ΑρχικήΠολιτικήΟ στόχος του Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής - Η στάση των άλλων...

Ο στόχος του Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής – Η στάση των άλλων χωρών

Στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητα και της συμφωνίας με τη Λιβύη στοχεύοντας στην ομόφωνη καταδίκη της διότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκφράσει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

Σύμφωνα με το Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναφέρουν την Πέμπτη ότι η συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας που προσδιορίζει θαλάσσιες ζώνες αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου: «Το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας (του ΟΗΕ). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει αναμφίβολα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές της πράξεις της Τουρκίας».

Το σχέδιο της δήλωσης, που επικαλείται το Reuters, επίσης αναφέρεται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Στις 20 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καταδικάσει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Είχε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ε.Ε. να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επίσης, είχε αποφασίσει στην τελευταία Σύνοδο στις 17-18 Οκτωβρίου ότι η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Η στάση των άλλων χωρών

Την Τετάρτη η Γερμανία κάλεσε την Τουρκία και τη Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ ενώ το Βερολίνο ζήτησε από τις δύο χώρες να ακολουθούν την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, διαβεβαίωσε ότι αυτή θα είναι και η στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Οι Ιταλοί αναδεικνύονται σε έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο ζήτημα του Συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης. Για παράδειγμα, ο Νίκος Δένδιας είχε κάνει επαφή με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο πριν το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας, όμως, η τοποθέτηση του Ντι Μάιο εντός του Συμβουλίου εξέπληξε ακόμα και τον κ. Δένδια, ο οποίος, σημειωτέον, καθόταν δίπλα του. Ο, δε, Τζουζέπε Κόντε με παρέμβασή του στη Βουλή της Ιταλίας την Τετάρτη ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ έστειλε το διττό μήνυμα πως η Ελλάδα είναι παραδοσιακός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη και πως το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Άμεση απάντηση στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζουν να δώσουν Γαλλία και Ιταλία, στέλνοντας στην περιοχή ερευνητικά και πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»Αθήνα και Παρίσι επεξεργάζονται σχέδιο βάσει του οποίου η Γαλλία θα στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, στην περίπτωση που ο Ερντογάν κάνει πράξη την προκλητική ρητορική του και στείλει τουρκικό ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης.