεύτηκε με το περιθώριο κέρδους των αντισηπτικών. Το πιθανότερο όμως είναι ότι δεν ήταν ιδιαίτερα προετοιμασμένοι για σοβαρή αντιπολίτευση. Θεώρησαν ότι ο Μητσοτάκης θα εξήγγειλε μερικά ημίμετρα και ότι θα αρκούσε μια πλειοδοσία παροχών για να πορευτούν αντιπολιτευτικά. Τον υποτίμησαν ξανά.

Με τέτοιου τύπου αντιπολίτευση όμως δεν είναι εύκολο να πείσουν κανέναν. Γι’ αυτό βιώνουν και την απογοητευτική εμπειρία των δημοσκοπήσεων με τη ΝΔ να προηγείται με double score. Αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι που φέρνουν γκρίνια και αλληλοκατηγορίες σχετικά με το ποιος φταίει. Αυτές οι αλληλοκατηγορίες είναι που δημιουργούν κλίμα σύγχυσης και δεν αφήνουν χρόνο και διάθεση για σοβαρή δουλειά, η οποία θα παράξει σοβαρή αντιπολίτευση. Φαύλος κύκλος.

Υ.Γ. Βρίσκω ιδιαίτερα προκλητική την επίκληση του «μαξιλαριού που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ» από τα στελέχη του. Κύριοι, το μαξιλάρι δεν το μάζεψε κανείς με τις ικανότητες του στη διαχείριση. Είναι αποτέλεσμα βαριάς φορολογίας των πολιτών η οποία μάλιστα φρέναρε την οικονομία για χρόνια.

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top