Μητσοτάκης στο BBC: Δεν έχω μαγικό ραβδί αλλά έχω μελετημένο σχέδιο

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Την πρώτη εφ’ όλης της ύλης, τηλεοπτική συνέντευξη ως πρωθυπουργός παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο BBC και στη δημοσιογράφο Ζεϊνάμπ Μπαντάουι.

«Θα φροντίσω ώστε ο βασικός μισθός να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν της ανάπτυξης. Έτσι ώστε, όσοι ζουν με τον βασικό μισθό να απολαμβάνουν αναλογικά περισσότερα οφέλη από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Πιστεύω ότι ως κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι η οικονομική μεγέθυνση θα μοιράζεται με δίκαιο τρόπο. Για εμένα αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθώ να αντιμετωπίσω».

Η Ζεϊνάμπ Μπαντάουι ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι έχει δεσμευτεί για μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 20% και του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της επόμενης διετίας «αλλά πού θα βρεθούν τα χρήματα;» ρώτησε η δημοσιογράφος του BBC. Και ανέφερε ότι κάποιοι ανησυχούν ότι θα απειληθούν κοινωνικές παροχές, συντάξεις, επιδόματα κ.λπ.

«Εγώ ποτέ δεν ανέφερα οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις κοινωνικές παροχές. Αυτό που λέω πάντα είναι ότι τα προβλήματα οφείλονται στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Πρέπει να κάνουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ταχύ ρυθμό. Κανένας δεν μιλάει για κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Ο πρώτος γύρος μείωσης των φόρων και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ, θα συμβεί την 1η Ιανουαρίου του 2020. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε το δημοσιονομικό χώρο ώστε να γίνει πράξη στον προϋπολογισμό του 2020».

» Και αν δείτε τις αντιδράσεις των αγορών μετά από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές, τη μείωση του κόστους δανεισμού κ.λπ. φαίνεται ότι οι αγορές, που είναι και οι τελικοί κριτές της επιτυχίας μιας οικονομικής πολιτικής, φαίνεται πως πιστεύουν στο δικό μας μοντέλο».
Σε ερώτηση της Ζεϊνάμπ Μπαντάουι  περί ενδεχόμενων αντιδράσεων στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του, διαδηλώσεις κ.λπ. ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «εγώ δεν βλέπω μια κοινωνία που είναι έτοιμη να βγει στους δρόμους για διαδηλώσεις, όπως γινόταν το 2014. Και, να μην ξεχνάμε ότι πίσω από αυτό που συνέβαινε τότε στην Ελλάδα, υπήρχε πολύ συγκεκριμένη υποκίνηση. Από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

»Εγώ έχω παρουσιάσει το πρόγραμμά μου για το τι πιστεύω πως πρέπει να γίνει, το ιστορικό μου είναι γνωστό, πάντα παρουσιάζω τα οφέλη και το κόστος των μεταρρυθμίσεων που προωθώ. Και έχουμε την έγκριση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως πχ η αναδιοργάνωση του κράτους, προς όφελος της καθημερινότητας του πολίτη. Το ίδιο και για την παιδεία και για τις υπόλοιπες μακρόπνοες αλλαγές που θέλουμε να εφαρμόσουμε.

»Μαγικό ραβδί δεν έχω. Έχω όμως ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα. Κάποια πράγματα μπορούμε να τα προωθήσουμε γρήγορα, είναι αυτονόητο όμως ότι δεν υπάρχουν εύκολες και άμεσες λύσεις για τα χρόνια προβλήματα του ελληνικού κράτους».

Η κ. Μπαντάουι αναφέρθηκε στο έτος-ορόσημο 2021, όταν και θα έχουν συμπληρωθεί 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την εικόνα που θα ήθελε να αντανακλά η Ελλάδα στο εξωτερικό σε τρία χρόνια από σήμερα, τόνισε με έμφαση πως στόχος του είναι η Ελλάδα να αποπνέει «λάμψη, δυναμισμό και αισιοδοξία, με μία ισχυρή ομογένεια που θα στηρίζει τη χώρα. Θέλω η Ελλάδα να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου και να πάψει να θεωρείται φορέας των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν την Ευρώπη».

Facebook Comments