ΑρχικήΠολιτικήΚόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τη Σύνοδο του Βερολίνου: «Θεατής των εξελίξεων»

Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τη Σύνοδο του Βερολίνου: «Θεατής των εξελίξεων»

Έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση και ιδίως από το ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου με θέμα τις ειρηνευτικές διαδικασίες στη Λιβύη στις 19 Ιανουαρίου.

«Η ανακοίνωση από τη Γερμανική Καγκελαρία των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη διαδικασία, αλλά  περιλαμβάνει δυο νέους συμμετέχοντες- την Αλγερία  και το Κονγκό – αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για  τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δια του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα», συμπληρώνει.

Και καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ο κυβερνητικής εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά των πρωθυπουργό απέδωσε ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν κλήθηκε η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη. Συγκεκριμένα ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε:

«Το να επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσεκλήθη σε μια διάσκεψη οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται από εποχής του, μας ξεπερνά.

Aς αναλογιστεί τις ευθύνες του, καθώς τον Ιούνιο του 2015, οπότε η Γερμανία διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων του σχήματος Ρ5+5, που μετεξελίχθηκε στη Διαδικασία του Βερολίνου, αμέλησε έστω να θέσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας. Απούσα λοιπόν τότε η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις διασκέψεις του Άμπου Ντάμπι (2017) και των Παρισίων (2018).

Ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε, επίσης, να γνωρίζει ότι η διάσκεψη στο Παλέρμο αποτέλεσε μια ιταλική πρωτοβουλία, τελείως ξεχωριστή διαδικασία από αυτή του Βερολίνου.

Τελικά, το μόνο πισωγύρισμα είναι η αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής. Και σε αυτό, πάλι απομονωμένος βρίσκεται».