Μιχαηλίδου: «Αλλάξαμε το πλαίσιο για τις υιοθεσίες, για κάθε παιδί μια οικογένεια»

23 mins read

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μίλησε στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο για το νέο πλαίσιο των υιοθεσιών στη χώρα μας και την έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος αναδοχών και υιοθεσιών.

Η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε: «Στόχος μας είναι κάθε παιδί να βρει μία οικογένεια – Μία οικογένεια για κάθε παιδί». Εξήγησε ότι όσο καλές κι αν είναι οι δομές είναι εκεί μόνο ως προσωρινός μηχανισμός: «Πρέπει να φύγουμε μακριά από το μοντέλο της ιδρυματοποίησης».

Υπογράμμισε ότι ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν στη σωστή κατεύθυνση, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη συνέχεια του κράτους και για τη συνέπεια της πολιτείας, αλλά σημείωσε ότι είχε στοιχεία που αναθεωρήθηκαν γιατί τον καθιστούσαν μη υλοποιήσιμο.

Όπως είπε, τώρα ξεκίνησε το συνταίριασμα. Αντί να πηγαίνει κάποιος υποψήφιος γονέας μεμονωμένα και να κάνει αιτήσεις σε ιδρύματα με ό,τι συνεπάγεται αυτό, τώρα πλέον κάνει μία και μόνο αίτηση σε ένα εθνικό κεντρικό σύστημα το οποίο εξασφαλίζει και ταχύτητα χρόνου και απόλυτη διαφάνεια. Η κ. Μιχαηλίδου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη απόλυτης διαφάνειας, ιδίως στον συγκεκριμένο τομέα που αφορά την παιδική προστασία. Εξήγησε ότι από τη μία πλευρά συνέλεξαν όλες τις αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και δυστυχώς υπάρχουν αιτήσεις και πριν το 2015, και από την άλλη συνέλεξαν όλες τις πληροφορίες των παιδιών που βρίσκονται σε δομές παιδικής προστασίας, το λεγόμενο ΑΣΟΑ, μέσα σε ένα ψηφιακό μητρώο. Έτσι γίνεται το συνταίριασμα.

Έχουμε συνολικά 1880 παιδιά σε όλη την χώρα και 82 δομές, οι 30 είναι δημόσιες και οι άλλες είναι εκκλησιαστικές ή ιδιωτικές. Περισσότερο από το 50% των παιδιών είναι ηλικίας άνω των 12 ετών και πολλά από αυτά έχουν αναπηρία ή δεν έχουν «καθαρά χαρτιά», δηλαδή δεν μπορούν αυτά τα παιδιά να υιοθετηθούν καθώς εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε η κ. Μιχαηλίδου για τα ιδρύματα, ότι υπάρχουν φορείς που ενώ είναι υπέρμαχοι της αποιδρυματοποίησης, δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε σε οικογενειακή ένωση. 40-45% των παιδιών σύμφωνα με τους κοινωνικούς λειτουργούς των ιδρυμάτων είναι κατάλληλα μόνο για την παραμονή τους στο ίδρυμα, κάτι το οποίο τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου ότι πρέπει να αλλάξει.

Η υφυπουργός μίλησε και για τον θεσμό της αναδοχής που είναι πολύ πίσω στη χώρα μας. Τόνισε ότι είναι μία πράξη πραγματικής αγάπης ενώ παρατηρείται ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν να γίνουν ανάδοχοι δεν έχουν πολύ καλή οικονομική κατάσταση αλλά δίνουν από το υστέρημά τους.

Του χρόνου τέτοιο καιρό θα υπάρχουν παιδιά που θα έχουν βρει οικογένειες μέσα από την αυτοματοποιημένη διαδικασία ενώ σημείωσε ότι μέχρι σήμερα τα παιδιά δίνονταν κατά το δοκούν του εκάστοτε ιδρύματος και έβαζαν πιο κάτω αιτήσεις πχ μίας μητέρας 40 ετών. Πλέον δεν θα πηγαίνει κατά δοκούν δημόσιου ή ιδιωτικού λειτουργού ποιο αίτημα θα προτεραιοποιεί.

«Υπήρχε χρόνια ένα ταμπού, ένα στερεότυπο ότι μόνο οικογένειες με μεγάλη οικονομική άνεση μπορούν να υιοθετήσουν», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου τονίζοντας όμως ότι τα κριτήρια πλέον είναι πολύ πιο ελαστικά. Μπορούν πολλές οικογένειες πλέον να υιοθετήσουν, εκτός αν είναι και οι δύο γονείς άνεργοι και δεν έχουν κανένα σταθερό εισόδημα, κι αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί η σωστή παροχή φροντίδας του παιδιού. Ανέφερε, επίσης, ότι από το φθινόπωρο ηλεκτρονικά κάθε οικογένεια που είναι στην αρχή ανάδοχη θα μπορεί να παίρνει βοήθεια 300-1000 ευρώ για κάθε παιδί ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών, όπως σε παιδιά με νοητική και κινητική αναπηρία.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα