ΑρχικήΠολιτικήΠέρασε το άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα παρά την φημολογία -...

Πέρασε το άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα παρά την φημολογία – Αναλυτικό ρεπορτάζ

Παρά τις διαρροές που μιλούσαν για ήττα του Τσίπρα το άρθρο 3 παράγραφος 1 πέρασε με οριακή πλειοψηφία των 151 προς αναθεώρηση. Το DP σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις.

Συνεχής ενημέρωση

  • Σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου:
    “Κάποιοι φαίνεται πως βιάστηκαν να πανηγυρίσουν και να καταγράψουν ήττα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, χωρίς να περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της καταμέτρησης. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά, η αγωνία τους να καταγράψουν έστω και μία πολιτική ήττα μίας κυβέρνησης, που προχωρά αλλάζοντας τη χώρα”
  • Υπερψηφίστηκαν με πλειοψηφία που υπερβαίνει τους 180 βουλευτές, οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62), για τον περιορισμό των ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και για τις ανεξάρτητες αρχές (άρθρο 101Α).
  • Υπερψηφίστηκαν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους (άρθρο 3), για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου (άρθρα 13, 33 και 59), για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών (άρθρο 21), για την κατοχύρωση εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών (άρθρο 22), για την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα (άρθρο 28), για την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού (άρθρο 37), για την καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας (άρθρο 84), για την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73) και δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία (άρθρο 44), για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου Ελληνισμού (άρθρο 54), για την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις βουλευτικές περιόδους (άρθρο 56) και για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση (άρθρο 102).
  • Από τις συμπληρωματικές προτάσεις που υπέβαλαν ή υποστήριξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις για την κατοχύρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5), την εισαγωγή της αρχής της επιείκειας και την κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος (άρθρο 25), την αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας (άρθρο 38), την επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές (άρθρο 96), τον ορισμό του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και την προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών (άρθρο 101).
  • Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκε  πρόταση για αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη διάλυση της Βουλής
  • Οι λάθος πληροφορίες αποδίδονται στην εσφαλμένη καταμέτρηση.
  • Όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν.
  • Μεγάλη ανατροπή η υπερψήφιση του άρθρου 3 παράγραφος 1 με οριακή πλειοψηφία 151
  • Τελικά πέρασε το άρθρο 3 παράγραφος 1 για την θρησκευτική ουδετερότητα παρά την φημολογία των προηγούμενων ωρών
  • Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα
  • Μέσα σε όσους διαφοροποιήθηκαν πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν και την κ. Γεννιά. Εκείνη, ωστόσο, με δήλωσή της στο Documento διαψεύδει ότι έχει διαφοροποιηθεί
  • Μεγάλη ήττα ΣΥΡΙΖΑ: Δεν πέρασε η αναθεώρηση του άρθρου για την επικρατούσα θρησκεία
    Πολιτική και στρατηγική ήττα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας καθώς δεν υπερψηφίστηκε η αναθεώρηση του άρθρου για την επικρατούσα θρησκεία.Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την εκκλησία καθώς  πρόκειται για το άρθρο που συμβολίζει τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.Το άρθρο 3 παράγραφος 1 που αφορά στη θρησκευτική ουδετερότητα δεν ψηφίστηκε από τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη και από τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη ο οποίος είχε εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του.
  • O ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος φέρεται να είπε στον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ ενώ πήγαινε προς τους ψηφολέκτες για να καταθέσει το ψηφοδέλτιό του:

     “Μπράβο Τέρενς! Μπράβο που είσαι υπέρ του ουδετερόθρησκου κράτους. μπράβο σου! Μπράβο για την ψήφο υπέρ του πολιτικού όρκου! Μπράβο για τα μόνιμα δημόσια Πανεπιστήμια!”

  • Η Νίνα Κασιμάτη ψηφίζει “παρών” και “όχι” στη Συνταγματική Αναθεώρηση – Αναμένονται διαφοροποίησεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
    Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη δεν ακολούθησε την κομματική γραμμή στην ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, η βουλευτής Β’ Πειραιά ψήφισε “παρών” και “όχι” στις περισσότερες προτάσεις που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, υπερψηφίσει 13 από τις 36 προτάσεις.
