ΑρχικήΠολιτικήΓεννηματά: «Αστειότητα τα περί αμφισβήτησης της ηγεσίας μου»

Γεννηματά: «Αστειότητα τα περί αμφισβήτησης της ηγεσίας μου»

H πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, με ανοιχτά χαρτιά έδωσε απαντήσεις για όλους και για όλα μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα» και τον Παύλο Τσίμα.

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε μεγάλο ενδιαφέρον από πολίτες που έσπευσαν από όλη τη χώρα καθώς και μεγάλη δημοσιογραφική κάλυψη. Δήλωσε πικραμένη για τις επιθέσεις και προσβολές που έχει δεχτεί γιατί «άνθρωπος είμαι» και «στενοχωριέμαι». 

«Ο στόχος μου είναι η ‘μεγάλη δημοκρατική παράταξη’ όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε, να γίνει ξανά μεγάλη, και να είναι η επόμενη πραγματική κυβερνώσα αριστερά για τον τόπο», είπε η Φώφη Γεννηματά.  Πρόσθεσε πως «η χώρα χρειάζεται αναγέννηση και δεν μπορεί αυτό να το κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Κάθε μέρα αυτό φαίνεται και θα φαίνεται όλο και περισσότερο». 

Είπε ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση στο πρόσωπό της, για τον ρόλο της προέδρου του κόμματος και ότι υπάρχει τεράστια στήριξη από τη βάση της παράταξης. Τόνισε πως θα υπάρξει και 12ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Είπε ότι με συλλογική δουλειά, το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει μεγάλο. «Να βρεθούμε παντού σε όλη την Ελλάδα, να νιώσει ο Έλληνας πολίτης ότι είμαστε κοντά του, στην καθημερινότητά του».

Κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δεν «ταλαιπωρεί» λίγο τους Ευρωπαίους ηγέτες και δεν γίνεται «δυσάρεστος» στη κα. Μέρκελ αλλάζοντας τον στόχο στα πρωτογενή πλεονάσματα και να αλλάξει η στάση του Αλέξη Τσίπρα στο προσφυγικό.

Σημείωσε ότι ο λαός πρέπει να νιώσει ξανά εμπιστοσύνη στο Κίνημα. «Για να γίνουμε ξανά ελκυστικοί πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε παραφωνίες και να ακούγεται η κοινή μας ενιαία φωνή. Είμαστε οι μόνοι που καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το σχέδιο «Ελλάδα», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για την επιτροπή που θα οργανώσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελείται από αρκετά πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά απάντησε χαρακτηριστικά: «Περσινά ξινά σταφύλια». Συνέχισε με ποδοσφαιρικούς όρους, λέγοντας ότι «έγιναν περσινές προεκλογικές μεταγραφές με παίκτες αμφιβόλου εμπιστοσύνης και με έναν κουρασμένο προπονητή (Τσίπρα) που χάνει». 

Στη εκπομπή παρουσιάστηκε πίνακας για τους «πράσινους» ψηφοφόρους, και το τί ψήφισαν στις εκλογές από το 2009 μέχρι και το 2019. Παρατηρούμε ότι περίπου 1 εκατ. πολίτες που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ το 2009, από το 2012 ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ (και στις εκλογές του 2015 και του 2019). Στην ερώτηση γιατί αυτούς τους ψηφοφόρους τους θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ «δικούς τους» και «θα τους κάνουν να γυρίσουν πίσω», η Φώφη Γεννηματά, απάντησε: «Επειδή είναι άνθρωποι προοδευτικοί που μπορεί να προβληματίστηκαν και αποπροσανατολίστηκαν αλλά πλέον βλέπουν και μπορούν να αρχίσουν να μας εμπιστεύονται ξανά γιατί είμαστε ένας χώρος που υπάρχει προοπτική και δεν θα διαλυθούμε. Έχουμε βαθιές ρίζες, παρελθόν και μέλλον». «Είμαστε το τρίτο κόμμα και ρυθμιστές των εξελίξεων. Αυτό που θέλουμε είναι να ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές» στο πολιτικό τοπίο.

Σημείωσε ότι άκουσε πολίτες να της λένε ότι στις προηγούμενες εκλογές «δεν σε ψηφίσαμε επειδή θέλαμε να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Για την απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου και την επιλογή να μην είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας που αποδείχτηκε λανθασμένη, φιλοδοξώντας ότι θα κερδίσει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι δεν είναι η ώρα να κάνουμε αυτή τη κουβέντα. «Θέλω να κοιτάξω μπροστά, το δικό μας βλέμμα είναι στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν απέκλεισε «κανέναν από τα ψηφοδέλτιά μας και δεν περισσεύει κανείς από τη προσπάθειά μας». 

Υπογράμμισε ότι προτεραιότητα του Κινήματος τώρα είναι η παραγωγή πολιτικής και όχι η επιστροφή πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ από άλλα κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με τον πολακισμό

Για το ποια είναι η ταυτότητα του Κινήματος σήμερα, σημείωσε ότι «εκφράζουμε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα». Τόνισε πως η σοσιαλδημοκρατία στην παγκοσμίως δεν κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις «σε αυτή τη παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία που ζούμε. Ειδικά στην Ευρώπη, στα θέματα λιτότητας, ευρωπαίοι ηγέτες σοσιαλδημοκράτες φάνηκαν να τρέχουν πίσω από τις πολιτικές της Μέρκελ και συντηρητικών κύκλων και το πλήρωσαν όπως και εμείς. Είμαι φανατικά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και πορείας της χώρας αλλά η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει».  

Είπε πως στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, η «δήθεν αριστερά όταν ήρθε στη κυβέρνηση επέλεξε να συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά και είναι κάτι που έχει στιγματίσει αυτόν τον χώρο» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με τον πολακισμό.

Είπε πως η μόνη ομοιότητα με την Ισπανία είναι πως «το σοσιαλιστικό κόμμα ανεβαίνει και οι Podemos κατεβαίνουν, «κάτι που θα δείτε να γίνεται και στην Ελλάδα τον επόμενο καιρό». 

Αστειότητα τα περί αμφισβήτησης της ηγεσίας μου

Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε «αστειότητα τα περί αμφισβήτησης της ηγεσίας μου», και «αν υπάρχει κάποιος που λέει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει να προχωρήσει με αυτόνομη πορεία και πρέπει πχ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει τα κότσια και να το πει. Κάτι τέτοιο δεν έχει ακουστεί. Αν δεν ακούγεται μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση διαφορετική από αυτή που ακολουθεί το κόμμα, οτιδήποτε άλλο, απλά δημιουργεί προβλήματα. Και κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε». 

Για το ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι δημιουργήθηκε από τη λαϊκή βάση της παράταξης. «Από τους 220.000 που ήρθαν να ψηφίσουν τον Νοέμβριο του 2017, αυτοί είναι οι ιδρυτές του κόμματος». «Πιστεύω βαθιά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να δώσει το άλλοθι σε κανέναν να φύγει, λέγοντας, ότι ‘δεν του αφήνει χώρο και λειτουργεί ηγεμονικά’. Έπρεπε όσοι έφυγαν, να φανεί γιατί έφυγαν και θα κριθούν στη πορεία από την ιστορία, Πολιτικά κρίθηκαν γιατί τα κόμματά τους διαλύθηκαν και είναι εκτός Βουλής. Έφυγαν με αφορμή τις Πρέσπες». Για τη συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι μόνη της τότε μιλούσε για τις Πρέσπες.

«Υπήρχε τότε μία συνεδρίαση όπου και οι πέντε που ήταν διορισμένοι, δεν ήταν εκλεγμένο όργανο, έλεγαν ότι πρέπει να στηρίξουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, και μόνη μου επέμενα μέχρι τέλους. Δεν θα υπήρχε σήμερα ΚΙΝΑΛ αν είχαμε πάρει μια διαφορετική άποψη  και τώρα δικαιωνόμαστε περισσότερο από τον καθένα». 

Πρόσθεσε πως ο Αλέξης Τσίπρας χειρίστηκε επιπόλαια το όλο θέμα, όταν παρέδωσε προκαταβολικά όλα τα «όπλα» που είχε η χώρα, δηλαδή την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και τη μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα. Έκανε λόγο για «κουτσουρεμένο erga omnes», γιατί δεν υπάρχει στη πραγματικότητα όταν «άλλο όνομα έχει η χώρα, άλλο όνομα οι κάτοικοι και άλλο όνομα η γλώσσα των κατοίκων. Έστω όμως και αυτό το κουτσουρεμένο erga omnes θα εφαρμοζόταν στη πορεία ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. αλλά αυτή η πορεία ήταν και είναι στον «αέρα». Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι πριν τις εκλογές έκανε λόγο για «κακή συμφωνία» και «σήμερα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών».

Αν το ΚΙΝΑΛ πάει καλά, θα είμαι υποψήφια και το 2021

Για το αν το 2021 θα συνεχίσει ως υποψήφια πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, είπε ότι «παλεύω και αγωνίζομαι για να πάει το ΚΙΝΑΛ καλύτερα. Και αν πάει καλύτερα, προφανώς και θα είμαι εκεί. Ο στόχος είναι να μη μείνουμε στο 8%.

Ο Τσίπρας έδωσε «λευκή επιταγή» στον Μητσοτάκη για τον ΠτΔ

Για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι έχει κάνει συζητήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ότι το πρόσωπο του νέου ΠτΔ θα πρέπει να ενώνει και ότι είναι λογικό λόγω της αυτοδυναμίας της ΝΔ, ο νέος ΠτΔ να προέρχεται από τη προοδευτική δημοκρατική παράταξη και το έχει θέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά εκείνος «δεν έχει δεσμευτεί». Πρόσθεσε πως ο «μεγάλος πολιτικός χορηγός» του κ. Μητσοτάκη, που λέγεται Αλέξης Τσίπρας, φρόντισε στην αναθεώρηση να του δώσει με τη ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ «λευκή επιταγή» του κ. Μητσοτάκη, «να καθορίσει το πως θα εκλέγεται ο ΠτΔ με τη δική του πλειοψηφία και μόνο, και το έκανε αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ».

Περιμένω την επιλογή Μητσοτάκη για τον ΠτΔ

Για τη δήλωση Μητσοτάκη ότι ο ΠτΔ θα είναι ένα πρόσωπο «ευρύτερης συναίνεσης», η Φώφη Γεννηματά απάντησε: «Περιμένουμε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Εμείς θα μιλήσουμε για πρόσωπα όταν έρθει η ώρα». 

Για το αν υπάρχει -όπως ακούστηκε- περίπτωση να είναι η ίδια η νέα ΠτΔ, η κα. Γεννηματά είπε γελώντας: «Κύριε Τσίμα εγώ είμαι ήδη πρόεδρος. Είμαι πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ. Τελεία σε αυτή τη συζήτηση». Σημείωσε ότι δεν θα μπει σε ονοματολογία για υποψήφιους για νέο ΠτΔ, όπως ακούστηκε το όνομα του Λουκά Παπαδήμου.

Δεν έχω συζητήσει με Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο

Η Φώφη Γεννηματά, είπε ότι δεν έχει κουβεντιάσει για το νέο εκλογικό νόμο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά «οι απόψεις μας είναι ότι πρέπει να πάμε σε ένα εκλογικό σύστημα αναλογικότερο και πιο δίκαιο και δεν θα έχουμε το φαινόμενο μια λαϊκή μειοψηφία να γίνεται κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως είδαμε στα χρόνια της κρίσης όπου κόμματα με πάρα πολύ χαμηλά ποσοστά να παίρνουν 50 έδρες μπόνους. Αυτό σήμαινε ότι αλλοιωνόταν η βούληση του λαού, και αυτό πρέπει να τελειώσει». Πρόσθεσε ότι η θέση του ΚΙΝΑΛ είναι να μη ψηφίσει ένα νόμο που θα δίνει υπερβολικό μπόνους στο πρώτο κόμμα, λέγοντας πως «ζήσαμε τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και αυτές που σχηματίστηκαν με ένα μικρό συμπλήρωμα και δεν έδωσαν λύσεις. Θέλω εκλογικό σύστημα που θα εξασφαλίζει συγκλίσεις».

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβλέπει την Κρήτη

Η Φώφη Γεννηματά, υπογράμμισε ότι προκλητικότητα της Τουρκίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Σχετικά με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες, σημείωσε πως «η ιστορία αυτή είναι μια βάναυση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Ανάμεσα στη Τουρκία και στη Λιβύη υπάρχει η Κρήτη και κανείς δεν μπορεί να το παραβλέπει. Άρα χρειάζεται μεγάλη αποφασιστικότητα από τη πλευρά της κυβέρνησης. Φωνάζω ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή και δυστυχώς δεν υπάρχει».

Επικίνδυνες οι θέσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού

Δήλωσε αντίθετη στα όσα είπε σύμβουλος του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ για «συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο», δηλώνοντας πως έμεινε «άφωνη», τη στιγμή που οι Τούρκοι κλιμακώνουν την επιθετικότητά τους, κάνοντας την Ελλάδα με τέτοιες δηλώσεις να δείχνει ανεχτική. «Στέλνουμε λάθος μήνυμα. Τί εννοούν συνεκμετάλλευση;». 

«Προκύπτει ένα ερώτημα», είπε η κα Γεννηματά, «εάν έχει προηγηθεί οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τί λόγο έχει η συνεκμετάλλευση; Ο καθένας θα γνωρίζει τί του ανήκει και που μπορεί να δραστηριοποιηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να μας πει αν αυτές οι θέσεις του συμβούλου του απηχούν τις ίδιες της κυβέρνησης και του ίδιου».  

Το προσφυγικό εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία.

Για τους καταυλισμούς στη Μόρια και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία. «Μας επέβαλε αυτή τη κατάσταση ο κ. Τσίπρας. Όλα αυτά τα χρόνια ήρθαν πολλά χρήματα στην Ελλάδα για να γίνει μια αποθήκη ψυχών», είπε.

Η Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη στο Προσφυγικό

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι το μεταναστευτικό είναι ζήτημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας. «Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων και να σηκώσουν τα βάρη όλες οι χώρες. Όποια αρνείται να έχει οικονομικές κυρώσεις. Ή υπάρχει αλληλεγγύη στην Ευρώπη και προχωράμε όλοι μαζί ή δεν υπάρχει. Δεν μπορεί μόνο η Ελλάδα να σηκώνει όλα τα βάρη». Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει η ευρωτουρκική συμφωνία.

Η κα. Γεννηματά τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα φύλαξης των συνόρων και ότι 3.500 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα από τον Έβρο το τελευταίο 6μηνο χωρίς χαρτιά, και όχι από τη θάλασσα. «Μπαινοβγαίνουν από τα σύνορά μας ανά πάσα στιγμή. Πρέπει η FRONTEX να γίνει επιτέλους πραγματική συνοριοφυλακή και όχι να παρατηρεί. Να κάνει και προσυνοριακό έλεγχο στο έδαφος της Τουρκίας και να σταματάει τις βάρκες και τους διακινητές από πριν». 

Προβληματικό το νέο σχέδιο με τις κλειστές δομές

Έκανε επίσης λόγο για «φρικιαστική κατάσταση» στις δομές φιλοξενίας και πως το νέο σχέδιο της κυβέρνησης με τις κλειστές δομές είναι προβληματικό γιατί δεν γίνεται να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο πλάνο, που περιλαμβάνει 18.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Να κάνουμε ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου

Για το τί μπορεί να κάνει η Ελλάδα ώστε να αλλάξει η Ευρώπη πολιτική, η κα. Γεννηματά είπε «ακόμα και να μπλοκάρει κρίσιμες αποφάσεις». Επικαλέστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν απείλησε με βέτο και «η Ελλάδα κατάφερε και πήρε τα μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα». Θυμήθηκε την τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ που είχε πει για τον Ανδρέα: «Δεν τον συμπάθησα ποτέ, αλλά πάντα έπαιρνε κάτι για τη χώρα του». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα.

Επικαλέστηκε την Ε.Ε. που είχε πει πως στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 15.000 πρόσφυγες, τη στιγμή που ζουν αυτή τη στιγμή 100.000 στη χώρα μας. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτό το βάρος μόνοι μας. Πρέπει η κυβέρνηση να είναι αποφασιστική και αποτελεσματική», υπογράμμισε.
«Στη Σάμο η δομή είναι μέσα στα σπίτια και δεν χωράει στο νησί», είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι η νέα δομή που βρίσκεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι για 5.000 άτομα και δεν υπάρχει αποσυμφόρηση του νησιού. «Δεν αντέχει η Ελλάδα άλλες Μόριες», δήλωσε.

Δεν θέλουμε την ΕΛ.ΑΣ να μπαίνει στα πανεπιστήμια όποτε θέλει

Για τη διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για το άσυλο και την εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «έπρεπε να μπει για το οπλοστάσιο αλλά όχι να μπαίνει ανά πάσα στιγμή και να λέει έλα εδώ εσύ δεν μου αρέσεις, δεν έχεις χαρτιά, πάμε στο τμήμα. Με βάση τη διάταξη της ΝΔ μπορεί να γίνει αυτό, ενώ εμείς λέγαμε ότι η αστυνομία μπορεί να μπει όταν τελείται αξιόποινη πράξη, χωρίς να πρέπει να ειδοποιήσει κανένα ακαδημαϊκό όργανο γιατί αυτό ήταν το πρόβλημα στον προηγούμενο νόμο». Όμως ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να μπαίνει η ΕΛ.ΑΣ στα πανεπιστήμια όποτε εκείνη θέλει, «και εμείς δεν το θέλουμε αυτό.», πρόσθεσε

Πηγή: skai.gr