Ο Ν. Κακλαμάνης εναντίον Ντόκου και Ροζάκη λόγω της εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ για την Χάγη

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον του αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Θάνου Ντόκου, αλλά και του καθηγητή, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Χρήστου Ροζάκη.

Αφορμή αποτέλεσε η εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, η οποία φέρει τον τίτλο «Μας συμφέρει η Χάγη;», ανοίγοντας συζήτηση για το βασικό και κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Κακλαμάνης, αναφερόμενος στα «αγκάθια» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, , τόνισε στον ρ/σ  «Alpha 98,9» ότι βασικό ζήτημα είναι οι εξωθεσμικοί παράγοντες, οι οποίοι δεν θα έπρεπε καν να μιλούν, όπως είναι ο κ. Ντόκος.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Το πρώτο αγκάθι είναι τα εθνικά θέματα και δεν αναφέρομαι στο αν έχουμε ικανές ένοπλες δυνάμεις. Εγώ τις εμπιστεύομαι και πιστεύω ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι ικανοί να τα υπερασπίσουν με απόλυτη επιτυχία. Εκεί που ανησυχώ είναι από μια κινητικότητα που βλέπω κυρίως από εξωθεσμικούς παράγοντες σχετικά με την προσφυγή στη Χάγη. Η επανεμφάνιση Ροζάκη και όχι μόνο. Εγώ δημοσίως εναντιώθηκα και στις δηλώσεις του κ. Ντόκου. Είπα ότι όταν είσαι σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργό δεν μπορείς να δηλώνεις ότι εκφράζεις τις προσωπικές σου απόψεις. Προσωπική άποψη μπορούσε να την έχει ο κ. Ντόκος όταν ήταν στο ΕΛΙΑΜΕΠ, όταν είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού, καταρχήν δεν μιλάει».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην επανεμφάνιση Ροζάκη και το αν βρήκε κάποιο κενό για να μπορέσει να ανοίξει κάποια συζήτηση για τη Χάγη, λέγοντας ότι «Είναι βάσιμη αυτή η υποψία. Παραδείγματος χάρη μέσα στην κινητικότητα, δεν θα κάνω και διαφήμιση της εκδήλωσης για να πω πότε και πού θα γίνει. Υπάρχουν και αρθρογραφίες για το πόσο μας συμφέρει να πάμε στη Χάγη με όλο το πακέτο. Μόνο που δεν ξέρει κανείς ποιο είναι το πακέτο».

Για τον λόγο που δεν πρέπει να πάμε στη Χάγη: «Ένας καλοπροαίρετος θα μπορούσε να πει γιατί να μην συζητήσουμε την οικονομική συνεκμετάλλευση και να τελειώσουν εκεί τα θέματα. Όμως ποιος άλλος εγγυάται τι άλλο μπορεί να κρύβεται από πίσω. Ακούσαμε τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου να λένε για αποστρατικοποίηση στα νησιά του Αιγαίου. Γκρίζαραν όλα τα νησιά. Αυτά ποιος τα διασφαλίζει;».

Και κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης, υπογραμμίζοντας «Το δεύτερο αγκάθι είναι τα κόκκινα δάνεια για την α’ κατοικία. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι την 1η Μαΐου θα βρει λύσεις για να μην κινδυνεύσει η α’ κατοικία, αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη».

Η ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο «Μας συμφέρει η Χάγη;»

Συζήτηση στο ερώτημα των ημερών για τις ελληνοτουρκικές διαφορές θα επιχειρήσει να δώσει η εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00 στο Ωδείο Αθηνών.

Το πάνελ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τέως Υπουργός Εξωτερικών και ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, πρώην υφΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τη συζήτηση συντονίζει ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.

«Τώρα που η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έχει ανακοπεί κι η Άγκυρα κλιμακώνει τις διεκδικήσεις της, είναι σκόπιμο η Ελλάδα να αποβλέπει στη Χάγη; Τι προϋποθέσεις θα απαιτούνταν στην περίπτωση αυτή ώστε να διασφαλιστούν με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα; Τι προσδοκούμε από τη Χάγη, και τι φοβόμαστε;»

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) ανοίγει την κρίσιμη συζήτηση επιδιώκοντας να φωτίσει σε βάθος τα ζητήματα που διακυβεύονται. Συμμετέχουν κορυφαίοι πολιτικοί που χειρίστηκαν από θέση ευθύνης τα ελληνοτουρκικά ζητήματα την τελευταία εικοσαετία:

Γιώργος Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής ΝΔ

Γιώργος Κατρούγκαλος, Καθηγητής, τέως Υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Χρήστος Ροζάκης, Ομότιμος Καθηγητής, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Τη συζήτηση συντονίζει ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 19:00, στο Ωδείο Αθηνών (αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής», Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19).

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top