Μητσοτάκης: «Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές»

43 mins read

Στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Μητσοτάκη-Αναστασιάδη-αλ Σίσι στην Λευκωσία βρέθηκε η αμείωτη τουρκική προκλητικότητα με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η συνεργασία των τριών χωρών είναι παράδειγμα συμπόρευσης τριών γειτονικών λαών που πορεύονται με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη.

«H χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που δυστυχώς προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας. Φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες. Κυρίως όμως συνοδεύοντας όλα αυτά με απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική, συχνά, ρητορική», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως κατά την Τριμερή Σύνοδο συμφωνήθηκε ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο: «Αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά. Είναι μια συμπεριφορά η οποία συχνά, και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό εδώ στην Κύπρο, προσβάλει αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και την ΕΕ· μια συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στην βορειοατλαντική συμμαχία και είναι μια συμπεριφορά που έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Αραβικού κόσμου, όλων των γειτονικών χωρών».

«Το παράνομο μνημόνιο της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης για την οριοθέτηση ανύπαρκτων κοινών θαλασσίων ζωνών αποδεικνύεται τώρα ότι βάθυνε τελικά τη λιβυκή κρίση, ενώ η μεταφορά Σύρων μισθοφόρων διασπείρει τρομοκρατικούς πυρήνες στη βόρειο Αφρική απειλώντας την ίδια την ασφάλεια της Ευρώπης και υπονομεύει τελικά την κοινή μας προσπάθεια που είναι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας από όπου και αν αυτή προέρχεται», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη μπορεί να προέλθει μόνο από τους ίδιους τους Λίβυους, δίχως την παρουσία ξένων στην επικράτειά της, και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επόμενη ημέρα στη Λιβύη.

«Η τουρκική επιθετικότητα κατά της Κυπριακής δημοκρατίας όχι μόνο συνεχίζεται με την αποστολή σκαφών εντός της ΑΟΖ της, αλλά δυστυχώς κλιμακώνεται και μέσα από εμπρηστικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή στο παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης Αμμοχώστου. Ανοίγοντας ακόμη μια πληγή στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού, αγνοώντας ψηφίσματα του ΟΗΕ για το θέμα και τελικά ναρκοθετώντας το δρόμο για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

O πρωθυπουργός επανέλαβε το αίτημα της Ελλάδας για εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία και αναστολή της τελωνειακής ένωσής της με την ΕΕ, στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου, Αναστασιάδη και Αλ Σίσι, μετά την τριμερή διάσκεψη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «Η συνεργασία των τριών χωρών είναι παράδειγμα συμπόρευσης  τριών γειτονικών λαών που πορεύονται με πυξίδα το διεθνές δίκαιο», ενώ συνέχισε αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού και ακολούθως στα ζητήματα της περιφερειακής ασφάλειας, μιλώντας για αυτοκρατορικές τακτικές και επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας , τις οποίες συνοδεύει με προκλήσεις. 

«Συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για συμπεριφορά που αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες συνεχώς και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια. Προσβάλλει αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ, συμπεριφορά που προκαλεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ και έρχεται απέναντι στις θέσεις χωρών όπως οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ. Ξανασυζητήσαμε οι τρεις μας μαζί, πώς το παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη λιβυκή διοίκηση βάθυνε την κρίση στη Λιβύη, ενώ η μεταφορά μισθοφόρων υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης. Η θέση μας για τη Λιβύη οπως αποτυπώθηκε, είναι ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη μπορεί να προέλθει μόνο από τους ίδιους του Λίβυους. Συζητήσαμε και την τουρκική επιθετικότητα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνεχίζεται και κλιμακώνεται, με εμπρηστικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή στην Αμμόχωστο, που ναρκοθετεί την προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό πρόβλημα», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε «Τόσο στην τριμερή, όσο και στην διμερή μας συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη τόνισα την αταλάντευτη θέση μας στο πλευρό της Κύπρου για την εξεύρεση λύσης. Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου τί γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες.  Η Άγκυρα επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα. Αντί για διάλογο και λύσεις προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων. Δίκαιο παράγουν μόνο οι δίκαιες πράξεις».

«Γνωρίζουμε καλά ότι ο δρόμος της εθνικής αξιοπρέπειας και των συμμαχικών είναι μαραθώνιος. Μετατρρέπουμε τη διπλωματία σε δικό μας όπλο. Ζητούμε από τα κράτη της ΕΕ να μην πωλούν όπλα στην Τουρκία. Δεν γίνεται η πλευρά της ειρήνης να προμηθεύει σφαίρες την απέναντι πλευρά. Ζητούμε να καταγραφούν οι παραβιάσεις των συμφωνιών και της τελωνειακής ένωσης. Δεν γίνεται η Τουρκία να απαλλάσσεται από δασμούς, να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς και παράλληλα να απειλεί», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναστασιάδης: Προϋπόθεση η αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είπε, με την σειρά του, ότι συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες ώστε να ενισχυθεί η σχέση ΕΕ και Αιγύπτου. Η Αίγυπτος, είπε, αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή.

Το Κυπριακό αποτέλεσε μέρος της ημερήσιας διάταξης στην τριμερή. Ο κ. Αναστασιάδης έκανε γνωστό ότι κάλεσε σε μια πρώτη άτυπη συνάντηση τον νέο ηγέτη των τουρκοκυπρίων, ενώ απηύθυνε και επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ, στην οποία δηλώνει διαθέσιμος να ανταποκριθεί σε πρωτοβουλίες. Προϋπόθεση, είπε, είναι να υπάρξει ευνοϊκό κλίμα μέσα από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας.

Ακολούθως το λόγο πήγε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος τόνισε την καλή συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες. Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, όπου διαπιστώθηκε ότι η υπογραφή και κύρωση της ιστορικής συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα