Ηχηρό μήνυμα ΥΠΕΞ στο παραλήρημα Ακάρ: «Λαμβάνουμε μέτρα νόμιμης άμυνας – Υποκρισία από Άγκυρα»

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σκληρή απάντηση έδωσε η Αθήνα στον Τούρκο υπουργό Εθνικής Αμύνης που ζητά την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών γιατί… αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο.

Όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Ανατολή, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε 16 ελληνικά νησιά αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο. Ο Χουλουσί Ακάρ κάνει λόγο για παραβίαση των συμφωνιών από την πλευρά της Αθήνας και την καλεί να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας ενώ εγείρει και θέμα του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ.. «Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκιο σε 16 νησιά του Αιγαίου», διαμήνυσε. Είναι γνωστό ότι η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί πάγιο αίτημα της Τουρκίας και παραπέμπει στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με δηλώσεις της ηγεσίας του τουρκικού υπουργείου Αμύνης αναφέρει τα εξής: «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο.

Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου.

Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων».

 

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top