ΑρχικήΠολιτικήΚ. Μητσοτάκης για επιτελικό κράτος: Τέλος στην ομηρία της γραφειοκρατίας - Οι...

Κ. Μητσοτάκης για επιτελικό κράτος: Τέλος στην ομηρία της γραφειοκρατίας – Οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση

Με αναφορά στον Αλέξανδρο Σούτσο ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός για το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα για το επιτελικό κράτος, λέγοντας ότι κράτος με μεγάλο κεφάλι και σώμα σπιθαμής, ένα κράτος το οποίο συχνά εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του και αυτό το κράτος έχουμε επιτέλους υποχρέωση να το αλλάξουμε.

“Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση διαφορετικό από ότι ήταν και αυτό για μας είναι μια νίκη του κοινοβουλευτικού διαλόγου”, τόνισε και προσέθεσε: “Μεταρρυθμίζουμε χωρίς να κατεδαφίζουμε, αλλά διεκδικούμε και την συνέχεια”.

Με τρεις εικόνες από το μέλλον της δημόσιας διοίκησης περιέγραψε το «ριζοσπαστικό μοντέλο» της νέας διακυβέρνησης για το Δημόσιο του 21ου αιώνα, ένα υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει τακτικά μια φορά τον μήνα, ένα κράτος που διαθέτει έναν απλό κώδικα λειτουργίας που συμπυκνώνει τις διατάξεις 40 ετών και η λειτουργία του είναι διαφανής και ηλεκτρονική και ένα κράτος όπου οι πολίτες παύουν να είναι όμηροι της γραφειοκρατίας και πολλές πράξεις γίνονται με την υπογραφή απλού γενικού διευθυντή και όχι ανώτερου προϊσταμένου.

Οι τέσσερις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στη Δημόσια Διοίκηση: 

  • Η κυβέρνηση θα γίνει συλλογική αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη. Τα υπουργεία αντί να δρουν ως ξεχωριστά φέουδα εντάσσουν τις ενέργειές τους σε έναν κοινό προγραμματισμό. Και το υπουργικό συμβούλιο ψηφίζει πια για όλα.
  • H δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται. Σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται υπηρεσιακός γραμματέας με τριετή θητεία ο οποίος επιλέγεται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ. Και ο γενικός διευθυντής αποκτά δικαίωμα υπογραφής σε ατομικές διοικητικές πράξεις.
  • Kαταπολεμάται η γραφειοκρατία.
  • Kαταργούνται οι κομματικοί προϊστάμενοι και καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται τα 6 διάσπαρτα σώματα ελέγχου. Η ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας που συγκροτείται θα εποπτεύει τα θέματα σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε ορίσει υπουργό να τα ελέγχει. Υιοθετούνται οι αρχές του ΟΟΣΑ.

Προσέθεσε ότι οι 161 μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108 και οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58 ενώ συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%. “Όσοι κινδυνολογούν για απολύσεις στο Δημόσιο, να παραδεχθούν ότι η ΝΔ αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών αξιωματούχων”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση, υπογράμμισε εμφατικά ότι κάθε γραμμή του νομοσχεδίου έχει συνταχθεί από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, καθώς βασικός συντάκτης του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος είναι ο κ. Χριστόπουλος, και όχι από νομικό γραφείο του εξωτερικού.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό. Η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου”, είπε στρέφοντας τα πυρά του στην απερχόμενη κυβέρνηση.