Κάλεσμα Θεοδωρικάκου σε όλα τα κόμματα για την ψήφο των αποδήμων – Τι αλλάζει

23 mins read

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «μία συνθήκη συμβιβασμού», που αποτελεί ένα πρώτο βήμα, για το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του άρθρου 54.

Στόχος της αναθεώρησης του συγκεκριμένου άρθρου είναι, όπως σημείωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, «να θωρακιστούν συνταγματικά οι προβλέψεις που θα περιληφθούν στον νόμο, το σχέδιο του οποίου συντάχθηκε με βάση τη συμφωνία της 22ας Οκτωβρίου και το νομοσχέδιο ετέθη σε διαβούλευση».

Η νέα παράγραφος 4 που ζήτησε να προστεθεί στο άρθρο 54 ο Τάκης Θεοδωρικάκος

«4. Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

«Σας καλώ να υπερψηφίσετε την συγκεκριμένη προσθήκη στο άρθρο 54», δήλωσε από βήματος Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών.

«Οφείλουμε να ακούμε την κοινωνία και να συνθέτουμε απόψεις. Οφείλουμε να δημιουργούμε συγκλίσεις. Σαφέστατα οι συναινέσεις δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, αυτοσκοπό στην πολιτική. Πολλές φορές, ιδιαίτερα η πορεία σε τομές και μεταρρυθμίσεις, μπορεί να αποδειχθεί συγκρουσιακή. Όταν όμως οι πολιτικές αποφάσεις αφορούν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών με εθνικό χαρακτήρα, τότε η συναίνεση αποτελεί αυτονόητο καθήκον και δείχνει το μέγεθος της ευθύνης καθενός εξ ημών απέναντι σε εκείνους που μας εμπιστεύθηκαν, όχι μόνο την ψήφο τους, αλλά την πρόοδο τη δική τους και των οικογένειών τους, την ποιότητα της ίδιας της ζωής τους», συμπλήρωσε.

«Θα ήθελα για την ιστορία, απλώς να προσθέσω, ότι εν έτει 2019- μπαίνουμε στο 2020 – καλούμαστε να πράξουμε ό,τι έπραξε πριν από 158 χρόνια, το 1862, ο Θρασύβουλος Ζαΐμης ως υπουργός Εσωτερικών, όταν με νόμο έδωσε τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν. Καλούμαστε, λοιπόν, να κάνουμε ό,τι κάνουν οι 26 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ό,τι έπραξαν οι προκάτοχοί μας πριν από ενάμιση αιώνα, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό κάνουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την δικαίωση όλων εκείνων των συμπατριωτών μας που θέλουν να μετέχουν στα κοινά της χώρας μας, αλλά δεν έχουν, όλοι, την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν, ταξιδεύοντας για το σκοπό αυτό στη χώρα», προσέθεσε.

Και κατέληξε: «Και το άρθρο 54 αλλά και τις προσεχείς ημέρες, όταν θα έλθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, ελπίζω ότι θα υπερψηφισθούν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Θα είναι ένα μήνυμα προς τους συμπατριώτες μας ότι η πατρίδα θέλει να κρατήσει ισχυρούς δεσμούς μαζί τους, ιδιαίτερα τώρα στην προσπάθεια για την αναγέννησή της. Και ο ισχυρότερος δεσμός σε μια δημοκρατία είναι η ψήφος του κάθε πολίτη».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα