ΑρχικήΠολιτικήΚλειστά κέντρα για μετανάστες σε όλη την Ελλάδα - Που και πώς...

Κλειστά κέντρα για μετανάστες σε όλη την Ελλάδα – Που και πώς θα δημιουργηθούν

Ήδη χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην εκπομπή Brainstorming με τους Σ. Ζαχαρό και Κ. Δούκα του Action24 προανήγγειλε τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους μετανάστες χωρίς την εξαίρεση καμίας περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών.

Χθες στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους 13 Περιφερειάρχες κυριάρχησε το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ενώ τους διαμήνυσε ότι πρέπει να είναι όλοι δεκτικοί στην δημιουργία κλειστών κέντρων για μετανάστες, στις Περιφέρειες τους.

Δεν διέρρευσε αν υπήρξαν αντιρρήσεις, αν και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε αναφέρει λίγο πριν τη σύσκεψη ότι θα δεχτεί κλειστά κέντρο στα νησιά, αν κλείσουν τα υπάρχοντα hot spot. Τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το πλήρες σχέδιο της σχετικά με τα κλειστά κέντρα, τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει» επεσήμανε.

«Δεν μεγεθύνουμε το πρόβλημα αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας», πρόσθεσε και ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να δείξουν  αλληλεγγύη προς τα νησιά. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ποσοτικά, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα. Κυρίως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς». Ανέφερε δε ότι προσλαμβάνονται 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θα κατατεθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020, για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύστερα από εκτενή διάλογο.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί για τις μετακινήσεις και αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που γίνονται.

Πάντως φάνγηκε να υπήρχε κλίμα συνεργασίας και τονίστηκε η ανάγκη διαρκούς επαφής και ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, κλειστά κέντρα μεταναστών θα δημιουργηθούν σε τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου, Χίο, Σάμο και Λέσβο, σε δύο νησιά του Νοτίου Αιγαίου, Λέρο και Κω, ενώ στον σχεδιασμό που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη. Στο τραπέζι βρίσκονται και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις και για μικρότερα νησιά.

Πιθανόν η δημιουργία τους να γίνει σε δύο φάσεις καθώς θα χρειαστεί και ένα χρονικό διάστημα για την κατασκευή τους. Οι περιοχές έχουν εντοπιστεί ήδη και εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες, νομικές και άλλες, για την δημιουργία τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ενδοχώρα θα πρόκειται κυρίως για παλιές βιομηχανικές μονάδες που δεν λειτουργούν. Υπολογίζεται ότι συνολικά θα φιλοξενηθούν σε στα κλειστά κέντρα περισσότερα από δέκα χιλιάδες άτομα. Πάγια δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι οι μετανάστες δεν θα ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της περιφέρειας και θα υπάρχει αναλογικότητα στην κατανομή τους.