Μήνυμα της Νάντιας Γιαννακοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της δουλείας

17 mins read

H βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής της Βουλής για την καταπολέμηση της εκμετάλλευση ανθρώπων, Νάντια Γιαννακοπούλου, έστειλε το δικό της μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα για την Κατάργηση της Δουλείας.

Αναλυτικά το μήνυμα της κ. Γιαννακοπούλου:

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας, θεσπισμένη το 1949 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,  είναι μία αφορμή για να μας υπενθυμίσει ότι η σύγχρονη μορφή δουλείας είναι πάντα παρούσα ανά τον κόσμο με ανησυχητικές διαστάσεις. Για να μας προσγειώσει στη σκληρή πραγματικότητα και να μας ευαισθητοποιήσει.

 Η σύγχρονη δουλεία έχει πολλές μορφές, όπως η καταναγκαστική εργασία, η παιδική εργασία, η εμπορία ανθρώπων (human trafficking) και η διακίνηση των μεταναστών. Τουλάχιστον 27  εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε σύγχρονες μορφές δουλείας στις μέρες μας με τις γυναίκες και τα κορίτσια να αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα.

Επιπλέον, κάθε χρόνο, περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά πέφτουν θύματα εμπορίας για φθηνή εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση.

 Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες  σε διεθνές επίπεδο. Η Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη καλεί τη διεθνή κοινότητα να «λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την εξάλειψη της αναγκαστικής εργασίας, της σύγχρονης δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων και για τη διασφάλιση της απαγόρευσης και της εξάλειψης των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένων της στρατολόγησης και της χρήσης παιδιών ως στρατιώτες, και ως το 2025 την εξάλειψη όλων των μορφών παιδικής εργασίας». Πριν από πέντε χρόνια στο Βατικανό, δεκαπέντε εκπρόσωποι των μεγαλύτερων θρησκευτικών δογμάτων υπέγραψαν διακήρυξη με την οποία δεσμεύονται να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εξάλειψη της “σύγχρονης δουλείας” και της “εμπορίας ανθρώπων” έως το 2020, που χαρακτηρίζονται “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”. Αρκετές χώρες έχουν προσαρμόσει τις Νομοθεσίες τους.

 Ωστόσο ακόμα και μέχρι σήμερα, 51 χρόνια από την καθιέρωση της 2ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Δουλείας από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να είναι θύματά της.

 Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να αντιμετωπίσουμε δραστικά, να εξαλείψουμε κάθε μορφή σύγχρονης δουλείας. Έχουμε μεγάλο αγώνα για την καταπολέμηση των αιτιών που τροφοδοτούν αυτά τα φαινόμενα, επεκτείνοντας την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τα θύματα και αυξάνοντας τον αριθμό των διατάξεων περί αποκατάστασής τους.  

ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ!

Facebook Comments

Τελευταία Νέα