Ν. Κεραμέως στο Action24: Δεν γίνεται να μην υπάρχει ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια

33 mins read

Η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως παραχώρησε συνέντευξη στο Action24 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, όπου μίλησε για όλες τις αλλαγές που θα προωθήσει το υπουργείο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τους σημαιοφόρους στα σχολεία και φυσικά το άσυλο.

Αρχικά, η κ. Κεραμέως ρωτήθηκε για την  απόφαση του υπουργείου η επιλογή των σημαιοφόρων στα σχολεία να γίνεται με βάση την επίδοση, με την ίδια να απαντά πως «Θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα επιβράβευσης της προσπάθειας και όχι της τύχης, να ξεπερνάς κάθε μέρα τον εαυτό σου. Γι’ αυτό ο σημαιοφόρος  πρέπει να κρίνεται βάσει επίδοσης» και ερωτηθείσα αν η επίδοση θα έπρεπε να είναι το μόνο κριτήριο ή θα έπρεπε να προσμετράται και το ήθος των μαθητών με την υπουργό να δηλώνει πως «είναι δύσκολο και υπό αμφισβήτηση το πώς εκτιμάται το ήθος».

Η υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «Έπρεπε να δράσουμε πυροσβεστικά σε πολλά ζητήματα κρίσεως» και αναφορικά με την προσχολική εκπαίδευση πρόσθεσε «Από τους 116 δήμους, οι 52 δήμοι δεν ήταν σε θέση να υποστηρίξουν δομές προσχολικής εκπαίδευσης».

Ερωτηθείσα για το αν θα υπάρξει αλλαγή στο σύστημα των πανελλαδικών τόνισε «Δεν είναι προτεραιότητα μας. Θεωρούσαμε ανεύθυνο απέναντι στα παιδιά να προχωρήσουμε σε αλλαγές την στιγμή που είχαν αρχίσει ήδη να προετοιμάζονται με βάση ένα άλλο σύστημα εισαγωγής. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να προχωρήσουμε σε διορθωτικές παρεμβάσεις. Γι’ αυτό και θα γίνει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις αλλαγές που θα προωθηθούν».

Βέβαια, η κ. Κεραμέως ρωτήθηκε και για το αν θα μπει η βάση του ‘’10’’ και είπε ότι «Όταν κανείς μπαίνει στο πανεπιστήμιο με 0,8 στα 20 είναι μια παθογένεια του συστήματος. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής και τα πανεπιστήμια στη συνέχεια να κρίνουν αν θα αξιώσουν μεγαλύτερη βάση».

Αναφορικά με τον ισχύοντα νόμο στα σχολεία που επιτρέπει 114 απουσίες, αλλά και για το ζήτημα της παραβατικότητας δήλωσε «Η παραβατικότητα είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρούμε κι εμείς, η οποία παραβατικότητα αποτελεί αποτέλεσμα της εφαρμογής μέτρων χαλάρωσης της αγωγής. Θα υπάρξει πλαίσιο πειθαρχημένο».

Επίσης, η υπουργός Παιδείας ρωτήθηκε για την άρση του ασύλου και την διασφάλιση του, με την ίδια να απαντά «Είναι στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πλέον η φύλαξη του ασύλου. Πρέπει να μιλάμε όχι για άρση, αλλά για αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια, στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Μεταξύ άλλων, ένα ερώτημα που της υποβλήθηκε είναι το τι θα γίνει με την ισότητα των κολεγίων, όπου η κ. Κεραμέως σημείωσε «Οι ρυθμίσεις που φέρνουμε είναι επείγουσας φύσεως. Θα γίνει επαναφορά της επαγγελματικής ισοδυναμίας των κολεγίων».

Αναφερόμενη στα προγράμματα σπουδών υπογράμμισε ότι « Προέχει η απελευθέρωση των μεταπτυχιακών σπουδών, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς. Είναι μια από τις ρυθμίσεις που φέρνουμε την επόμενη εβδομάδα» , ενώ πρόσθεσε για την αναγνώριση των πτυχίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού «Υπάρχουν παράπονα για μεγάλες καθυστερήσεις, γι’ αυτό και φέραμε τον e-ΔΟΑΤΑΠ προκειμένου να γίνεται διαδικτυακά το μεγαλύτερο τμήμα της αναγνώρισης».

Ερωτηθείσα για την οργάνωση ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα πανεπιστήμια απάντησε «Δεν φτιάχνουμε εμείς τα προγράμματα. Εμείς φτιάχνουμε τα εργαλεία για την δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων. Τα πανεπιστήμια και οι σχολές θα αποφασίσουν αν υπάρχει η ανάγκη οργάνωσης τέτοιων προγραμμάτων. Αλλά δεν είναι παράλογο να πηγαίνουν ξένοι φοιτητές πχ στη Φινλανδία για  να σπουδάσουν Classics, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα η όποια διοργάνωση ξενόγλωσσων προγραμμάτων απαιτεί σύνδεση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο».

Στο ερώτημα αν εν τέλει θα κλείσουν σχολές, η υπουργός Παιδείας δήλωσε «Η προηγούμενη κυβέρνηση ίδρυσε σχολές που δεν είχαν επαρκείς δομές και υλικό. Θα τις ενισχύσουμε και θα λειτουργήσουν κανονικά. Παράλληλα, θα ενισχύσουμε την ΑΔιΠ προκειμένου να κρίνει την βέλτιστη εικόνα του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας μας».

«Πρέπει να υπάρξει ελευθερία και αυτονομία στα σχολεία, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας. Θα ενισχύσουμε τον ρόλο του διευθυντή», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την φημολογούμενη αύξηση των ωρών εργασίας των εκπαιδευτικών, απάντησε « Δεν είναι προτεραιότητα μας η αλλαγή του ωραρίου. Να εστιάσουμε στον εκπαιδευτικό, να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για την επιμόρφωση τους».

Κλείνοντας, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «Θα ενισχύσουμε τα πειραματικά και τα πρότυπα σχολεία, θα φτιάξουμε νέα πρότυπα σχολεία σε υπάρχουσες δομές ιδίως στις υποβαθμισμένες περιοχές» και υπογράμμισε ότι «Θα υπάρξει αξιολόγηση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών» και, τέλος, σημείωσε «Δεν θα υπάρχουν σχολές ελεύθερης πρόσβασης. Μόνο με αντικειμενικό σύστημα εξετάσεων με βάση την επίδοση θα γίνεται η είσοδος στις σχολές».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα