Ο Ντράγκι στην Αθήνα: Η εξομολόγηση για την Ελλάδα, ο «χρησμός» για το QE και το τραπέζι του Στουρνάρα

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Λίγο πριν αφήσει την θέση του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο «Σούπερ Μάριο» της ευρωπαϊκής οικονομίας έρχεται σήμερα, Τρίτη, στη χώρα μας, προσκεκλημένος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Ακαδημία θα βραβεύσει τον Μάριο Ντράγκι την Τρίτη, όπου προβλέπεται να εκφωνήσει και ομιλία.  Το τιμώμενο πρόσωπο θα παρουσιάσει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος και βέβαια στην ομιλία του, αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στην ελληνική κρίση και τον τρόπο που την χειρίστηκε η ΕΚΤ. Άλλωστε, μόλις χτες, ο Μάριο Ντράγκι εξομολογήθηκε σε συνέντευξή του στους Financial Times, ότι όταν ένας υπουργός (σ.σ. υπονοείται ότι πρόκειται για τον Σόιμπλε) είπε σε συνεδρίαση του Eurogroup ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να έχει από καιρό κόψει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, εκείνος του απάντησε: «Αν θέλετε να ωθήσετε την Ελλάδα εκτός του ευρώ, κάντε το. Μην χρησιμοποιείτε την ΕΚΤ για να το κάνετε».

Η επίσκεψή του στη χώρα μας λίγο πριν παραδώσει τα σκήπτρα στη διάδοχό του, Κριστίν Λαγκάρντ, αποκτά ξεχωριστή σημασία υπό το πρίσμα του νέου κύκλου ποσοτικής χαλάρωσης και του κατά πόσο θα μπορούσε να συμμετέχει σε αυτόν η Ελλάδα. Όταν ο ίδιος ρωτήθηκε πρόσφατα για την πιθανότητα ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, είχε δηλώσει με νόημα ότι αισθάνεται πεπεισμένος ότι «εάν η πρόοδος συνεχίσει να είναι σημαντική στο θέμα των μεταρρυθμίσεων θα υπάρχουν συνθήκες στις οποίες θα μπορεί να συμμετάσχει στο QE».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος της ποσοτικής χαλάρωσης, δεν αφορούσε την Ελλάδα λόγω του τρίτου μνημονίου που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συναντήσεις

Το βράδυ της Τρίτης, ο Μάριο Ντράγκι θα παρακαθίσει σε δείπνο που έχει ετοιμάσει προς τιμήν του ο Γιάννης Στουρνάρας στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Στο δείπνο θα παρευρεθούν μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, επικεφαλής των τραπεζών και κάποια μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημαντικό είναι το ραντεβού που θα έχει ο κ. Ντράγκι το πρωί της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αργότερα την ίδια μέρα θα αναχωρήσει.

«Ο άνθρωπος που έσωσε το ευρώ στις πιο αβέβαιες στιγμές του»

Τον καταλυτικό ρόλο του αποφασιστικού Ιταλού στην πορεία του ευρώ, εξήρε πρόσφατα σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times«Ο Ντράγκι κατόρθωνε συχνά να καθησυχάζει τις αγορές με τα προσεκτικά επιλεγμένα λόγια του. Στις κρίσιμες για την Ελλάδα και την ευρωζώνη στιγμές του Ιουλίου του 2012, ο Ντράγκι δήλωσε σε ακροατήριο στο Λονδίνο ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να σωθεί το ευρώ. Η δήλωσή του υπήρξε το σημείο καμπής της κρίσης», τονίζουν οι Times της Νέας Υόρκης.

«Ο ρόλος του ήταν αποφασιστικός την ώρα που ο κίνδυνος διάσπασης ή και διάλυσης της ευρωζώνης ήταν υψηλός. Μετά τον Ντράγκι, η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα έγινε μια διαφορετική τράπεζα», δήλωσε ο Άνχελ Ταλαβέρα επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics ου Λονδίνου.

Ο κ. Ντράγκι αποχωρεί από την σκηνή σαν ένας super star μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών, κατέληγε το άρθρο.

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top