Ο Γεραπετρίτης απαριθμεί τις 5 αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» υπό τον τίτλο «Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης», αναφέρεται στον νόμο για το επιτελικό κράτος, ενώ κάνει λόγο και για «σημαντικές αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί στον τρόπο άσκησης της διακυβέρνησης».

Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης καταγράφει πέντε αλλαγές με πρώτη την «κανονικότητα και τυποποίηση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία ήταν άγνωστη στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης». Ακολουθεί η «γεωμετρική βελτίωση» του επιπέδου προσήλωσης των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών στις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ως τρίτη αλλαγή ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρει την εγκατάσταση στην προεδρία της κυβέρνησης του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθηση και αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου («ΜΑΖΙ») και ως τέταρτη την για «πρώτη φορά στελέχωση των ιδιαίτερων γραφείων υπουργών, υφυπουργών και γραμματέων από ορισμένο αριθμό αποσπασμένων και μετακλητών υπαλλήλων που προβλέπονται στο νόμο χωρίς καμία παρέκκλιση».

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει, ως πέμπτη αλλαγή, την στελέχωση και λειτουργία «με πλήρες επιχειρησιακό πρόγραμμα και δομές εσωτερικού ελέγχου» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας «η οποία συγκέντρωσε σε ένα σώμα όλα τα όργανα του Δημοσίου που ελέγχουν την ιδιωτική οικονομία».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης «η εκπόνηση του εγχειριδίου νομοπαρασκευαστικής μεθοδολογίας», καθώς και η «επί θητεία τοποθέτηση υπηρεσιακών γραμματέων προερχόμενων από την διοίκηση με επιλογή από ανεξάρτητη επιτροπή».

Επίσης, επίκειται η δεύτερη φάση του επιτελικού κράτους που θα αφορά την κάθετη οργάνωση του στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης επισημαίνει ότι το εγχείρημα του επιτελικού κράτους «περιγράφηκε με θετικό πρόσημο στην 4η Έκθεση μετα-προγραμματικής ενισχυμένης εποπτείας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τρέχουσα εβδομάδα».

 

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top