ΑρχικήΠολιτικήΜανιτάκης: «Αδικαιολόγητες οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης στο νόμο για τις πορείες»

Μανιτάκης: «Αδικαιολόγητες οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης στο νόμο για τις πορείες»

Υπέρ του νόμου ψήφισε πρόσφατα η Βουλή για τις πορείες τάχθηκε  ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Αντώνης Μανιτάκης χαρακτηρίζοντας παράλληλα υπερβολικές και πολιτικά αδικαιολόγητες τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για νόμο που αντέγραψε χουντικές διατάξεις.

Ο κ. Μανιτάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών 90,1» ανέφερε ότι οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης δείχνουν φοβίες που ανάγονται στο παρελθόν, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από την πρόσφατη ιστορία της χώρας και χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι από τη δικτατορία μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να ρυθμίσει το θέμα των πορειών διατηρώντας έστω και  ενεργό ένα νόμο της χούντας.

Χαρακτηριστικά είπε «στην Ελλάδα θεοποιήσαμε το δικαίωμα της συνάθροισης σε βάρος των άλλων δικαιωμάτων».

Μάλιστα ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου ανέφερε πως στην Ελλάδα είχε θεοποιηθεί το δικαίωμα της συνάθροισης εις βάρος πολλών άλλων δικαιωμάτων που παραβιάζονται συστηματικά .

«Δικαιώματα εξίσου σημαντικά παραβιάζονταν εξαιτίας της χρήσης αυτού του δικαιώματος  της συνάθροισης . Το δικαίωμα της ελεύθερης  μετακίνησης,  το δικαίωμα της εργασίας και πολλά ακόμη. Έπρεπε να μπει κάποια τάξη», σημείωσε.

Και πρόσθεσε «η χρυσή τομή έχει βρεθεί και εφαρμόζετε εδώ και χρόνια σε όλες χώρες της Ευρώπης. Δε νομίζω ότι υπήρχε άλλη χώρα που είχε τέτοια ανοχή στο θέμα της συνάθροισης και παράλληλα τέτοια ατολμία να αντιμετωπίσει ένα καθεστώς ανομίας προστατεύοντας μόνο το δικαίωμα της συνάθροισης. Το δικαίωμα της συνάθροισης είναι σημαντικό δικαίωμα αλλά παραβιαζόταν πολλά άλλα δικαιώματα. Η χρυσή τομή είναι πολύ απλή. Όταν ασκείται αυτό το δικαίωμα πρέπει να ασκείται εμποδίζοντας όσο το δυνατόν λιγότερο την άσκηση των άλλων δικαιωμάτων. Όταν ασκώ ένα δικαίωμα και παραβιάζω τα άλλα δικαιώματα τότε υπάρχει πρόβλημα».

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μανιτάκης είπε «ο Αλέξης Τσίπρας να ρωτήσει το Φώτη Κουβέλη γιατί υπηρέτησε την κυβέρνηση Σαμαρά».

Ο πρώην υπουργός εκτόξευσε αιχμηρά βέλη κατά του Αλέξη Τσίπρα για την αναφορά του τέως πρωθυπουργού στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας αναφορά του πρωθυπουργού για την θετική τοποθέτηση  του κ.Μανιτάκης  στο νομοσχέδιο είχε αναφέρει ότι ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά και  ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

Σε αυτή την αναφορά σήμερα ο κύριος Μανιτάκης απάντησε ότι δεν ντρέπεται για την συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά και τον προέτρεψα να ρωτήσει τον Φώτη Κουβέλη γιατί υπηρέτησε την κυβέρνηση Σαμαρά .

«Προφανώς ήμουνα στην κυβέρνηση Σαμαρά , δεν ντρέπομαι που έλαβα μέρος σε μια τρικομματική κυβέρνηση, με πρότεινε η ΔΗΜΑΡ δέχτηκα και αν θέλετε να το πω και διαφορετικά, πολιτικό μου προϊστάμενο είχα τον Φώτη Κουβέλη δεν είχα τον κ.Σαμαρά. Σαν μέλος της κυβέρνησης φυσικά ο κ.Σαμαράς ήταν ο πρόεδρος της κυβέρνησης αλλά με εντολή Κουβέλη παραιτήθηκα όταν έφυγε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. 

Τώρα όσον αφορά τους πολιτικούς υπαινιγμούς ας ρωτήσει τον κ. Κουβέλη και ας πει στον κ. Κουβέλη ότι υπηρέτησε τον κ. Σαμαρά. Ο κ.Κουβέλης υπέγραψε τη συμφωνία όχι εγώ, ο κ.Κουβέλης επί τόσους μήνες εκπροσωπούσε τους οπαδούς του στις συμφωνίες που έκανε με τον κ. Σαμάρα.  Αυτά είναι ανάξια για συζήτηση, επιτέλους η χώρα μας πρέπει να  περάσει οριστικά σε ένα άλλο επίπεδο πολιτικής συζήτησης αντάξιο της ιστορίας της.»

Ακόμη, σημείωσε «Πίστευα στις συμμαχικές κυβερνήσεις αλλά η ιστορία με διέψευσε».

Μάλιστα ο κ. Μανιτάκης ανέφερε ότι η συμμετοχή του στην τρικομματική κυβέρνηση τον έκανε να αλλάξει άποψη από την πάγια θέση του υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων.

«Πίστευα πολύ στην ανάγκη συμμαχικών κυβερνήσεων,  όμως απογοητεύτηκα  παρά πολύ από αυτή την εμπειρία. Η Αριστερά έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να πετύχει την καθιέρωση των συμμαχικών κυβερνήσεων, αυτό το πρότυπο οργάνωσης της κυβέρνησης δεν πετυχαίνει στην Ελλάδα. 

Ήμουνα φανατικός υποστηρικτής των συμμαχικών κυβερνήσεων σε όλη μου τη ζωή αλλά η  ιστορία με διέψευσε και νομίζω ότι πρέπει να σεβόμαστε την ιστορία.

Ο δικομματισμός καλώς ή κακώς κυριάρχησε στην Ελλάδα δυο αιώνες, τον βλέπω να αναπαράγετε έχει αδυναμίες πολλές αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι εξασφαλίζει  σταθερές κυβερνήσεις.  Εάν λοιπόν ωριμάσουμε ακόμα περισσότερο και δείξουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα και πιστεύω πως τον τελευταίο χρόνο δείχνουμε  ωριμότητα και γίνει ηγεμονική η  συνείδηση της ευταξίας πιστεύω ότι και οι αδυναμίες των μονοκομματικών κυβερνήσεων θα απαλυνθούν.»