Μητσοτάκης από τον Έβρο: «Οι απειλές Ερντογάν δεν πέρασαν, προσέκρουσαν στο φρόνημα των Ελλήνων»

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την συνάντηση του με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία μετά τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε. Η Ελλάδα περιμένει απτή βοήθεια από την Ευρώπη, η οποία δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες υποστήριξης της Ελλάδας στο προσφυγικό».

Και επισήμανε ότι «Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε διακινητή μεταναστών. Τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο και τα μηνύματα των διακινητών το αποδεικνύουν. Αντιδρούμε με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πρόβλημα πρώτου μεγέθους. Οι απειλές του κυρίου Ερντογάν δεν πέρασαν, προσέκρουσαν στο φρόνημα των Ελλήνων. Η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της. Αλλά η αλληλεγγύη πρέπει να αποδεικνύεται και προς τους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει κράτος χωρίς ασφαλή σύνορα  και δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου. Ένιωσα χαρά και υπερηφάνεια δίπλα στους ανθρώπους που υπηρετούν εδώ».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Η Ελλάδα και η Ευρώπη, δεν εκβιάζονται, συζητούν. Τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα».

Φον ντερ Λάιεν: «Θα παρέχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη»

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι «Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Οι δικές σας ανησυχίες είναι και δικές μας ανησυχίες. Είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε υποστήριξη στις ελληνικές αρχές. Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας βάσει αιτήματος της Ελλάδας, για παροχή σκηνών, υποδομής κα. Θα παρέχουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη. Είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μόνη της».

Και πρόσθεσε «Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς. Έχουμε ανάγκη ενός πράγματος που βλέπουμε καθημερινά: να ενισχύσουμε μια κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όταν το Ευρωκοινοβούλιο έρχεται στην Ελλάδα, έρχεται στην Ευρώπη. Και είναι η Ευρώπη που πρέπει να σηκώσει το βάρος του μεταναστευτικού. Αν δεν έχουμε μια κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό πώς θα κάνουμε όσα θέλουμε;».

Σαρλ Μισέλ: «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σημείωσε ότι «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι καίριας σημασίας για το μέλλον της ΕΕ. Η παρουσία μας είναι ένα μήνυμα. Είμαστε μαζί γιατί η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας».

Και συμπλήρωσε «Είναι σημαντικό να γίνουν όλες οι δυνατές προσπαθειες για μια πολιτική λύση για τη Συρία».

Ακόμη, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι «Ο Ζοζεπ Μπορέλ είναι σήμερα στην Άγκυρα. Δρούμε, ενεργούμε και τις επόμενες μέρες & εβδομάδες θα δείξουμε ότι είμαστε σε θέση να προστατεύουμε να σύνορά μας, να δείχνουμε ενότητα όταν αυτό είναι εφικτό».

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top