Γιαννακοπούλου: «39 χρόνια μετά, επιχειρούμε νέο άλμα προς τα εμπρός»

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

«18 Οκτωβρίου 1981: Μια ημερομηνία ορόσημο, μια ιστορική στιγμή για την χώρα, τη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, την Προοδευτική Παράταξη και όλη την κοινωνία», επισημαίνει η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής για τη σημερινή ημέρα.

Αναλυτικά η δήλωσή της:

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνοντας το 48% στις εθνικές εκλογές, αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας. Ήταν επιτέλους η ώρα της Αλλαγής, μετά από πολύχρονη κυριαρχία της Δεξιάς Παράταξης( με πολύ μικρές παρενθέσεις κεντρώων Κυβερνήσεων)  και μια επτάχρονη δικτατορία. Ήταν η ώρα του νέου ξεκινήματος, η ώρα το ξαναγεννημένο πριν μόλις επτά χρόνια ριζοσπαστικό Κίνημα να βάλει την σφραγίδα του στην πορεία της χώρας. Το ταξίδι ξεκινούσε. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν, «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» , «Εδώ και τώρα Αλλαγή».

Τα επόμενα χρόνια όλα άλλαξαν. Εθνική συμφιλίωση για να κλείσουν οριστικά οι πληγές του Εμφυλίου που ταλάνισε την χώρα. Ε.Σ.Υ, ΚΑΠΗ, νέοι συμμετοχικοί θεσμοί, νέες αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, ίδρυση ΕΟΦ. Κατάργηση της Χωροφυλακής, μείωση των ωρών εργασίας, επέκταση της άδειας, καθιέρωση του Πολιτικού γάμου, θαρραλέα μέτρα για την εξίσωση των δύο φίλων. Ευρωπαϊκή πορεία πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική, Μεσογειακά Προγράμματα.

Θα μπορούσε κάποιος να γράψει βιβλία για το αποτύπωμα της Αλλαγής , για όλα όσα άλλαξε το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια που κυβέρνησε (21 χρόνια από τα 46 χρόνια της Μεταπολίτευσης).Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ άλλαξαν τα πάντα, επηρέασαν την πορεία της χώρας, το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων, δημιούργησαν αισιοδοξία, ελπίδα. Το ίδιο και με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού στα χρόνια του Κώστα Σημίτη, με την ένταξη στην ΟΝΕ, τα μεγάλα έργα που μεταμόρφωσαν την χώρα, τις εκσυγχρονιστικές τομές.

Βρισκόμαστε 39 ολόκληρα χρόνια μετά από την ημέρα της Αλλαγής, από αυτή την ιστορική επέτειο και όλα είναι τόσο διαφορετικά. Η Ελλάδα πέρασε μια δεκαετία δοκιμασίας με τα Μνημόνια. Όταν πήγε να αναπνεύσει πέσαμε στον κορονοιό, στην Οικονομική κρίση που έρχεται όλο και πιο απειλητικά λόγω της πανδημίας, η συμπεριφορά του Ερντογάν δημιουργεί ανησυχία και για τα χειρότερα σενάρια. Η Ν.Δ κυριαρχεί, το Κόμμα που έκανε ρεσάλτο στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ με ψέματα, διχαστικό λόγο, ευτελισμό της ιστορίας του Κόμματος της Αλλαγής έχασε δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπό του και τώρα πέφτει, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το ίδιο.

Είμαστε όμως εδώ στην προσπάθεια μέσα από το Κίνημα Αλλαγής να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις να ανασυγκροτήσουμε το ΠΑΣΟΚ και την μεγάλη Προοδευτική Παράταξη της νέας Εποχής. Της Παράταξης που βλέποντας στο μέλλον, χωρίς να ζει στην νοσταλγία ενός ιστορικού παρελθόντος,  μπορεί να επιχειρήσει ένα νέο άλμα.
Διαμορφώνοντας σύγχρονες εναλλακτικές προτάσεις για την τριπλή πρόκληση του παρόντος , αλλά και για τις προκλήσεις που δημιουργούν η Κλιματική Αλλαγή, η τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, οι Μεταναστευτικές ροές, οι γεωστρατηγικές ανακατατάξεις. Αγκαλιάζοντας όλες αυτές τις δυνάμεις που στράφηκαν προς την Ν.Δ και βλέπουν την Μεταρρυθμιστική αφλογιστία της , αλλά και όλους αυτούς που βρήκαν ελπίδα στα μεγάλα λόγια και τα ψέματα των λαϊκιστών, προσεγγίζοντας τους νέους ανθρώπους.

Αυτή την Παράταξη, την Παράταξη της νέας Αλλαγής θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε. Από εμάς εξαρτάται αν θα τα καταφέρουμε. 

Πηγή: The Socialist

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top