ΑρχικήΠολιτικήΜιχαηλίδου στο Briefing: «Επιταχύνουμε υιοθεσίες και αναδοχές-Για κάθε παιδί μια οικογένεια»

Μιχαηλίδου στο Briefing: «Επιταχύνουμε υιοθεσίες και αναδοχές-Για κάθε παιδί μια οικογένεια»

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μίλησε στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο για τη διαδικασία των υιοθεσιών, της αναδοχής και το νέο νομοσχέδιο.

Έρχεται νομοσχέδιο για ανάδοχη και υιοθεσία παιδιών

Η Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για αναδοχές και υιοθεσίες, πράγμα που είναι προτεραιότητα τόσο δική μου όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού».

Το πλαίσιο, όπως είπε η υφυπουργός, μέχρι το 2018 αν κάποιος ήθελε να υιοθετήσει ή να γίνει ανάδοχος ενός παιδιού έκανε αιτήσεις σε μεμονωμένες δομές, δημόσιες ή ιδιωτικές, κι αυτό σήμαινε διάφορες καθυστερήσεις ενώ ο υποψήφιος γονέας έπρεπε να περάσει από τις επιτροπές κάθε ιδρύματος.

Η νομοθεσία από το 2018 σε ρυθμιστικό επίπεδο έχει ένα ενιαίο μητρώο και όλα αυτά τα παιδιά τα οποία βρίσκονται σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές παιδικής προστασίας.

«Θεωρητικά σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε παιδιού βρίσκεται ένας γονέας, γίνεται το λεγόμενο συνταίριασμα. Αυτό όμως δε λειτουργούσε», εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου.

Δημιουργείται ενιαία βάση με τα ονόματα των παιδιών σε δομές προστασίας

Πλέον υπάρχουν δύο στάδια, το πρώτο το έχουμε ήδη ολοκληρώσει και το άλλο το ολοκληρώνουμε από χθες.

Το πρώτο είναι ότι μέσα σε 5 μήνες βάλαμε στο μητρώο αυτό, όλα τα παιδιά, το Ατομικό Σχέδιο Αποκαστάστασης κάθε παιδιού, όλους τους φορείς και όλες τις αιτήσεις των γονέων. Ενδεικτικά, μέχρι τον Ιούλιο του 2019 από τις 82 δομές μόνο 2 είχαν περάσει τα παιδιά τους, σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Ξεκινούν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ανάδοχη και την υιοθεσία παιδιών

«Τώρα ξεκινήσαμε τα εκπαιδευτικά για τις υιοθεσίες», ανακοίνωσε. Καθώς ο νόμος προβλέπει ότι «όταν κάποιος θέλει να υιοθετήσει ένα παιδί το αποτέλεσμα του “συνταιριάσματος” (…) ο υποψήφιος γονιός πρέπει να παρακολουθεί κάποια εκπαιδευτικά μαθήματα από τους επαγελματίες του είδους, τα οποία εξηγούν τις δυσκολίες και τις χαρές υιοθετώντας ένα παιδί», σημείωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Αύριο ολοκληρώνονται 130 εκπαιδεύσεις ειδικών. Οπότε, ξεκινά η διαδικασία που περιμένουμε από το ’18.

«Η πανδημία μας έδωσε μία πολύ καλή ευκαιρία (…) γιατί γίνονται όλα οριζόντια με την ίδια ταχύτητα σε όλη την επικράτεια», σχολίασε.

«Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ευκατάστατος για να υιοθετήσει παιδί»

Η νομοθεσία που θέτει τις προδιαγραφές για τις υιοθεσίες είναι πολύ συγκεκριμένες. «Θα ήθελα να καταρρίψω ένα ταμπού, δε χρειάζεται κάποιος να είναι ευκατάστατος. Το κράτος θέλει διασφαλίσει ότι η οικογένεια του θα έχει κάποιους πόρους για να ζήσει το παιδί αυτό. Σε καμία των περιπτώσεων δεν ψάχνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί ευκατάστατες οικογένειες», ξεκαθάρισε η κ. Μιχαηλίδου απαντώντας στον Γιάννη Πολίτη.

Από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και ψυχιάτρους διασφαλίζεται η ψυχική υγεία και η ευρωστία της οικογένειας που θα υιοθετήσει το παιδί.

Σε ερώτηση του Δημήτρη Τάκη αν θα διατηρηθεί η διάταξη του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε το Μάιο του ‘18 και επιτρέπει την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια η κ. Μιχαηλίδου απάντησε ότι «προτεραιότητά μας είναι να ξεκολλήσει το κομμάτι το πρακτικό, σε πρώτη φάση δεν κοιτάμε αυτό».