Ν. Κεραμέως: Βία, εκφοβισμοί και ανομία δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Συνέντευξη παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Νίκη Κεραμέως όπου αναφέρθηκε στη νέα ρύθμιση για το άσυλο που θωρακίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία.

Στη συνέντευξη της η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι «Στα ΑΕΙ θα ισχύει ό,τι ακριβώς ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο της χώρας, δηλαδή οι αρχές επεμβαίνουν για κάθε αξιόποινη πράξη όπως ορίζει η κοινή νομοθεσία».

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «έκνομες ενέργειες που κατέλυαν το άσυλο, όπως βιαιοπραγίες, εκφοβισμοί, παρεμπόδιση συνεδρίων, θα αποτρέπονται» και υπογράμμισε πως η προστασία των πανεπιστημιακών χώρων θα γίνεται σε δύο στάδια.

Συνέχισε λέγοντας ότι «Αφενός, με την επαναφορά μίας υγιούς, σύγχρονης, δημοκρατικής νομοθετικής ρύθμισης για το άσυλο, αφετέρου, με την επίδειξη μηδενικής ανοχής στην παραβατικότητα και την εκτροπή, η οποία στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το κυβερνητικό μήνυμα της απαρέγκλιτης εφαρμογής του νόμου. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφής. Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια».

Παράλληλα, εξήγησε ότι οι αλλαγές που θα βρουν οι μαθητές μπροστά τους από τον Σεπτέμβριο για τη νέα χρονιά, θα αφορούν τους μαθητές της Γ΄ λυκείου: κατάργηση του διαχωρισμού σχολών ελεύθερης πρόσβασης και σχολών στις οποίες οι υποψήφιοι εισάγονται με εξετάσεις, εξορθολογισμός της εξεταστέας ύλης («σε κάποια από τα εξεταζόμενα μαθήματα για τα οποία η κάλυψη της ύλης δεν ήταν εφικτή»), καθώς επίσης και μείωση του συντελεστή της Λογοτεχνίας στη συνεξέταση με την Έκθεση («δεν έχει συντελεστεί ακόμη η απαραίτητη προετοιμασία μαθητών και εκπαιδευτικών για την πλήρη εφαρμογή της εξέτασης αυτής»).

Όσον αφορά τον διαχωρισμό των σχολών, η κ. Κεραμέως δήλωσε πως ενέχει δύο βασικές στρεβλώσεις: «Πρώτον, καλούσε τους μαθητές να μαντέψουν, κατά την πρώτη επιλογή σχολών, ποιες σχολές θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποιες όχι, εφόσον η ελεύθερη πρόσβαση θα καθοριζόταν από τη ζήτηση η οποία θα γνωστοποιείτο σε μεταγενέστερο χρόνο από αυτόν της συμπλήρωσης του πρώτου μηχανογραφικού από τους μαθητές. Δεύτερον, οδηγούσε στην κατηγοριοποίηση των σχολών σε εκείνες που διατηρούν αυξημένο κύρος και σε εκείνες που ρίχνονται στον Καιάδα της πλήρους απαξίωσης».

Κλείνοντας, για τη νέα σχολική χρονιά, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, τα βιβλία στην πλειονότητά τους έχουν παραδοθεί ήδη και τα ελάχιστα που απομένουν θα παραδοθούν στις αρχές Αυγούστου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται εγκαίρως στη θέση τους.

πηγή: liberal.gr

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top