ΑρχικήΠολιτικήΓεροβασίλη: «Δεν ενδιαφέρει την κοινωνία αν ο Τσίπρας πήγε σε άλλο σπίτι...

Γεροβασίλη: «Δεν ενδιαφέρει την κοινωνία αν ο Τσίπρας πήγε σε άλλο σπίτι στο Σούνιο»

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε ότι «Είμαστε σύμφωνοι σε μια καμπάνια ώστε να ενισχυθεί η αντίληψη ότι πρέπει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό να γίνει ευρέως».

Η κ. Γεροβασίλη, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1», τόνισε ότι «η αδιαφάνεια είναι εχθρός της πληροφόρησης. Για αυτό οι κυβερνώντες θα πρέπει να διαθέτουν τα στοιχεία της πληροφόρησης με διαφάνεια και σαφήνεια. Όχι όπως σήμερα. Ελπίδα και ευχή είναι να έχουμε διαθέσιμα τα εμβόλια σύντομα».

Ακόμη, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «Σήμερα η κυβέρνηση “πουλάει” ελπίδα, καθώς η ανοσία στον πληθυσμό με τον εμβολιασμό θα επέλθει μετά από μήνες. Η κυβέρνηση  δημιουργεί για επικοινωνιακούς λόγους εφησυχασμό και αυτό θα έχει σοβαρό κοινωνικό κόστος».

Τόνισε δε ότι «Εξακολουθούμε να ζητούμε τη δημοσίευση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και μας απαντά ο κ. Κοντοζαμάνης πως είμαστε ύαινες! Πως αυτά τα πρακτικά αυτά ισοδυναμούν με πρακτικά δικαστηρίου! Πόση άγνοια πια;».

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «Δεν υπάρχει λόγος να τρομάζει κάποιος όταν ακούει ότι η αριστερά θα ξανακυβερνήσει πάντως. Προσυπογράφω το πώς η επόμενη φορά αριστερής διακυβέρνησης θα είναι διαφορετική για την κοινωνία

Αναφερόμενη στην κριτική για την οικονομία, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «Έργο της αντιπολίτευσης εκτός από τις προτάσεις είναι και οι καταγγελίες και η κριτική. Οι πολίτες θα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα στο δικό μας πρόγραμμα και στο πρόγραμμα της Ν.Δ., ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα όπως αποτυπώνεται στην πρόταση Πισσαρίδη.».

Επιπλέον, σημείωσε πως «δεν θεωρεί απίθανο ο Αλέξης Τσίπρας να εμβολιαστεί δημόσια μαζί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Παράλληλα ανέφερε πως «σε μια καλή εκδοχή το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο», ενώ είπε πως «η ανοσία μέσω του εμβολίου χρειάζεται μήνες».

Επίσης, τόνισε  πως «έχει αυξηθεί ο βαθμός θετικότητας των θανάτων», λέγοντας πως «τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και οι ασθενείς δεν θα βρουν γρήγορη ανταπόκριση από το σύστημα υγείας που βρίσκεται στα όρια του».

Την ίδια στιγμή ανέφερε πως δεν γνωρίζει αν οι ειδικοί είχαν ζητήσει νωρίτερα την επιβολή lockdown λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επανειλημμένα τα πρακτικά της επιτροπής».

Όσον αφορά τη βίλα του Αλέξη Τσίπρα στα Λεγραινά, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι «δεν την ενδιαφέρει την ελληνική κοινωνία αν ο πρώην πρωθυπουργός είχε νοικιάσει σπίτι στο Σούνιο και αν πήγε σε άλλο σπίτι».

Τα κύρια αποσπάσματα της συνέντευξης της Όλγας Γεροβασίλη

Ερωτηθείσα αν ο κ. Τσίπρας θα δεχτεί να εμβολιαστεί μαζί τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς αν υπάρξει μια τέτοια συνεννόηση, η κ. Γεροβασιλή απάντησε: 

«Μια καμπάνια και συμβολικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αντίληψη ότι τα εμβόλιο πρέπει να γίνει ευρέως προφανώς μας βρίσκει συμμέτοχους και σύμφωνους».

ΔΗΜ.: Άρα λέτε ότι έχουμε ελπίδα να δούμε αυτή την συμβολική και δυνατή εικόνα, όλους τους πολιτικούς αρχηγούς μαζί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας να εμβολιάζονται την ίδια ώρα;

«Δεν το θεωρώ απίθανο αυτό», απάντησε.

