ΑρχικήΠολιτικήΜεταναστευτικό: Το νέο σχέδιο για τα νησιά, οι έκτακτες συσκέψεις και η......

Μεταναστευτικό: Το νέο σχέδιο για τα νησιά, οι έκτακτες συσκέψεις και η… απόβαση των βουλευτών

Συνεχίζουν οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου με εκατοντάδες αιτούντες άσυλο από την Τουρκία ενώ τους δύο τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί και οι αφίξεις από την πλευρά του Έβρου.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρει η Καθημερινή, είναι η αποσυμφόρηση των νησιών με τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, οι 10.000 εκ των οποίων μέχρι το τέλος του χρόνου, σε ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Οι υπόλοιπες σχεδιάζεται να δημιουργηθούν σε δεύτερο χρόνο, στις αρχές του νέου έτους σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και στρατόπεδα τα οποία αναζητούνται ή έχουν ήδη εντοπιστεί, με την τοποθέτηση αρχικά μεγάλων σκηνών ώστε να στεγαστούν περίπου 10.000 άτομα. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα στη θέση του συντονιστή για τη μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, ορίστηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη θέση του συντονιστή για τη μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, ορίστηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος τον Μάιο του 2016 είχε πρωτοστατήσει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην Ειδομένη, και στη διάλυση του άτυπου καταυλισμού που είχε στηθεί τότε στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Ήδη στην Ελλάδα περίπου 25.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στεγάζονται σε διαμερίσματα μέσω προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ λειτουργούν σε πολλές περιοχές 27 καταυλισμοί όπου υπολογίζεται ότι διαμένουν άλλοι 25.000 αιτούντες άσυλο.

Οι αφίξεις από ξηρά και θάλασσα το 2019 (15 Σεπτεμβρίου) ανήλθαν σε 46.100, αυξημένες κατά 24% σε σχέση με το 2018, ενώ οι αφίξεις μόνο διά θαλάσσης αυξήθηκαν κατά 54%. Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου 2019 έφθασαν 36.141 άτομα. Μάλιστα οι αφίξεις παρουσιάζουν συνέχεια αυξητική τάση δεδομένου μάλιστα ότι και η καλοκαιρία συνεχίζεται. Μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν φθάσει πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αφιχθέντων είναι πλέον σε σταθερή βάση Αφγανοί, ενώ οι Σύροι βρίσκονται στη δεύτερη θέση των αφίξεων όσον αφορά τη χώρα προέλευσης.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι ο βραχνάς της κυβέρνησης. Οι τοπικές κοινωνίες που πρέπει να δεχθούν ή έχουν ήδη πρόσφυγες και μετανάστες αντιδρούν έντονα, στα Βρασνά την προηγούμενοι εβδομάδα επιτέθηκαν ακόμη και με πέτρες στους μετανάστες με αποτέλεσμα να μην εγκατασταθούν στην περιοχή.

Έτσι και το Μαξίμου, εκτός από τη σειρά συσκέψεων ώστε να εκτιμηθεί η πορεία των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει και να επανακαθοριστεί η στρατηγική όπου κριθεί απαραίτητο, θα βάλει στη σκακιέρα και τους βουλευτές.

Αυτό που θέλει το Μαξίμου είναι οι βουλευτές να ενημερώνουν τις τοπικές κοινωνίες ότι οι άνθρωποι που θα πηγαίνουν στην ενδοχώρα θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και δωμάτια και θα είναι ως προς την πλειοψηφία τους οικογένειες με παιδιά. Θα επικοινωνούν την πολιτική της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο και ταυτόχρονα θα μεταφέρουν τις αντιδράσεις και το κλίμα που υπάρχει. Το ίδιο θα επιχειρήσουν και με τους δημάρχους, ιδίως με αυτούς που προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία.