Μητσοτάκης vs Τσίπρα part 2: Ο Βαρουφάκης στο επίκεντρο της κόντρας τους

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Στην Βουλή πραγματοποιείται συζήτηση για τα εργασιακά θέματα κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την κυβερνητική πολιτική, με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαπολύουν εκατέρωθεν «πυρά».

Μητσοτάκης: « Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην αντιπολίτευση με τα μαγκάλια»

Στην δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά «έφυγε η κρίση από τη χώρα αλλά μείνατε εσείς με τη δική σας εσωτερική κρίση». Χαρακτηριστικά είπε ακόμα «δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο εκεί και τότε, στο 2014» αναφορικά με τις αναρτήσεις του Αλέξη Τσίπρα για λιποθυμίες παιδιών.

«Όταν ακούω να μιλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μειώθηκε ο τζίρος στην αγορά τα χριστουγεννιάτικα κατά 30%. Όταν παραπέμπω σε αναρτήσεις που κάνει για παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία γιατί το κοριτσάκι δεν ανήκε στα παιδιά που καλύπτουν τα σχολικά γεύματα, επιστρέφετε στην αντιπολίτευση που κάνατε με τα μαγκάλια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει με τις συνέπειες της πολιτικής σας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε «Δεν έχετε μάθει και αναγκάζεστε να υιοθετείτε ένα λόγο που είναι ξεπερασμένος από τα γεγονότα. Αναρωτιέμαι αν κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα. Δεν έχει επιστρέψει αλλά η πορεία τους τελευταίους μήνες είναι στην θετική κατεύθυνση. Έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με την δική σας κρίση την εσωτερική σας και προσπαθείτε να την εξάγετε αλλά με το ζόρι εισπράττει χειροκροτήματα από την κοινοβουλευτική σας ομάδας. Αν συνεχίσετε σε αυτή την γραμμή, την κυβέρνηση μπορεί να την διευκολύνεται αλλά δεν κάνετε καλό στην χώρα. Κάτι παραπάνω περιμένουν οι πολίτες από αυτό που βλέπουμε σήμερα» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στα συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός είπε αρχικά: «Κύριε Τσίπρα μιλάτε εσείς για τράπεζες; Ενδιαφέρεστε εσείς για τις τράπεζες που τις διαλύσατε. Που τις χρεώσατε με 40 δισ. ευρώ και τις κλείσατε. Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν αποκλειστικό δικό σας έργο και εκπλήσσομαι πραγματικά με το θράσος σας. Εδώ το κόστος που προκαλέσατε στον Έλληνα φορολογούμενο είναι μετρήσιμο και το χρεώνεστε εσείς και οι υπουργοί σας προσωπικά και είναι κόστος πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων. Να είστε προσεκτικός».

Απευθυνόμενος, δε, στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός τον ρώτησε «γιατί δεν είστε στην αίθουσα όταν μιλά ο Βαρουφάκης; Είπε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Μας είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι συμφωνήσατε να βγάλετε μεγάλα πλεονάσματα για να πάρετε τα εργασιακά. Αλήθεια; Ετσι προέκυψαν τα μεγάλα πλεονάσματα; Ίσως τελικά αυτή η συζήτηση για το αμαρτωλό εξάμηνο του 2015 να πρέπει να γίνει για να σας έχουμε και τους δύο στην αίθουσα και να μάθουμε τι έγινε τότε».

«Μιας και αύριο ετοιμάζετε κείμενο απολογισμού για το τι δεν κάνατε καλά τα 4 χρόνια προτείνω κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Τσίπρα-Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε το εξάμηνο του 2015» ολοκλήρωσε την δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης.

Ζωντανά η Δευτερολογία μου στη Βουλή, στη συζήτηση για τα εργασιακά θέματα. #vouli

Ζωντανά η Δευτερολογία μου στη Βουλή, στη συζήτηση για τα εργασιακά θέματα. #vouli

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Freitag, 14. Februar 2020

Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης ξαφνικά αγάπησε τον Βαρουφάκη»

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός, αγάπησε ξαφνικά τον κ. Βαρουφάκη ενώ έκανε αναφορά στον τρόπο που η ΝΔ ασκούσε αντιπολίτευση κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αθλιότητα.

Χαρακτηριστικά είπε «Λέγατε για τον κ. Βαρουφάκη ότι είναι ο άνθρωπος που έχει καταστρέψει τη χώρα. Τώρα τον αγαπήσατε γιατί σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Καταλαβαίνουμε τους λόγους».

Συνέχισε, λέγοντας «Θα απαντήσω σε όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης: Μάλλον έχετε ξεχάσει τον τρόπο που κάνατε εσείς αντιπολίτευση. Μόλις αναλάβατε την ηγεσία της ΝΔ αρχίσατε να ζητάτε εκλογές. Επί τρισήμιση χρόνια ζητούσατε εκλογές. Και προβλέψατε καταστροφές και τέταρτο μνημόνιο.

Ξεχνάτε ότι εκεί που εσείς αποτύχατε εμείς τα καταφέραμε. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και για αυτά που εσείς σήμερα κοκορεύεστε οφείλονται στο ότι εμείς τα καταφέραμε».

Νωρίτερα

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, ανέφερε «Προκάλεσα τη σημερινή συνεδρίαση επειδή πιστεύω πως ειδικά στα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο της εργασίας αποτυπώνονται οι ιδεολογικές μας διαφορές».

Και πρόσθεσε «Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι, δεν πιστεύουμε πως τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης συμβάλουν στην επίλυση της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτικής τη χώρα είναι να δημιουργούμε πολλές καλές θέσεις εργασίας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε δε ότι «Δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές ιδιωτικές επιχειρήσεις, ούτε ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους», υπενθυμίζοντας πως ήταν μία συμφωνία αλήθειας που είχε κάνει η κυβέρνηση προεκλογικά.

Και συμπλήρωσε ότι «Αυτή τη συμφωνία αλήθεια τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» κατέληξε, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρ πως «μπόρεσε σε ένα τόσο σημαντικό θέμα να χωρέσει τριπλάσια ψέματα και ανακρίβειες, παρουσίασε στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας».

«Πολλά από τα στοιχεία που επικαλούνται τα κόμματα θα αποδείξω πως είναι ψεύτικα και παραπλανητικά» είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας, όπως είπε, έξι ψέματα.

Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως υποκριτικά λέει η αξιωματική αντιπολίτευση για απολύσεις, αντίθετα οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν και είναι 65.718 περισσότεροι από πέρσι.

Αναφορικά με το ότι «τάχα υποβαθμίστηκε η Επιθεώρηση Εργασίας», ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η αλήθεια είναι πως το δεύτερο 6μηνο του 2019 έγιναν χίλιοι περισσότεροι έλεγχοι».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε, λέγοντας ότι «Λένε πως χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας υπέρ της μερικής απασχόλησης. Όμως φέτος έχουμε περισσότερους μόνιμους εργαζόμενους, σε σχέση με πέρσι», ενώ για τις συλλογικές συμβάσεις τόνισε: «Επιμένουν πως δήθεν επί δικής μας θητείας καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι πως εξαίρεση προβλέπεται μόνο εάν το αποφασίσουν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι να σώσουν μία επιχείρηση. Ο κανόνας ισχύει παντού, απόδειξη η συλλογική σύμβαση που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα».

«Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα. Εγώ θα κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο, να ποιος εκπροσωπεί το παλιό και ποιος το νέο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

H δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων θέσεων αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Ζωντανά η ομιλία μου στη Βουλή, στη συζήτηση για τα εργασιακά θέματα. #vouli

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Donnerstag, 13. Februar 2020

 

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας ότι «Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον εργαζόμενο στο επίκεντρο. Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ευημερία χωρίς τη στήριξη των μισθών, χωρίς μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας».

«Το τελευταίο 7μηνο είναι το χειρότερο των τελευταίων χρόνων σε σχέση με την ανεργία. “Καταθέτω τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ στα πρακτικά. Εσείς εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια στον ελληνικό λαό τάζοντας δουλειές για όλους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κάντε μια βόλτα στην αγορά και όχι μόνο εκδρομές. Πηγαίνετε να μιλήσετε με τους καταστηματάρχες. 30% έπεσε ο τζίρος στην αγορά. Οι χειρότερες γιορτές ήταν αυτές. Γιατί συνέβη αυτό; Αν δεν τονώσεις την οικονομία αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό. Αν δεν πέσει στην αγορά ζεστό χρήμα όπως 800 εκ. ευρώ που δώσαμε εμείς σε κοινωνικό μέρισμα που πήγαν στην τσέπη των ανθρώπων».

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρά τους δεδομένους και μεγάλους περιορισμούς, επιχείρησε -και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε- να σταματήσει τη πορεία καταστροφής & της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης. Μειώσαμε την ανεργία κατά 10% και από το 2018 ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι  «Η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να συνεχίσει το πρόγραμμα κατά του brain drain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «Δεκάδες μεγάλες εταιρείες προετοιμάζονται για μετακινήσεις προσωπικού με μειωμένους μισθούς και χωρίς δικαιώματα σε θυγατρικές εταιρείες και εργολάβους. Αυτό είναι το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ, αυτές είναι «οι πολλές και καλές δουλειές».

Ομιλία στη Βουλή για τα εργασιακά θέματα

Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον εργαζόμενο στο επίκεντρο. Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ευημερία χωρίς στήριξη των μισθών, χωρίς μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας. Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ελπίδα και μέλλον χωρίς μια συντονισμένη προσπάθεια αύξησης των μισθών, χωρίς την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζόμενων.Ομιλία στη Βουλή για τα εργασιακά θέματα. #Βουλη #Vouli

Gepostet von Alexis Tsipras am Freitag, 14. Februar 2020

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top