Η κ. Κασιμάτη από φαίνεται δεν θα είναι η μόνη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ακολουθήσει την κομματική γραμμή σε συγκεκριμένα άρθρα. Σχετικό άρθρο δημοσίευσε νωρίτερα ο Γιώργος Πιέρρος για το dailypost.gr με αποκλειστικές πληροφορίες, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Οι φωτογραφίες του ψηφοδελτίου της κ. Κασιμάτη δημοσιεύονται από το ethnos.gr:
1
2
  • Η μαραθώνια ενημέρωση του dailypost.gr συνεχίζεται
  • Τα αποτελέσματα της ονομαστικής ψηφοφορίας αναμένονται το απόγευμα
  • Ποιοι απείχαν από την ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
    Όπως γράψαμε νωρίτερα στο dailypost.gr η τακτική της ΔΗΣΥ ήταν η αποχή για να μην το κάνει “εύκολο” στην Αναθεωρητική Βουλή και λάβουν οι διατάξεις υπό αναθεώρηση 180 ψήφους.¨Ελειπαν όμως κι άλλοι, όπως οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, πλην του Γιάννη Σαρίδη.Από τους ΑΝΕΛ απουσίαζε ο Πάνος Καμμένος κι ο Αριστείδης Φωκάς. Από τη ΝΔ ο Γιώργος Κασαπίδης. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο Στάθης Παναγούλης.
  • Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία
  • Όπως αναφέρει και το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρώτη ψηφοφορία, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η δεύτερη θα επαναληφθεί σε ένα μήνα.Στους βουλευτές έχει διανεμηθεί ψηφοδέλτιο το οποίο περιέχει ενοποιημένα τρία αυτοτελή ψηφοδέλτια: Α’ Προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Β’ Προτάσεις της Κ.Ο. της ΝΔ, Γ’ Συμπληρωματικές Προτάσεις βουλευτών που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές. Το ψηφοδέλτιο έχει τρεις διακρίσεις, με τετραγωνίδια «ναι», «όχι», «παρών». Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής σε οποιαδήποτε διάταξη δεν έχει υπάρξει σημείωση της ψήφου του βουλευτή με «ναι», «όχι», «παρών», αυτή θα θεωρηθεί ότι δεν έχει ψηφιστεί.Η ψηφοφορία είναι φανερή, ονομαστική και διεξάγεται για όλες τις αναθεωρητέες διατάξεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ψηφοδέλτιο.Το ερώτημα προς τους βουλευτές είναι αν αποδέχονται ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος.Οι βουλευτές σημειώνουν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμο τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται. Αφού το υπογράφουν το προσκομίζουν στους ψηφολέκτες.Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή θα σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης που στο τέλος θα συνυπολογιστεί το αποτέλεσμα κάθε επιτροπής.
  • Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ανάγνωση
  • Ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάγνωση του καταλόγου
  • Δεν προσέρχονται στην ψηφοφορία οι βουλευτές της ΔΗΣΥ
    Εξ αρχής το Κίνημα Αλλαγής είχε δηλώσει ότι δεν θέλει καμία διάταξη να λάβει 180 ψήφους ώστε να μη διευκολύνει την Αναθεωρητική Βουλή. Ο μόνος που ψήφισε είναι ο γενικός εισηγητής του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος κι αυτό έγινε για να καταγραφεί η στάση του κόμματος έναντι των προτεινόμενων για αναθεώρηση διατάξεων.
  • Συνεχίζεται η ονομαστική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης επί των δύο προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και ομάδων βουλευτών που έχουν τουλάχιστον 50 υπογραφές για τις διατάξεις του Συντάγματος που είναι υπό αναθεώρηση
  • Το απίστευτο επιχείρημα του Γ. Κατρούγκαλου για να μην ανοίξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, σχετίζεται με τις τράπεζες…
    Ένα απίστευτο επιχείρημα βρήκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για να απαντήσει γιατί το κόμμα του αρνείται την αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη δημιουργία μη κρατικών, ιδιωτικών πανεπιστημίων.Ο κ. Κατρούγκαλος για να περιγράψει τη στάση του κυβερνώντος κόμματος, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει για να μην αναγκαστούν και οι Έλληνες φοιτητές να πάρουν δάνεια όπως συμβαίνει στην Αμερική. Όπως είπε χαρακτηριστικά “στην Αμερική όπου λειτουργούν μη κρατικά πανεπιστήμια όσοι θέλουν να σπουδάσουν και δεν έχω λεφτά αναγκάζονται να πάρουν δάνεια. Και τα δάνεια αυτά φτάνουν σήμερα δυο φορέα το χρέος της Ελλάδας”.Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι “ένας άνθρωπος που έχει δηλώσει ότι η διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι τεχνητή είναι λογικό να μην αντιλαμβάνεται τι μεγάλη υποδούλωση είναι να χρωστούν 40 εκατομμύρια Αμερικανοί πάνω από 100.000 δολάρια ο καθένας προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ένα αγαθό όπως είναι η παιδεία που με βάση το δικό μας Σύνταγμα είναι κοινωνικό αγαθό”.Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας πως «όταν έχεις πάρει ένα δάνειο ή ακόμα έχεις πάρει δάνειο και το πληρώνεις με ευκολία δεν αντιλαμβάνεσαι ότι είναι σημαντικός κοινωνικός ταξικός φραγμός να μην μπορέσει ένα παιδί από αγροτική η εργατική οικογένεια να σπουδάσει».
  • Γίνεται ανάγνωση της λίστας κι ένας-ένας οι βουλευτές προσέρχονται και καταθέτουν το ψηφοδέλτιό τους.
  • Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 11:20
  • Σημειωτέον ότι η ψηφοφορία είναι ονομαστική και φανερή
  • Η διαδικασία ξεκινά
  • Αυτή την ώρα ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης εξηγεί τη διαδικασία της ψηφοφορίας
  • Παρέμβαση Βενιζέλου
  • Πώς θα γίνει η ψηφοφορία;
    Υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια, ένα του ΣΥΡΙΖΑ και ένα της ΝΔ, τα οποία θα ενοποιηθούν σε ένα πολυσέλιδο και θα πραγματοιηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.Η διαδικασία δεν είναι καθόλου απλή, αναμένεται χρονοβόρα και περίπλοκη. Οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν τόσο τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και εκείνες της ΝΔ.Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε άρθρο περιλαμβάνει και κατεύθυνση για το πώς πρέπει να αναθεωρηθεί στην επόμενη Βουλή. Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν έχει κατεύθυνση, παρά μόνο αναφέρει ποια άρθρα πρέπει να αναθεωρηθούν. Αυτή είναι η διαφορά τους
  • Στο βήμα ο Ανδρέας Λοβέρδος της ΔΗΣΥ
  • Στο βήμα ο Κωνσταντίνος Τασούλας της ΝΔ
  • Ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων
  • Κατρούγκαλος: “Στην Αμερική όπου λειτουργούν μη κρατικά πανεπιστήμια όσοι θέλουν να σπουδάσουν και δεν έχω λεφτά αναγκάζονται να πάρουν δάνεια. Και τα δάνεια αυτά φτάνουν σήμερα δυο φορέα το χρέος της Ελλάδας”
  • Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κρίνει ότι η ιδιωτική εκπαίδευση έχει ταξικό πρόσημο
  • Στο βήμα ο Γιώργος Κατρούγκαλος
  • Ο Δημήτρης Σταμάτης διερωτήθηκε γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει τοποθετηθεί για όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Στο βήμα ο Δημήτρης Σταμάτης
  • Μίλησαν συνολικά 136 άτομα
  • Ξεκίνησε η διαδικασία
  • Η διαδικασία ξεκινά στις 10πμ και η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί μετά τις 11πμ.
  • Γράφει η Νίκη Κεραμέως στο DailyPost: Γιατί είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος για να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων
  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεταστικών επιτροπών μέχρι τις εκλογές άφησε ο Ν.Βούτσης
    Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συσταθούν εξεταστικές επιτροπές μέχρι τις εθνικές εκλογές άφησε ο Νίκος Βούτσης.Συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα υπάρχει μεγάλος όγκος νομοθετικού έργου, αλλά μίλησε και για τις μεγάλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται η Δικαιοσύνη.«Δεν ξέρω αν θα έρθουν εξεταστικές επιτροπές, απ΄ αυτές που έχουν παραμείνει ως υπόλοιπα. Είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε και για τον Παπαντωνίου, μια τυπική για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενδεχομένως κάποιες ενοποιημένες για το Μάτι».Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συσταθούν και προανακριτικές επιτροπές.
  • Γνωμοδότηση Κουβέλη “αδειάζει” τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
    Ο υπουργός Ναυτιλίας έχει την άποψη ότι η επόμενη Βουλή δε δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις της προηγούμενης.Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος ήταν εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του 2007 υποστήριζε εντελώς τα αντίθετα από όσα λέει σήμερα το κυβερνών κόμμα.Χαρακτηριστικά, ο κ. Κουβέλης σημείωνε ότι οι προτάσεις που διατυπώνονται στο πλαίσιο της προαναθεωρητικής διαδικασίας δεν μπορούν να δεσμεύσουν την επόμενη Βουλή.«Κύριοι συνάδελφοι να ξέρουμε ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις της προηγούμενης Βουλής»..ενώ σε άλλο σημείο επισήμαινε: «Δεν υπάρχει νομική δέσμευση για το τι θα κάνει η επόμενη Βουλή».
