Η ατζέντα της Αθήνας στο τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν

24 mins read

Το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν κλείστηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Όπως γράφει ο Γιάννης Καντέλης στο iefimerida.gr, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν θα προσέλθει με πυξίδα για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας το Διεθνές Δίκαιο και τη διάθεση φιλικής συνεργασίας -δίχως ανοχή σε παραβατική συμπεριφορά και ρητορικούς παροξυσμούς από την πλευρά της Αγκυρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ότι πρόθεσή του είναι να συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο ώστε «να κάνουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά», καθώς «είμαστε υποχρεωμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί».

Αναμφισβήτητα το τετ α τετ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Η Τουρκία κλιμακώνει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ και την Αμμόχωστο, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί με τη ρητορική της τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο ζήτημα του Κυπριακού.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι μόνο συνομιλώντας μπορείς να παρουσιάζεις με αυτοπεποίθηση και σιγουριά τις θέσεις της χώρας σου, «ώστε να μπορείς να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις τελικά λύσεις οι οποίες θα είναι αμοιβαία αποδεκτές».

Προφανώς, κανείς δεν αναμένει ότι μέσα από μια συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη θα λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών ή θα μεταβληθεί η στάση της Αγκυρας από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλωστε, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα».

Ωστόσο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να υπάρξει μια πρώτη συνάντηση και διερευνητική επαφή μεταξύ των δύο ηγετών. Με την Αθήνα να βάζει το πλαίσιο και τους κανόνες για καλή γειτονία και αμοιβαία προσέγγιση. Ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης προσδιόρισε τα θέματα που δεν μπορούν να αποτελέσουν ζήτημα διμερών επαφών. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το μεταναστευτικό που αφορά συνολικά τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης. Εστειλε, παράλληλα, αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα σημειώνοντας ότι «αν χρειάζεται να συζητήσουμε καλή τη πίστει με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς η συμφωνία για το προσφυγικό μπορεί να επεκταθεί οικονομικά, πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση. Όχι, όμως, με απειλές, όχι με τσαμπουκάδες και όχι με μια γλώσσα η οποία δεν ταιριάζει σε σχέσεις καλής γειτονίας».

Επίσης, το «ουδέτερο έδαφος» όπου θα λάβει χώρα το ραντεβού, χωρίς τις τυμπανοκρουσίες μιας επίσημης συνάντησης σε κάποια από τις δύο χώρες, βοηθά να κρατηθεί χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών και να αποφευχθούν τα απρόοπτα.

Την ίδια στιγμή, Ελλάδα και Κύπρος έχουν χαράξει κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών εκτιμάται, όπως διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό, «ένα κατάλληλο forum για να ευαισθητοποιήσουμε τους εταίρους μας και να ενισχύσουμε τα ερείσματα της Κύπρου».

Προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου, κατά την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, είναι η οριστικοποίηση της συνάντησης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, κατά πάσα πιθανότητα στις 24 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, το ραντεβού βρίσκεται στον τελικό κατάλογο επαφών του Λευκού Οίκου που πρέπει να εξετασθούν και να εγκριθούν οριστικά από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα