ΑρχικήΠολιτικήΓεραπετρίτης: «Ανοιχτή η δημιουργία κλειστών δομών σε ξερονήσια»

Γεραπετρίτης: «Ανοιχτή η δημιουργία κλειστών δομών σε ξερονήσια»

Ο Υπουργός Επικρατείας άφησε μεταξύ άλλων ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών δομών σε ξερονήσια, κάτι που δεν απέκλεισε προχθές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ παλαιότερα ήταν ένα σχέδιο που απέκλειε το Μαξίμου.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, δεν απέκλεισε τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε ξερονήσια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προς όφελος της πατρίδας και των νησιωτών η δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. Εννοείται πως θα προχωρήσει η κατασκευής τους. Θα κινηθούμε πολύ γρήγορα. Οι αντιδράσεις έχουν πλέον καμφθεί». Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα ξερονήσια και το κατά πόσο θα το δεχθούν οι Ευρωπαίοι συμπλήρωσε: «Όλες οι προτάσεις είναι ανοιχτές ακόμα και αυτές για τα ξερονήσια αλλά ότι γίνει θα πρέπει να γίνει με βάση τους διεθνείς κανόνες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που θα σέβονται πρόσφυγες και μετανάστες».

Την πεποίθησή του πως «η επίθεση που δέχεται η Ελλάδα είναι υβριδική» εξέφρασε ο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε πως  η ένταση αυτού του πολέμου είναι σε υψηλά επίπεδα και δεν έχει σχέση με την κρίση του 2015. Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο βίντεο που είδαν και οι Ευρωπαίοι για τον Έβρο και το πως γίνεται η τουρκική προπαγάνδα, λέγοντας ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην στήριξη της Ευρώπης προς την Ελλάδα, και ότι πρόκειται για ένα «ενορχηστρωμένο σχέδιο από τον Ερντογάν».

Σημείωσε ότι πρόκειται για την απαρχή μιας νέας κρίσης ίσως και εφάμιλλη σε δυναμική με την κρίση του 2015 που ήταν όμως πολλαπλάσια σε μεγέθη: «Η κρίση του 2015 προκλήθηκε από το μεγάλο κύμα μετανάστευσης, κυρίως τον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, έχοντας τα χαρακτηριστικά της εθελούσιας κίνησης, επρόκειτο για ανθρώπους που αναζητούσαν ένα καταφύγιο από τον πόλεμο. Τώρα έχουμε μια διαφορετική περίπτωση, δεν πρόκειται κατά κυριολεξία για μεταναστευτική κρίση αλλά μία νέα μορφή υβριδικής επίθεσης που έχει τα χαρακτηριστικά της άμεσης υποκίνησης από θεσμικό φορέα. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη από εθελούσια κίνηση που δημιουργεί μια ανθρώπινη ασπίδα που αξιοποιείται για γεωπολιτικούς λόγους για για αυτό αναβαθμίζει και σε πολύ πιο ισχυρά επίπεδα την ένταση αυτού του πολέμου». 

Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμία αποστροφή εναντίον της Ελλάδας για τις ενέργειες που έχει λάβει. Για το αν υπήρξε υπερβολική βία, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται από καμία απολύτως αξιόπιστη πηγή, τονίζοντας πως οι ελληνικές δυνάμεις κινούνται απολύτως στο πλαίσιο που προσδιορίζεται από τις θεμιτές πηγές άμυνας. Δεν έχει υπάρξει χρήση πραγματικών πυρών κάνοντας λόγο για προπαγάνδα από πλευράς Τουρκίας. Επιπλέον ο υπουργός Επικρατείας συμπλήρωσε πως το ότι η πίεση της Τουρκίας είναι στοχευμένη και στρατηγικά χειραγωγούμενη προκύπτει από το γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές κατευθύνονται προς Ελλάδα και Κύπρο και όχι προς τη Βουλγαρία.

Σχετικά με το κομμάτι του ασύλου, όπου η Ελλάδα αναστέλλει για ένα μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου όσων μπαίνουν στη χώρα παράνομα, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «πρόκειται για ένα μέτρο που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας ασφάλειας. Είναι ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας». 

Τι γράφαμε χθες το πρωί στο dailypost.gr

Προ μερικών μηνών, ένας κεντρικός υπουργός της κυβέρνησης είχε προβεί σε μια εισήγηση στο Μέγαρο Μαξίμου: κλειστά κέντρα σε ακατοίκητα νησιά, ώστε και να αποσυμφορηθούν οι τοπικές κοινωνίες και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που σκέφτονται να περάσουν στην Ελλάδα.

Τότετο σχέδιο είχε ελάχιστους υποστηρικτές και δεν βρήκε ευήκοα ότα στο Μαξίμου.

Σήμερα, το εν λόγω σχέδιο που δεν είναι πλέον εκείνου του υπουργού, αλλά συζητείται πολύ πιο απενοχοποιημένα, έχει υποστήριξη εντός της ΝΔ. Μια ομάδα αρκετών βουλευτών της ΝΔ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας αυτών των κέντρων, στη λογική της προώθησης ενός πιο αυστηρού, Αυστραλιανού μοντέλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα από την τότε άρνηση στον υπουργό του. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού έχει περάσει σε άλλη πίστα. Τα ευρήματα των μετρήσεων αποτυπώνουν μια στροφή και της κοινωνίας προς σκληρότερες λύσεις, καθώς μετά από πέντε χρόνια προσφυγικής κρίσης υπάρχει σημαντική κόπωση. Εξ ου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με κομψό τρόπο διέψευσε χθες, τόσο στο μπριφινγκ όσο και στο κεντρικό δελτίο του Σταρ, τη δημιουργία τους.

Άλλωστε, όπως μου έλεγε ένας άλλος κεντρικός υπουργός, η διαχείριση της κατάστασης είναι πλέον ένα δυναμικό φαινόμενο. Δεν ξέρει κανείς τι του ξημερώνει την επαύριο. Και αν ο καιρός στα νησιά καλυτερεύσει τις επόμενες μέρες και οι καραβιές από την Τουρκία κάνουν πάλι την εμφάνισή τους; Τότε, αυτό που σήμερα φαντάζει μακρινό μπορεί να έρθει πολύ πιο κοντά.

Ο εξ απορρήτων