«Οι αρνητές των εμβολίων είναι μια μικρή μειοψηφία από την άλλη όμως αυτό που συμβαίνει ευρύτερα είναι να υπάρχουν αμφιβολίες και ξέρετε ότι η πληροφόρηση και η διαφανής πληροφόρηση είναι όπλο απέναντι στις αμφιβολίες και στη δυσπιστία των πολιτών και για αυτό θα πρέπει συντεταγμένα η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί να δίνουν στοιχεία με ειλικρίνεια και να μιλούν με ειλικρίνεια στους πολίτες. Δεν υπάρχει άλλο όπλο για να αντιμετωπιστεί αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα αν είναι ικανοποιημένοι στο ΣΥΡΙΖΑ από την ενημέρωση πάνω στο θέμα του εμβολιασμού, η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Έγιναν αυτές οι συναντήσεις για να αναπτυχθεί ο μηχανισμός των εμβολιασμών τον οποίο και προφανώς πρέπει να προετοιμάσει η χώρα, αυτό όμως που δημιουργεί αμφιβολίες είναι ότι σήμερα ενώ βγαίνει ο κ. Κικίλιας και αν τον ακούσει κάποιος νομίζει ότι ετοιμάζεται την άλλη μέρα να πάρει σειρά για το εμβόλιο, την ώρα που το εμβόλιο δεν έχει ακόμα εγκριθεί και αναμένεται η έγκριση του στο τέλος Δεκεμβρίου. Τα εμβόλια δεν πρόκειται να είναι νωρίς στη χώρα μας πριν τον Φεβρουάριο. Ελπίζουμε όλοι και ευχόμαστε να έρθουν το συντομότερο δυνατό όμως αυτό που έχει σημασία μεγάλη είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι ανοσία μέσω των εμβολιασμών δεν πρόκειται να επιτευχθεί στη χώρα, θα έχουμε αποτελέσματα δηλαδή σε πολλούς μήνες ίσως και σε ένα χρόνο. Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα από την κυβέρνηση, και εκτιμώ ότι γίνεται συνειδητά δηλαδή πουλάμε ελπίδα και την επόμενη μέρα αυτό πολιτικά έχει κόστος κοινωνικό με την έννοια ότι δημιουργεί εφησυχασμό. Όταν εδώ και ένα μήνα η ατζέντα της κυβέρνησης και η ατζέντα του κ. Κικίλια είναι «σας φέρουμε δώρο την ανοσία», η ανοσία δεν πρόκειται να έρθει δώρο την 1η του Ιανουαρίου. Η ανοσία χρειάζεται μήνες και αυτό δημιουργεί εφησυχασμό εκτός των άλλων και είναι μια επικίνδυνη ατζέντα. Όλα χρειάζονται προσεκτικά βήματα».

Και πρόσθεσε «Η ανοσία στον πληθυσμό θα δημιουργεί σε μήνες έως και χρόνο άρα θα πρέπει βεβαίως να επιμείνουμε στην καμπάνια για να αρθούν αμφιβολίες από τους πολίτες, βεβαίως η κυβέρνηση πρέπει να έχει το μηχανισμό και να το πάρει το εμβόλιο και μηχανισμό για να γίνουν οι εμβολιασμοί αυτό όμως είναι μια παράλληλη διαδικασία με όλα τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να υπάρχουν και να τηρούνται τη χώρα. Ο εφησυχασμός είναι επικίνδυνος και δεν χρειάζεται για λόγους επικοινωνιακούς, δικούς της η κυβέρνηση για να διαφύγει από διάφορα προβλήματα τα οποία υπάρχουν διότι σας θυμίζω ότι η χώρα εξακολουθεί να μετράει 100 περίπου νεκρούς την ημέρα, σας θυμίζω ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό θετικότητας θανάτων, ότι μειώνονται τα τεστ».

«Δεν θα διαφωνήσω ότι οι ασθενείς φτάνουν με καθυστέρηση στα νοσοκομεία διότι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση εξαρχής. Ξέρουν οι ασθενείς ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, ξέρουν ότι δεν θα βρουν γρήγορη ανταπόκριση από το σύστημα υγείας, διότι ξέρουμε όλοι ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του εδώ και πολύ καιρό, αν δεν τα έχει ξεπεράσει σε κάποιες περιοχές. Μιλάμε για τη δική μας χώρα η οποία πέρασε με επιτυχία το πρώτο κύμα πράγμα που δεν συνέβη στις άλλες χώρες και εδώ υπήρχε η δυνατότητα σήμερα να είμαστε καλύτερα και χθες είδαμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος μας είπε «επαναπαυτήκαμε, αιφνιδιαστήκαμε και είμαι και λίγο ανέμελος». Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Επαναπαύτηκε ο κ. Μητσοτάκης και δείχνει με το δάχτυλο τους πολίτες εδώ και μήνες;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αιφνιδιάστηκε μετά από 7 μήνες; Επιτρέπεται στον Πρωθυπουργός της χώρα να δηλώνει ανεμελιά, βόλτα- ποδήλατο με 100 θανάτους την ημέρα; Ζήτησε συγνώμη προφανώς διότι μετά την κατακραυγή τι να έκανε αλλά το πρόβλημα δεν είναι αν ζήτησε συγνώμη, το πρόβλημα είναι πως αισθάνεται ο πρωθυπουργός της χώρας ανέμελος και ανάλαφρος, αυτό είναι το πρόβλημα το οποίο δημιουργεί στους πολίτες ανασφάλεια», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Είναι δυνατόν να λεει ο Πρωθυπουργός της χώρα «επαναπαυτήκαμε το καλοκαίρι»; Το «πέσαμε έξω» επιτρέψτε μου να πω ότι τότε δεν μιλάνε και δεν ακούνε τις εισηγήσεις των επιστημόνων γιατί οι επιστήμες και όλη η επιστημονική κοινότητα μιλούσε για το δεύτερο κύμα του Φθινοπώρου. Εμείς από την πλευρά μας από τον Μάρτιο προειδοποιούσαμε και λέγαμε «ενισχύστε το σύστημα υγείας για να βγάλουμε πέρα την πανδημία». Το να επαναπαυτεί κάποιος εκείνο το διάστημα στην προκειμένη η κυβέρνηση, στις δάφνες της επιτυχούς διεκπεραίωσης της πρώτης φάσης της πανδημίας εμείς κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου να μην το κάνουν και να θωρακίσουν τη χώρα, το ΕΣΥ, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις για το χειμώνα που ερχόταν. Αυτά εμείς δεν τα βγάζαμε από το κεφάλι μας, ακούγαμε τους ειδικούς», ανέφερε η ίδια.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι η επιτροπή των επιστημόνων είχε ζητήσει νωρίτερα lockdown και δεν το άκουγε ο πρωθυπουργός, απάντησε: «Δεν μπορώ να σας το απαντήσω γιατί εμείς ζητάμε επανειλημμένως τα πρακτικά της επιτροπής να δοθούν και να ενημερωθούμε και αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση να το κάνει. Δεν κάνω καταγγελία διατυπώνω ερώτημα το οποίο δεν απαντήθηκε ποτέ».

Αναφορικά με το θέμα του σπιτιού του κ. Τσίπρα στο Σούνιο, δήλωσε: «Το να συζητάμε τώρα εν μέσω όλων αυτών των συνθηκών την φαιδρή ατζέντα που βάζει η ΝΔ για αντιπερισπασμό στην βόλτα στην Πάρνηθα το έχει καταλάβει όλη η Ελλάδα, δεν κοροϊδεύεται κανείς. Για τα διάφορα σπίτια που μέσω off shore πηγαινοέρχονται έδωσε ποτέ κανένας απάντηση από τους κυβερνώντες; Αν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης νοικιάζει εδώ και 6 χρόνια σπίτι στην περιοχή του Σουνίου και αν άλλαξε αυτό το σπίτι νομίζετε ότι αφορά την ελληνική κοινωνία; Χαίρομαι που αντιμετωπίζετε τον κ. Τσίπρα σαν πρωθυπουργό αυτή τη στιγμή αλλά δυστυχώς είναι η ατζέντα φαιδρή».

«Αυτοί οι οποίοι έχουν λόγους να κρύβονται ξέρετε πολύ καλά ποιοι είναι, θέλετε να μπούμε σε τέτοια ατζέντα εν μέσω πανδημίας; Εγώ αρνούμαι να το κάνω», δήλωσε επίπροσθετα.

Αναφορικά με την ανάρτηση της κας Τσίπρα, σημείωσε: «Δεν είναι ανάγκη να τρομάζει κάποιος όταν γράφεται ή λέγεται ότι η Αριστερά θα ξανακυβερνήσει στην Ελλάδα δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει τρόμος εκτός κι αν υπάρχει. Δεν είναι απειλητική η δήλωση, ίσα–ίσα που η δήλωση είναι σαφής και λεει θα είναι διαφορετικά για την κοινωνία όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ξανακυβερνήσει δεύτερη φορά. Αυτό το προϋπογράφω. Αυτό το διαφορετικά σημαίνει με στήριξη της κοινωνίας, με στήριξη των εργαζομένων, με εργασιακά δικαιώματα, με στήριξη της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού. Η ”πρώτη φορά Αριστερά” είχε πάρα πολλά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση εν μέσω όμως μνημονίου όπου δεν ξετυλίχτηκε όλη η ατζέντα του δικού μας προγράμματος εν μέσω των περιορισμών. Σήμερα που εμείς στηρίξαμε τη χώρα για να την έχουμε χωρίς περιορισμούς με τα 37 δις αποθεματικό για να μπορεί η χώρα να είναι ανεξάρτητη και να μπορεί να ασκήσει η εκάστοτε κυβέρνηση την πολιτική της».

Ερωτηθείσα αν υιοθετεί τη δήλωση Σταθάκη ότι με καταγγελτικό λόγο δεν κερδίζεις τους πολίτες, απάντησε: «Φυσικά μόνο με καταγγελία όχι, οι Έλληνες πολίτες θέλουν προτάσεις για να επιλέξουν σε ποιον θα εναποθέσουν την τύχη της ζωής τους και της χώρας τους. Η καταγγελία και η κριτική όμως είναι ένα σημαντικό κομμάτι του ρόλου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης».