ΑρχικήΠολιτικήΓιατί η Κεραμέως φέρνει 30 κορυφαία αμερικάνικα πανεπιστήμια στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Γιατί η Κεραμέως φέρνει 30 κορυφαία αμερικάνικα πανεπιστήμια στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Για το κάλεσμα που έκανε σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ποια ήταν η ανταπόκριση και για το πώς μπορούν από αυτό να ωφεληθούν τα ελληνικά πανεπιστήμια μίλησε η υπουργός Παιδείας.

Όπως είπε στη συνέντευξή της στο Πρώτο Θέμα, «από τους πρώτους μήνες ανάληψης της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας θέσαμε ως στόχο να ενισχύσουμε τη θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη, γιατί αυτό συνδέεται με την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου».

Και επεσήμανε: «Θέλουμε τα πανεπιστήμιά μας να ανοιχτούν περισσότερο στον κόσμο και οραματιζόμαστε να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. Βάζουμε τον πήχη ψηλά γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στην αναπτυξιακή δυναμική των ιδρυμάτων μας. Εξάλλου έχουμε κινηθεί με ενέργειες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. με διερεύνηση συνεργειών με γαλλικά και γερμανικά πανεπιστήμια, με τη στήριξη της συμμετοχής πανεπιστημίων μας στον θεσμό των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων) και με πανεπιστήμια εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκεκριμένα για τα αμερικανικά πανεπιστήμια που με ρωτάτε, τον Σεπτέμβριο του 2019 αναλάβαμε την πρωτοβουλία συνεργασίας με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (IIE) ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω δίκτυα συνεργειών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων».

Όπως αποκάλυψε «τέλος Μαρτίου θα έρθει στη χώρα μας αντιπροσωπεία σχεδόν 30 αμερικανικών πανεπιστημίων, στα οποία περιλαμβάνονται κορυφαία αμερικανικά ιδρύματα και μέλη της περίφημης Ivy League, όπως Harvard, Columbia, Berkeley, Princeton, Tufts, New York University, Johns Hopkins. Θα συναντηθούν με εκπροσώπους των δικών μας πανεπιστημίων με στόχο να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες, όπως η εκπόνηση διπλών και κοινών Προγραμμάτων Σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και σε θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν. Το όφελος για τη χώρα μας και την ακαδημαϊκή κοινότητα από τέτοιου είδους συνεργασίες θα είναι εξαιρετικά σημαντικό, ενώ στο νέο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που δουλεύουμε με τον αρμόδιο υφυπουργό Βασίλη Διγαλάκη, το υπουργείο θα συμπεριλάβει και νέα μέτρα για την απελευθέρωση των ξενόγλωσσων προγραμμάτων, τη διευκόλυνση των διεθνών συνεργασιών και την ενίσχυση πρωτοβουλιών εξωστρέφειας των ιδρυμάτων μας».