Ναι από όλους – Προσδοκίες ομοφωνίας για την ψήφο των αποδήμων

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Προ των πυλών φαίνεται να βρίσκεται η υπερψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων καθώς παρά τη δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα προ ημερών ότι δεν θα συναινέσει, το ΚΚΕ σήμερα αίρει τις επιφυλάξεις του.

Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο που αποτελούσε προεκλογική αλλά και μετεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη πληροί τις προϋποθέσεις για να υπερψηφιστεί από 300 βουλευτές.

Συναινετικό το ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ ανέφερε ότι το κόμμα του είναι σύμφωνο με τις αλλαγές που προτείνονται στην αναθεώρηση του άρθρου 54, ωστόσο, ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει ακόμη πρόβλεψη για την ύπαρξη πραγματικού δεσμού του εκτός επικρατείας ψηφοφόρου με την Ελλάδα.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Γιάννης Γκιόκας, ανέφερε ότι «είναι  θετικό που  έγινε συζήτηση γύρω από τις προτάσεις του ΚΚΕ όμως η τελική μας στάση θα διαμορφωθεί από την κατάθεση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και εφόσον οι προϋποθέσεις που βάλαμε καλύπτονται και συνταγματικά στο άρθρο 54 και φυσικά  νομοτεχνικά στο σχέδιο νόμου».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ θύμισε τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει το κόμμα του και οι οποίες είναι:

«Να υπάρχει  πραγματικός  οικονομικός  και κοινωνικός  δεσμός  με την  Ελλάδα όπως φορολογικές υποχρεώσεις και όχι απλά ενός ψυχικός  δεσμός  που κανείς δεν αμφισβητεί  ότι υπάρχει.

Να υπάρχει ένας  ανώτατος  εύλογος χρόνος απουσίας από τη χώρα.

Να υπέχει  αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού που εγγυάται και την εγκυρότητα της ψήφου αλλά κυρίως εγγυάται το ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον και την συμμετοχή που πρέπει να εξασφαλίζεται σε μια εκλογική διαδικασία.

Με τα κριτήρια αυτά καλύπτονται και με το παραπάνω όσοι έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.»

Το κάλεσμα Θεοδωρικάκου σε όλα τα κόμματα για την ψήφο των αποδήμων

Τι αλλάζει

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «μία συνθήκη συμβιβασμού», που αποτελεί ένα πρώτο βήμα, για το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του άρθρου 54.

Στόχος της αναθεώρησης του συγκεκριμένου άρθρου είναι, όπως σημείωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, «να θωρακιστούν συνταγματικά οι προβλέψεις που θα περιληφθούν στον νόμο, το σχέδιο του οποίου συντάχθηκε με βάση τη συμφωνία της 22ας Οκτωβρίου και το νομοσχέδιο ετέθη σε διαβούλευση».

Η νέα παράγραφος 4 που ζήτησε να προστεθεί στο άρθρο 54 ο Τάκης Θεοδωρικάκος

«4. Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

«Σας καλώ να υπερψηφίσετε την συγκεκριμένη προσθήκη στο άρθρο 54», δήλωσε από βήματος Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών.

«Οφείλουμε να ακούμε την κοινωνία και να συνθέτουμε απόψεις. Οφείλουμε να δημιουργούμε συγκλίσεις. Σαφέστατα οι συναινέσεις δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, αυτοσκοπό στην πολιτική. Πολλές φορές, ιδιαίτερα η πορεία σε τομές και μεταρρυθμίσεις, μπορεί να αποδειχθεί συγκρουσιακή. Όταν όμως οι πολιτικές αποφάσεις αφορούν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών με εθνικό χαρακτήρα, τότε η συναίνεση αποτελεί αυτονόητο καθήκον και δείχνει το μέγεθος της ευθύνης καθενός εξ ημών απέναντι σε εκείνους που μας εμπιστεύθηκαν, όχι μόνο την ψήφο τους, αλλά την πρόοδο τη δική τους και των οικογενειών τους, την ποιότητα της ίδιας της ζωής τους», συμπλήρωσε.

«Θα ήθελα για την ιστορία, απλώς να προσθέσω, ότι εν έτει 2019- μπαίνουμε στο 2020 – καλούμαστε να πράξουμε ό,τι έπραξε πριν από 158 χρόνια, το 1862, ο Θρασύβουλος Ζαΐμης ως υπουργός Εσωτερικών, όταν με νόμο έδωσε τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν. Καλούμαστε, λοιπόν, να κάνουμε ό,τι κάνουν οι 26 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ό,τι έπραξαν οι προκάτοχοί μας πριν από ενάμιση αιώνα, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό κάνουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την δικαίωση όλων εκείνων των συμπατριωτών μας που θέλουν να μετέχουν στα κοινά της χώρας μας, αλλά δεν έχουν, όλοι, την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν, ταξιδεύοντας για το σκοπό αυτό στη χώρα», προσέθεσε.

Και κατέληξε: «Και το άρθρο 54 αλλά και τις προσεχείς ημέρες, όταν θα έλθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, ελπίζω ότι θα υπερψηφισθούν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Θα είναι ένα μήνυμα προς τους συμπατριώτες μας ότι η πατρίδα θέλει να κρατήσει ισχυρούς δεσμούς μαζί τους, ιδιαίτερα τώρα στην προσπάθεια για την αναγέννησή της. Και ο ισχυρότερος δεσμός σε μια δημοκρατία είναι η ψήφος του κάθε πολίτη».

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top