Η κυβέρνηση αρνήθηκε συμμετοχή στον στόλο αεροπυρόσβεσης της Ε.Ε.

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Eρωτηματικά, σχόλια και προβληματισμό προκαλεί η άρνηση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στον πρώτο κοινό πυροσβεστικό στόλο εναέριων μέσων για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Όπως έκανε γνωστό η Επιτροπή, πέντε κράτη μέλη που πλήττονται συχνά από από δασικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, έθεσαν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα τους στη διάθεση του μεταβατικού στόλου rescEU για το 2019. Το αρχικό υλικό αποτελείται από: 2 αεροσκάφη από την Κροατία, 1 αεροσκάφος από τη Γαλλία, 2 αεροσκάφη από την Ιταλία, 2 αεροσκάφη από την Ισπανία και 6 ελικόπτερα από τη Σουηδία.

Αναφορικά με τη χώρα μας, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η Κομισιόν ήρθε σε επαφή με την κυβέρνηση και της πρότεινε να συμμετάσχει, ωστόσο τελικά μετά από πολύμηνες αναζητήσεις αρμοδίων υπουργών, η χώρα μας για άγνωστους λόγους δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της.

Μετά την άρνησή της, η Ελλάδα θα παραμείνει δηλαδή στο σύστημα της εθελοντικής προσφοράς, που εναπόκειται στην καλή διάθεση και τις δυνατότητες των άλλων χωρών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας του κοινοτικού στόλου.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χώρα μας, ο επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, αφού ανέφερε ότι τα γεγονότα στο Μάτι απέδειξαν ότι η πρόληψη είναι απολύτως αναγκαία διότι τα νέα φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής δημιουργούν καταστροφές σε πολύ σύντομο διάστημα, επισήμανε ότι ειδικά στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει αξιοποίηση του RescEU με ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη και προετοιμασία.

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top