ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης σε Τραμπ: «Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα...

Μητσοτάκης σε Τραμπ: «Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» (video)

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε λίγο μετά τις 9μμ ώρα Ελλάδας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση με το Ιράν, κατά την εισαγωγική του ομιλία, μπροστά στις κάμερες, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να προχωρήσει στην εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι «βομβάρδισαν» τον πρόεδρο Τραμπ σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο Ιράν με δεδομένο ότι είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα μετά τη συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκη αφού δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ειδική αναφορά στα μνημεία του Ιράν.  Παράλληλα, ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε και στο ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ, ενώ ρωτήθηκε και για τον αγωγό East Med. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε, υποδεχόμενος το ζεύγος Μητσοτάκη, «Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι τη σημασία της Ελλάδας. Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, γιατί έχουμε καταπληκτική σχέση. Η Ελλάδα και η ανάκαμψη της είναι μια τεράστια επιτυχία».

 

Με την σειρά του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα ένας πολύτιμος σύμμαχος σε έναν πολύπλοκο κόσμο. Υπάρχει και η οικονομική πτυχή. Θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι τεράστιο προνόμιο να είμαι εδώ και πάντα μπορείτε να υπολογίζετε στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο εταίρο. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή και ζήτησε στήριξη των ελληνικών θέσεων από τις ΗΠΑ.  Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι προχωρούμε στην αναβάθμιση των F-16 και όταν τα οικονομικά το επιτρέψουν υπάρχει ενδιαφέρον για τα F-35.

Ακολούθως, ο κ. Τραμπ απάντησε σε ερώτηση για τον Σουλεϊμανί, χαρακτηρίζοντάς τον τρομοκράτη, πράγμα που το γνώριζε και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα. «Σώσαμε ζωές σκοτώνοντάς τον, ήταν με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, δεν ήταν εκεί για διακοπές. Είχαμε πληροφορίες για συνομωσίες, σώσαμε ζωές. Κάναμε εξαιρετική δουλειά με την εκτέλεση της αποστολής. Ηταν υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις, ήταν ένας άνθρωπος που εξουδετερώθηκε επιτυχώς. Κάναμε μεγάλη χάρη στη χώρα μας. Πολλοί και στο Ιράν τον φοβόντουσαν και τον αντιπαθούσαν». Στην ερώτηση για τα αντίποινα του Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι πρέπει «να είμαστε πολλοί προσεκτικοί με την πολιτιστική του κληρονομιά».

Και πρόσθεσε «Ο Σουλεϊμανί ήταν ένα τέρας», υποστηρίζοντας ότι αύριο με τον Πομπέο θα συζητήσει και τα μυστικά σχέδια που είχε.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «Είμαστε προετοιμασμένοι να επιτεθούμε αν χρειασθεί».

Ερωτηθείς για τα F-35 ο κ. Τραμπ είπε ότι έχουμε εδώ μια μεγάλη ελληνική αντιπροσωπεία και θα συζητήσουμε. Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος και έχει μια μεγάλη παρουσία στις ΗΠΑ.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε στις 9:40.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=uFSnk4eHOVc

 

Τι δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης:

Εγώ σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ σε μία πολύ σημαντική χρονική περίοδο. Έχετε δίκιο όταν αναφέρετε πως αυτή η σχέση βρίσκεται στο καλύτερο σημείο στην ιστορία της. Μπορεί όμως να βελτιωθεί.

Στο γεωπολιτικό σκέλος, ζητάμε την σταθερή υποστήριξή σας, την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης. Στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει πολύ, διασφαλίζοντας πως έχετε έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο σε ένα πολύπλοκο τμήμα του κόσμου.

Θέλω να επισημάνω επίσης την οικονομική πτυχή της σχέσης μας. Η ελληνική οικονομία είχε εξαιρετική επίδοση τους τελευταίους μήνες. Έχουμε μειώσει τους φόρους, απλοποιούμε το πλαίσιο, ακολουθούμε μία συνταγή που έχει λειτουργήσει και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά.

Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη δική σας υποστήριξη για να πείσουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα και να μας βοηθήσουν ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί με τέτοιο ρυθμό που οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά. Είναι μεγάλο προνόμιο να βρίσκομαι εδώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο στην περιοχή μας.

Παρέμβαση ύστερα από ερώτηση για ενδεχόμενη απόκτηση μαχητικών F-35 από την Ελλάδα:

Η Ελλάδα, κ. Πρόεδρε, ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35. Όπως γνωρίζετε ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου.

Παρέμβαση ύστερα από ερώτηση για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη:

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική. Εμείς, λοιπόν, προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ. Και γενικότερα νομίζω πως στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου.

 

Νωρίτερα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, πραγματοποιεί συνάντηση αυτή την ώρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ θα παρίστανται και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς όπως και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο. Η ταυτόχρονη παρουσία Πενς και Πομπέο κρίνεται από διπλωματικής σκοπιάς ως ιδιαίτερης σημασίας.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης δεν θα διεξαχθεί κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιθυμεί να βρεθεί ενώπιον των Αμερικανών δημοσιογράφων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επιθυμεί να βρεθεί αντιμέτωπος με «ενοχλητικές» ερωτήσεις που πιθανώς να τεθούν από τους Αμερικανούς δημοσιογράφους. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε λόγο να επιμείνει στην πραγματοποίηση της κοινής συνέντευξης καθώς ένα «απρόοπτο» περιστατικό πιθανώς να επισκίαζε και επικοινωνιακά τη σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Η στιγμή της άφιξης του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο: