Η ΑΟΖ Ελλάδας- Αλβανίας στο «μενού» Μητσοτάκη- Ράμα

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, επ’ ευκαιρία της έλευσής του στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist.

Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς και για την ευρωπαΐκή προοπτική της Αλβανίας, την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει διαχρονικά, πάντα με σεβασμό στην σχετική αιρεσιμότητα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει θέσει. Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για την συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παρουσία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία που πρέπει να αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών ενώ έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για την απολύτως ομαλή ενσωμάτωση των Αλβανών πολιτών που διαμένουν στη χώρα μας.

Τέλος, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού, έτσι ώστε σύντομα οι δύο χώρες να διευθετήσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν από το παρελθόν στο διμερές πλαίσιο και να απελευθερώσουν τη μεγάλη δυναμικη που μπορεί να δημιουργήσει η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Ως γνωστόν μια από τις «εκκρεμότητες» είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας κάτι που είχε συμφωνηθεί το 2009, αλλά ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων με «τουρκικό δάκτυλο». Πρόσφατα και μετά τις σχετικές συμφωνίες της Αθήνας με Ρώμη και Κάιρο, ο Νίκος Δένδιας είχε φωτογραφίσει την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αλβανία ως τον επόμενο στόχo.

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top