ΑρχικήΠολιτικήΜόσιαλος: «Επικίνδυνο αν συνεχιστεί ο συνωστισμός στις πλατείες»

Μόσιαλος: «Επικίνδυνο αν συνεχιστεί ο συνωστισμός στις πλατείες»

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό, Ηλίας Μόσιαλος, μίλησε στην εκπομπή Evening Report του Action24 με τον Γιώργο Κουβαρά.

Ο κ. Μόσιαλος σχετικά με το R0 σημείωσε ότι δεν ξέρουμε όντως αν είναι όντως 0,4 καθώς είναι μία εκτίμηση που προκύπτει από τους θανάτους, τους διασωληνωμένους, τους νοσηλευομένους και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και όχι από τεστ που έχουν γίνει στο γενικό πληθυσμό. Βέβαια, δεν εκτιμά ότι είναι πολύ μεγαλύτερο.

Το κατά πόσον θα έπρεπε να πάμε πιο γρήγορα στην άρση των μέτρων επειδή έχουμε μικρή μεταδοτικότητα έχει σημασία πόσο ρίσκο θέλουμε να πάρουμε. Η κυβέρνηση προχωρά πολύ διστακτικά, γιατί τα στοιχεία είναι πολύ χαμηλά στις ΜΕΘ, υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος. Ποτέ ο μίσος πλανήτης δεν ήταν στην κατάσταση που είναι τώρα, να είναι κλειστό ένα τόσο μεγάλο μέρος του, σημείωσε.

Όπως είπε, στη χώρα μας έγινε προσαρμογή του νορβηγικού μοντέλου, αν ένα παιδί ανήκει στις ευπαθείς ομάδες εκείνο ή γονείς του μπορεί να φέρει δήλωση στο σχολείο.

Ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν ξέρουμε αν θα είναι εποχική η νόσος.

Ακόμη, σημείωσε ότι «επιδιώκουμε να έρθουμε σε πιο σαφείς επιστημονικές γνώσεις. Στην πραγματικότητα κερδίζουμε χρόνο για να φτάσουμε πιο κοντά στα φάρμακα και στο εμβόλιο».

Ερωτηθείς για τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε με την άρση των μέτρων, τόνισε ότι «αν ο συνωστισμός συνεχιστεί θα είναι επικίνδυνος. Αντίστοιχα φαινόμενα είχαμε και στη Βαρκελώνη» και πρόσθεσε «αν αυτό το ξέσπασμα είναι υποκινούμενο, είναι απαράδεκτο – είναι καταδικαστέο», διευκρινίζοντας ότι προφανώς «στις τράπεζες, όταν ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, δεν ήταν υποκινούμενο».

Επιπλέον, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι «πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ, γιατί υπάρχουν ‘’σοβαροί’’ ηγέτες όπως στις ΗΠΑ ή στη Βραζιλία που παρακινούν τους πολίτες να βγουν έξω».

Στην Ελλάδα συμβαίνει το παράδοξο της πρόληψης

Παράλληλα, ανέφερε ότι πρέπει να παρακολουθούμε παραδείγματα όπως το αγγλικό, όπου «στην Αγγλία χθες είχαμε 700 νεκρούς και σε συγκρίσιμα μεγέθη με την Ελλάδα αντιστοιχεί με 100 νεκρούς», υπογραμμίζοντας ότι «στην Ελλάδα πετύχαμε το παράδοξο της πρόληψης και τώρα οδηγούμαστε στο να δοκιμάσουμε την τύχη μας».

Όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων ένα νέο lockdown θα είναι μονόδρομος, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «δεν είναι απαραίτητο ότι θα επιλεγεί ξανά ένα lockdown. Στις αρχές, όταν και πάρθηκε η απόφαση τον Μάρτιο, το σύστημα υγείας δεν ήταν έτοιμο, ούτε οι γνώσεις μας πολλές για τον ιό, ούτε οι πολίτες ενημερωμένοι», διευκρινίζοντας ότι «τότε δεν υπήρχε άλλος τρόπος».

Σχετικά με όσους μένουν ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν οδηγίες συγκατοίκησης για τα άτομα που μένουν με ευπαθείς ομάδες.

Συμπλήρωσε δε ότι «στις 3 Απριλίου είχα γράψει στα ‘’Νέα’’ πως απαιτείται μια στρατηγική επανεκκίνησης της οικονομίας. Το ζητούμε πλέον είναι πως θα αποτρέψουμε ένα νέο lockdown».

Ο καθηγητής δημόσιας Υγείας τόνισε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε με περισσότερα τεστ». Αναφερόμενος στα τεστ αντισωμάτων είπε «τα τεστ αντισωμάτων φαίνεται ότι έχουν πολύ μεγάλη ακρίβεια. Τα καινούργια τεστ θα πιστοποιούν ποιοι έχουν επαρκή αντισώματα και ποιοι έχουν περάσει τη νόσο», προσθέτοντας ότι «η ανοσία ενδεχομένως να διαρκεί 6-9 μήνες, χρόνος που μπορεί να επαρκεί μέχρι να φτάσουμε στο εμβόλιο».

Αναφέρθηκε και στα «διαβατήρια υγείας» και την προοπτική του τουρισμού, απαντώντας και στο ερώτημα αν ενέχει ρίσκο ο τουρισμός, με τον κ. Μόσιαλο να απαντά «το ρίσκο υπάρχει όταν ανοίγεις τα σύνορα σου», διευκρινίζοντας ότι «με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε γρήγορα τεστ στα αεροδρόμια», θερμομέτρηση, κτλ μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό σημείωσε ότι «το καλό όνομα της χώρας, λόγω της αντιμετώπισης της πανδημίας, θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά από του χρόνου».

Ερωτηθείς για το φάρμακο, τη ρεμδεσιβίρη ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «το φάρμακο μειώνει κατά 30% τον χρόνο αποθεραπείας όσων επιβιώσουν του ιού», ενώ διευκρίνισε ότι στην θνησιμότητα δεν αλλάζει κάτι με το φάρμακο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα του εμβολίου και στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει ότι πρέπει να δημόσιο αγαθό και ελεύθερο σε όλους, με τον καθηγητή δημόσιας Υγείας να αναφέρει ότι «είναι θετικό το ότι συζητιέται σε διεθνές επίπεδο. Ο πρόεδρος της Γερμανίας το στήριξε. Εγώ πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου» και σημείωσε ότι «σημασία έχει να μπορούν όλες οι χώρες να παράξουν το εμβόλιο».

Στα αισιόδοξα νέα που μετέφερε, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «αυτή την στιγμή υπάρχουν 6 προσπάθειες για την παραγωγή εμβολίου είναι σε κλινικές μελέτες», ενώ τόνισε ότι «έχουν ήδη προχωρήσει σε εμβολιασμούς ανθρώπων».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «μέχρι τον Ιούλιο θα ξέρουμε αν το εμβόλιο είναι ασφαλές», σημειώνοντας ότι όσο πιο νωρίς ‘’κυκλοφορήσει’’ ξανά ο κορωνοϊός, τόσο πιο γρήγορα θα εκτεθούν όσοι έχουν εμβολιαστεί, διαπιστώνοντας την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ δεν παρέλειψε να εκτιμήσει ότι «ίσως μέχρι τον Αύγουστο να ξέρουμε αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό».

Τέλος, ο κ. Μόσιαλος, αναφερόμενος στις επαρκείς πρώτες ποσότητες του εμβολίου, εκτίμησε ότι «θα είναι επαρκείς για αρχή 1-1,5 δις δόσεις παγκοσμίως και 1-1,5 εκατ. στην Ελλάδα», τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε εξαρχής 8 δις δόσεις εμβολίου».