ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης για τρομοκρατία: «Η βία είναι μια ρωγμή στο οικοδόμημα της δημοκρατίας...

Μητσοτάκης για τρομοκρατία: «Η βία είναι μια ρωγμή στο οικοδόμημα της δημοκρατίας και θα κλείσει» (video)

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για τα θύματα της τρομοκρατίας, σε εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι το θέμα της ομιλίας του προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, έχοντας τη σκέψη του στα θύματα της τρομοκρατίας, τιμώντας την ημέρα μνήμης, που αποτελεί χρέος της Πολιτείας.

Χαρακτηριστικά είπε «Μία τέτοια οικογένεια είναι και η δική μου, γιατί η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, πριν 30 χρόνια, σφράγισε όλους τους ανθρώπους γύρω του. Όσο για μένα, σήμανε το τέλος της νεότητάς μου, το τέλος της αθωότητάς μου. Ταυτόχρονα όμως χαλύβδωσε την πίστη μου στη Δημοκρατία» και υπενθύμισε ότι αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «επέλεξε αμέσως να απευθυνθεί στο εθνικό κοινοβούλιο για να απαντήσει στις σφαίρες των λίγων με την ενότητα των πολλών». 

Ο πρωθυπουργός τόνισε  ότι διακατέχεται από πίκρα γιατί μεσολάβησαν πολλά χρόνια και πολλά θύματα μέχρι να λογοδοτήσουν οι ένοχοι. Και γιατί ενώ σχεδόν παντού στον κόσμο, στη Δυτική Ευρώπη, η εξάρθρωση αυτού του είδους της τρομοκρατίας υπήρξε κεκτημένο ήδη από τη δεκαετία του ’80, στην Ελλάδα εξακολουθεί να αφήνει τα ίχνη της ακόμη και σήμερα.

Επισήμανε ότι «Σε άλλη κλίμακα ευτυχώς, αλλά πάντα με το ίδιο μίσος προς την κοινωνία. Μια κοινωνία η οποία φάνηκε αμήχανη και συχνά διστακτική. Κάτι που επέτρεψε στη βία να γεννά βία. Να προσθέτει νέο αίμα στο αίμα που είχε ήδη χυθεί».

«Η βία είναι μια ρωγμή στο οικοδόμημα της δημοκρατίας και θα κλείσει. Η ασφάλεια αποτελεί το βασικό και αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε ελευθερία ούτε πρόοδος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι πλήττεται κυρίως ο αδύναμος.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι μετέχει στη σημερινή εκδήλωση και με την αίσθηση καθήκοντος ως εκλεγμένος πρωθυπουργός που οφείλει να προστατεύει τη δημοκρατική ζωή και να εγγυάται το κράτος δικαίου, λέγοντας ότι  «Την ταυτόχρονη ισχύ των ατομικών ελευθεριών από τη μία και της δημόσιας ασφάλειας από την άλλη. Αυτός ο συγκερασμός αποτυπώνει το μεγαλείο του πολιτεύματός μας. Αλλά και το διαρκές στοίχημα κάθε σύγχρονης δημοκρατίας. Αυτή τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ της ευαισθησίας για τον πολίτη και τα δικαιώματά του και της αποτελεσματικότητας υπέρ του κοινωνικού συνόλου».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι καιρός επιτέλους η μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας να αποκτήσει και στην πατρίδα μας τις διαστάσεις που της αξίζουν, γιατί δυστυχώς αυτή η μνήμη υπήρξε ελλειμματική, πρόσκαιρη και συχνά ρηχή. Έτσι η λήθη μετατρεπόταν σε ένα δεύτερο θάνατο για κάθε αθώο θύμα της βίας και του θράσους. Είναι καιρός όμως η μνήμη των αδικοχαμένων να αποκατασταθεί και με βάση το χαρακτήρα που της αρμόζει. Ως μια τραυματική εμπειρία η οποία μεταβολίζεται όμως σε ένα ιστορικό δίδαγμα. Μέχρι τώρα πολιτική βούληση είτε δεν υπήρξε, είτε δεν συναντήθηκε με μια παλλαϊκή αντίδραση όπως αυτή που υπήρξε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Φωτεινές εξαιρέσεις, όπως η κίνηση “Ως Εδώ” ευαισθητοποίησαν πολλούς, αλλά για όλους εμάς που συμμετείχαμε ως απλοί πολίτες σε αυτές τις πρωτοβουλίες υπήρχε πάντα το παράπονο γιατί είμαστε τόσοι λίγοι».

Κατέληξε, λέγοντας ότι «Η βία δεν έχει χρώμα. Η καταδίκη της δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά με αστερίσκους και διευκρινιστικές υποσημειώσεις. Ύστερα από τόσες οδυνηρές εμπειρίες, στη σημερινή Ελλάδα δεν επιτρέπεται να έχουμε πολιτικούς που δεν συμπαρίστανται σε θύματα βομβιστικών επιθέσεων. Δεν γίνονται να ονομάζονται ακριβισμός οι καταστροφές και κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός μπροστά σε χτυπήματα αστυνομικών σε ώρα καθήκοντος».

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε την εναρκτήρια εισήγηση, ενώ η καταληκτική θα γίνει από τον  υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τα θύματα της τρομοκρατίας.

Επίσης, θα λάβουν χώρα ομιλίες με θέματα: «Η εξέλιξη της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», «Η τρομοκρατία υπό την οπτική των τεχνών και των γραμμάτων», «Ασφάλεια και Ελευθερίες: Οι δημοκρατικοί θεσμοί και η απειλή της τρομοκρατίας».