…με πατέντα

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Η πρόταση του τέως Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για «άρση της πατέντας» των εμβολίων προκειμένου να μπορέσει η ανθρωπότητα να παράξει άμεσα όσα εμβόλια χρειάζεται, μοιάζει φανταστικά οραματική. 

Παγκοσμίου κλάσης και ικανή να χαρίσει ένα νόμπελ στον εμπνευστή της. Ιδίως καθώς το κόμμα του δήλωσε ότι θα αναλάβει διεθνή πρωτοβουλία για το θέμα. Είναι από τις προτάσεις εκείνες που όντως μπορούν να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας. Να απελευθερώσουν την ανθρωπότητα από τα δεσμά της πανδημίας και να σώσουν εκατομμύρια ζωές. 

Διότι τη στιγμή αυτή δεν προέχουν τα κέρδη των πολυεθνικών αλλά η σωτηρία των ανθρώπων. Γεγονός βεβαίως που κατά τη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα αποδεικνύει και την διαχρονική αξία των θεμελιωδών αρχών της αριστεράς. 

Μόνο που υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κος Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας την Παρασκευή στην τηλεόραση του Action εξήγησε με σαφήνεια ότι κανένα εργοστάσιο στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να παράξει τόσο εξειδικευμένα εμβόλια αυτή τη στιγμή, ακόμη και αν οι μεγάλες εταιρείες εκχωρούσαν τις πατέντες. Θα χρειάζονταν τουλάχιστον 8-10 μήνες για να συμβεί κάτι τέτοιο. Για να παραγγείλουν τα σχετικά μηχανήματα και να λάβουν τις σχετικές πιστοποιήσεις. «Κάνουμε τρία χρόνια να φτιάξουμε ένα εργοστάσιο για κονσέρβες» μου σχολίαζε σχετικά ένας βιομήχανος προσθέτοντας πως «παρότι δεν απαιτεί τόσο εξειδικευμένη τεχνολογία». 

Υπάρχουν -σύμφωνα πάντα με τον κο Τρύφωνα- 19 εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη που μπορούν να κατασκευάσουν τέτοια φάρμακα. Ο καπιταλισμός ωστόσο έχει προλάβει την αυτιστική αυταρέσκεια της αριστεράς, η οποία δεν καταλαβαίνει ή δεν παίρνει χαμπάρι τις εξελίξεις και καταλήγει να θεωρεί ότι αυτή τις δημιουργεί. 

Η Pfizer και διάφορες άλλες εταιρείες, θα ήταν οι πρώτες που θα έσπευδαν να συμπαραγάγουν εμβόλια με άλλες φαρμακευτικές βιομηχανίες. Έστω ως «φασόν». Η ζήτηση άλλωστε παγκοσμίως είναι τεράστια. Αν μπορούσε η Pfizer να βρει ένα εργοστάσιο που θα παρήγαγε τα εμβόλιά της, να είστε σίγουροι ότι θα το είχε κάνει από μόνη της και δεν θα περίμενε τον Αλέξη Τσίπρα, έναν μηχανικό, να της κλέψει τη δόξα και ενδεχομένως τα κέρδη. 

Γιατί δεν το κάνει; Διότι υπάρχει ένας συνδυασμός έλλειψης εξειδίκευσης στη γραμμή παραγωγής (η οποία ωστόσο θα μπορούσε να επιλυθεί σε μερικούς μήνες) και κυρίως έλλειψης πρώτων υλών. Αυτό θα απαντούσε ο οποιοσδήποτε φαρμακοβιομήχανος, αν ο κος Τσίπρας τον καλούσε στο τηλέφωνο. Οι πρώτες ύλες είναι -σύμφωνα με στελέχη της Ε.Ε.- ο λόγος για τον οποίο η Pfizer φάνηκε ανακόλουθη σε σχέση με τις εξαγγελίες της για τις ποσότητες που μπορεί να παράγει. 

Ο κος Τσίπρας ωστόσο επιμένει στην φανταστική του πρόταση. Με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Πορτογαλία, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει ένα ερώτημα που μοιάζει εύλογο στους συντρόφους, παρότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος κος Τρύφων έχει απαντήσει αρνητικά. «Θα θέσει στην αυριανή του επίσκεψη στην Πορτογαλία το θέμα για άρση του καθεστώς των πατεντών στον προεδρεύοντα της ΕΕ, Πορτογάλο πρωθυπουργό;» 

Εμείς οι υπόλοιποι, ελπίζουμε όχι. Ότι δεν θα το θέσει. Για να μην τον «αδειάσει» σε διεθνές επίπεδο ο κος Κόστα, λέγοντας του αυτά που επεσήμανε ο κος Τρύφων στο Brainstorming της Παρασκευής και για να μην του κάνει μάθημα περί καπιταλισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως επιμένει. Ίσως και αυτό να είναι θέμα …πατέντας.

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top