“Καμπανάκι” Βρυξελλών για την παροχολογία

17 mins read

Σε σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση για την προεκλογική παροχολογία προέβη ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στο Euro2day δήλωσε ότι θα πρέπει οι εξαγγελίες για παροχές εν όψει των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων να γίνονται με πολύ προσοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός μίλησε για φοροελαφρύνσεις, ενώ από το Μαξίμου διαρρέεται νέο πακέτο παροχών εν όψει Ευρωεκλογών, το οποίο όμως θα κληθεί να υλοποιήσει η επόμενη Κυβέρνηση.

Εν όψει της έναρξης της συζήτησης για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, αναμένεται να ληφθεί ως δεδομένη η μη μείωση του αφορολόγητου -κάτι που άφησε ανοικτό και ο κ. Ντομπρόβσκις- αλλά υπάρχει η πρόθεση να συμπεριληφθούν τα αντίμετρα που θα ίσχυαν αν μειώνονταν συντάξεις και αφορολόγητο (μείωση του πρώτου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20%, μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) .

Παράλληλα στο πακέτο περιλαμβάνεται η μείωση στον ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή, η μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου από το 13% στο 12% , η διατήρηση των μειωμένων κατά 30% στα πέντε νησιά του Αιγαίου που επιβαρύνονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές. Τ

έλος, από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να δοθεί και 13η σύνταξη χωρίς όμως να αναφέρουν περισσότερο για το πότε και ποιους θα αφορά. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά το Πάσχα και λίγο πριν την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στις 6 Μαίου, αλλά όπως είναι κατανοητό αφορούν ουσιαστικά την τετραετία 2020 – 2023. Πέρα από το καμπανάκι για την προεκλογική παροχολογία της κυβέρνησης, ο Βλάντις Ντομπρόβσκις απαντώντας σε σχετική ερώτηση ήταν πολύ λιγότερο διαλλακτικός στο ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και πάνω από το 2% του ΑΕΠ ως το 2060.

«Χρειάστηκε πολύς χρόνος να συμφωνήσουμε σε αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα και στη δημοσιονομική πορεία: Για πόσο καιρό θα είναι το 3,5% και πότε θα μειωθεί σταδιακά στο 2%. Θα ήταν σημαντικό να τηρηθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι, διότι συνδέονται επίσης άμεσα με τα μέτρα για το χρέος» τόνισε με έμφαση ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνοντας ότι την στιγμή που η Ελλάδα προσπαθεί να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τελικά τη χρηματοδότηση των δικών της δημοσιονομικών αναγκών, η επανέναρξη μιας συζήτησης τώρα σχετικά με δημοσιονομικούς στόχους θα είναι αντιπαραγωγική.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα