ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης: «Μαξιμαλιστικές απόψεις από τέσσερις χώρες» - Χωρίς συμφωνία οι «27» για...

Μητσοτάκης: «Μαξιμαλιστικές απόψεις από τέσσερις χώρες» – Χωρίς συμφωνία οι «27» για τον προϋπολογισμό (video)

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης, ενώ ο Έλληνας  πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε αμέσως μετά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «Η ίδια η ΕΕ και η Κομισιόν έθεσε ένα φιλόδοξο πλαίσιο στόχων, όπως η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Όλες αυτές οι πολιτικές θέλουν πόρους για να χρηματοδοτηθούν. Αλλά θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη στήριξη των δύο βασικών πυλώνων, όπως η ΚΑΠ και οι πολιτικές συνοχής, που πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «Κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους», φωτογραφίζοντας τέσσερις χώρες της ΕΕ που ζητούσαν περικοπή του προϋπολογισμού ώστε να φτάσει κάτω από το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός επίσημανε πως η Ελλάδα προσήλθε με τις εξής θέσεις στη Σύνοδο: «Την ανάγκη να προστατέψουμε το εισόδημα των αγροτών, την ανάγκη να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για τις πολιτικές συνοχής, με απλά λόγια ένα νέο και μεγαλύτερο ΕΣΠΑ, εμπροσθοβαρές που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη, την ανάγκη να εξασφαλίσουμε πόρους για να κάνουμε πράξη την απολιγνιτοποίηση σε περιοχές της χώρας που είναι εξαρτημένες από την εξόρυξη λιγνίτη και την ανάγκη να έχουμε πολιτικές στήριξης στις χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πολιτικές που αφορούν τη μετανάστευση, τη φύλαξη των συνόρων και τη Frontex. (…) Δεν μπήκαμε σε συζήτηση για τις εθνικές πολιτικές, γιατί οι διαφορες είναι πολύ μεγάλες, αλλά οι προτεραιότητες αυτές, είναι κόκκινες γραμμές μας».

Και υπογράμμισε ότι «Οι τέσσερις χώρες προσήλθαν με εντελώς μαξιμαλιστικές απόψεις… Μιλάμε για τις χώρες που πληρώνουν αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι αυτές είναι οι ωφελημένες από την ενιαία αγορά».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στην Αθήνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis: «Κανένα σχόλιο. Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της σε μια εξαιρετικά περίπλοκη διαπραγμάτευση, η Ελλάδα ήταν στο κέντρο των συζητήσεων, όχι μόνο για τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά γιατί η γνώμη μας στην ΕΕ μετράει. Η προκαταρκτική επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της». 

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/515053219410486/

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι «27» για τον προϋπολογισμό

Η Σύνοδος Κορυφής οδηγήθηκε σε ναυάγιο για τον επταετή προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες, παρά τις πολύωρες διαβουλεύσεις.

Αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στη σύνοδο κορυφής για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-27.

Διεθνείς ανταποκριτές τόνισαν ότι δεν υπήρξε συμφωνία ούτε στη νέα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του ανταποκριτή του Politico, David M. Herszenhorn, ο οποίος γράφει στο Twitter: «Ο Σαρλ Μισέλ δεν μπόρεσε να κάνει το θαύμα. Τα χάσματα μεταξύ των χωρών της ΕΕ για το προϋπολογισμό ήταν τόσο μεγάλα που δεν γεφυρώθηκαν».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι «Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε συμφωνία … δυστυχώς σήμερα παρατηρήσαμε ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό», μετά τη σύνοδο κορυφής.

Και πρόσθεσε «Αντιληφθήκαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», όπως μεταδίδει το Politico.

Ερωτηθείς για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων – λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία και τις προτάσεις που συζητήθηκαν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής – ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι «όλα βρίσκονται στο τραπέζι».

Εμφανίστηκε, όμως, αισιόδοξος για την τελική έκβαση, υπογραμμίζοντας «Είμαι σίγουρος, νομίζω ότι εάν συνεχίσουμε τον έντονο διάλογο με σεβασμό, θα καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας».

Μέρκελ: «Πολύ μεγάλες οι διαφορές, ακυρώσαμε τις διαπραγματεύσεις»

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε «Είναι φανερό ότι οι διαφορές ήταν πολύ μεγάλες για να επιτευχθεί συμφωνία, γι αυτό ακυρώσαμε τις διαπραγματεύσεις».

Και συμπλήρωσε ότι  δεν έγινε σαφές πότε θα συγκληθεί η επόμενη διάσκεψη κορυφής για τον προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι «Ο πρόεδρος του Συμβουλίου θα αποφασίσει μετά από διαβουλεύσεις με μεμονωμένες χώρες της ΕΕ».

Η ρήτρα περί κράτους δικαίου στην πρόταση προϋπολογισμού «πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω», ανέφερε μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος στους δημοσιογράφους.

Ακόμη, ανέφερε ότι «Πιστεύω ότι η πρόταση της Κομισιόν ήταν καλύτερη» από την πρόταση του Σαρλ Μισέλ, είπε η Ανγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε: «Είναι μια σημαντική προϋπόθεση και η Γερμανία αισθάνεται αφοσιωμένη σε αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρλ Μισέλ επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων με διμερείς συναντήσεις, προκειμένου να βρεθεί μία λύση, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει αποτέλεσμα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις σε άλλο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, έγινε εξαμερής συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Ανγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Τζουζέπε Κόντε και τον Πέδρο Σάντσεθ.