Μήνυμα εθνικής ενότητας από τη Βουλή με 284 ΝΑΙ για την επέκταση στα 12νμ των χωρικών υδάτων

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια με 284 ΝΑΙ, κανένα ΌΧΙ και 16 παρών.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία η οποία ακολούθησε της συζήτησης 284 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, την Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ 25 ψήφισαν ΝΑΙ επί της αρχής αλλά και επί των τριών πρώτων άρθρων του νομοσχεδίου. «Παρών» στα ίδια άρθρα ψήφισαν οι 15 βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει από την ομιλία του.

Όσον αφορά στο άρθρο 4 με την παροχή δικαιώματος στους Ιταλούς αλιείς να συνεχίσουν να ψαρεύουν στην περιοχή ανάμεσα στα έξι και 12 ναυτικά μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων ΝΑΙ ψήφισαν 180 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, 119 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ , ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ 25 ψήφισαν ΟΧΙ ενώ βρέθηκε και ένα παρών. Με τη λήξη της συνεδρίασης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε για μια ακόμα φορά τη συγκίνησή του για το αποτέλεσμα της διήμερης διαδικασίας, ενώ όπως είπε κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης η ψήφιση του νομοσχεδίου ισοδύναμη με επέκταση της επικράτειας κατά περίπου 10%.

«Και χθες και σήμερα και ο πρωθυπουργός, ευθέως τοποθετήθηκε επί του διαρκούς ισχυρισμού του ΣΥΡΙΖΑ περί πολλών γραμμών, περί διαφορετικών διατυπώσεων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, απαντώντας σε επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: «Θέλω να επαναλάβω την σαφή κατακλείδα του πρωθυπουργού για τη διεύρυνση του πλαισίου της εθνικής ομοψυχίας. Νομίζω αυτό πρέπει να κρατήσουμε από αυτή τη διήμερη συζήτηση και τις συνεδριάσεις της επιτροπής. Τη δυνατότητα των κομμάτων να συμπαρατάσσονται υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Ήταν μια εξαιρετική, κατά τούτο συνεδρίαση, και θεωρώ τιμή μου που, εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εισηγήθηκε το συγκεκριμένο νομοθέτημα», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για κενό στρατηγικής. «Ο υπουργός Εξωτερικών είπε χθες ότι θα ακολουθήσει η επέκταση των χωρικών υδάτων, νότια και ανατολικά της Κρήτης. Σήμερα ο πρωθυπουργός είπε ότι και για την Κρήτη, όπως και για κάθε άλλο σημείο της επικράτειας, έχουμε δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα, σε χρόνο που θα επιλέξουμε. Είναι σαφής η διαφορετική ποιότητα των δύο δηλώσεων», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν προσδιορίζει με σαφήνεια τη στρατηγική του. «Έπρεπε ήδη να έχει συμβεί η επέκταση των χωρικών υδάτων, νότια και ανατολικά της Κρήτης αφενός για να αποκρουστεί η τουρκική επιθετικότητα και επίσης, ενόψει ενδεχόμενης προσφυγής στη Χάγη», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να χρησιμοποιεί την εξωτερική πολιτική με όρους επικοινωνίας. Αναφορικά δε με τις διερευνητικές επαφές είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει με ποια θετική στρατηγική θα επιδιώξει έντιμη συμφωνία.

«Ο πρωθυπουργός είπε σήμερα το αυτονόητο. Ότι η χώρα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη, οπουδήποτε στη θαλάσσια περιοχή, όπως και όταν το κρίνει εθνικά σκόπιμο», ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου και πρόσθεσε ότι «δεν συνιστά έλλειψη στρατηγικής όλα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους 18 μήνες», δηλαδή η συμφωνία με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, η συνεννόηση με την Αλβανία, οι εταιρικές σχέσεις με το Ισραήλ, με τα αραβικά κράτη. «Η χώρα έχει μια δυναμική εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση δρα. Δεν αντιδρά στα γεγονότα. Είναι όντως ιστορική μέρα η σημερινή. Χαίρομαι γιατί στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας και συναίνεσης πράγμα πολύ σημαντικό για την κρίσιμη δεκαετία που έχει η χώρα», είπε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top