  • Ευ. Βενιζέλος: Ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να «οικειοποιηθεί» τον Πρ. Παυλόπουλο
    “Ο Αλέξης Τσίπρας με την πρακτική που ακολουθεί επιδιώκει τη δέσμευση της επόμενης Βουλής ακόμη και αν υποστεί συντριπτική ήττα στις εκλογές” δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.Με συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις συνεχείς αναφορές του Πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου και στην πίεση που επιχείρησε να ασκήσει προκειμένου να δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις προεδρικές εκλογές υπογράμμισε πως «τον εμπλέκει σε έναν κομματικό ανταγωνισμό και τον οικειοποιείται».«Όμως» συνέχισε «τώρα δεν κάνουμε συζήτηση για τα πρόσωπα αλλά για τους θεσμούς» διαψεύδοντας και τα σενάρια που ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής υποστηρίζοντας ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ για την προώθηση προσώπου προερχόμενου από το δεύτερο κόμμα.
  • Ο Βασίλης Λεβέντης εκτίμησε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα υποβαθμίσουν τα κρατικά.
    Αποτέλεσμα εικόνας για Βασίλης Λεβέντης βουλη
  • Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε ως νεοφιλελεύθερες τις πολιτικές της κυβέρνησης.
    Αποτέλεσμα εικόνας για Δημήτρης Κουτσούμπας βουλη
  • Ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για “φιλελεύθερη φωνή”, αναφερόμενος στο Ποτάμι, και εξέφρασε τη στήριξή του τόσο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια όσο και στην θρησκευτική ουδετερότητα.
  • Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε τη διαφωνία της με την εκλογή προέδρου από το λαό.
  • Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
    Αιχμές και αλληλοκατηγορίες μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.Από το βήμα της Ολομέλειας, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώσει από τώρα αν θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κατηγόρησε για “ανασφάλεια”.“«Το Σύνταγμα αποτελεί το κεντρικό κείμενο – το πυρηνικό νομοθέτημα που κατοχυρώνει την λαϊκή κυριαρχία και τον κοινοβουλευτισμό. Το Κράτος Δικαίου και Κοινωνική Αλληλεγγύη. Η αναθεώρησή του επομένως αποτελεί κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.«Βλέπουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση με θεσμική ευθύνη και όχι με βάση τη τρέχουσα πολιτική συγκυρία.Και λέμε στον ελληνικό λαό να γνωρίζει ότι στις επόμενες εκλογές το φθινόπωρο θα συγκρουστούμε με τον κο Μητσοτάκη και το σχέδιο του για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία.
    Kαι η επιλογή του λαού θα είναι επιλογή βαθιάς ευθύνης.Είτε θα δώσει τη δυνατότητα σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη κρίση, που μειώσαμε την ανεργία, που αυξήσαμε το μισθό να συνεχίσουμε τη πορεία προς τα εμπρόςΉ θα δώσει την επιλογή στον κο Μητσοτάκη και στο ΚΙναλ, δηλαδή στα στελέχη που έβαλαν τη χώρα στη χρεοκοπία να παλινορθώσουν το σύστημα εξουσίας που γνωρίσαμε” είπε ο Αλέξης Τσίπρας.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και τόνισε μεταξύ άλλων “θέλει αρετή και τόλμη η συνταγματική αναθεώρηση”.Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι οι θεσμοί χρειάζονται ανασυγκρότηση και κύρος και η χώρα ένα νέο Σύνταγμα: “Το πρόβλημα της χώρας είναι περισσότερο πολιτικό αλλά ένα νέο Σύνταγμα μπορεί να θεραπεύσει πολλές παθογένειες. Η ΝΔ αντιμετωπίζει αυτή τη διαδικασία ως οδηγό για τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα”.
  • “Ψηφίστε τις προτάσεις μας για τα αναθεωρητέα άρθρα για να ψηφίσουμε τις δικές σας”, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και ζήτησε την από κοινού υπερψήφιση της αναθεώρησης των άρθρων για την Παιδεία και το Περιβάλλον και τη μη διάλυση της Βουλής λόγω εκλογής ΠτΔ.
  • Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για κοινό πολιτικό σχεδιασμό ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για τη στήριξη ενός υποψήφιου ΠτΔ από το χώρο του Κινήματος Αλλαγής στρέφοντας τα βλέμματα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κώστα Σημίτη. Διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την επανεκλογή Παυλόπουλου το 2020 ενώ ευχήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη “καλά ξεμπερδέματα” με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του.
  • Η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με τη σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη χθες να είναι μετωπική ιδίως για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων (άρθρο 16) αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.