Επιστολή στήριξης του Πομπέο στον Μητσοτάκη

39 mins read

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έκανε γνωστό, πριν από λίγο, ότι ο Αμερικανός ομόλογος του, Μάικ Πομπέο, απέστειλε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επιστολή στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα.

 

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την προσήλωσή τους στη διασφάλιση της ασφάλειας, της ειρήνης και της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, μια κίνηση που όπως εξήγησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο υποστήριξης των ελληνικών θέσεων.

Τι είπε ο Ν. Δένδιας για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Η κυβέρνηση αρνείται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να παγώσει την αμυντική συμφωνία Ελλάδος Ηνωμένων Πολιτειών και ο Νίκος Δένδιας μιλώντας σήμερα στην επιτροπή εξωτερικών της Βουλής που επεξεργάζεται το κείμενο της συμφωνίας ανέφερε πως μια καθυστέρηση στην κύρωση της θα ήταν επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα.

Ο υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες πολιτείες ως συμφωνία που διασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή διά της διεύρυνσης του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος στην περιοχή.

«Αυτή είναι η θέση μας. Επιδιώξαμε την διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος, για μας η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη είναι κάτι το εξαιρετικά θετικό. Δεν έχουμε διάθεση να καθυστερήσουμε την κύρωση αυτής της συμφωνίας, θεωρούμε ότι υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Η καθυστέρηση της κύρωσης της δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, δεν θέλω να καθυστερήσω την επικύρωση μιας συμφωνίας η οποία αφορά την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη. Δεν επιθυμεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτό να το καθυστερήσει.»

Αναφερόμενος στην ουσία της συμφωνίας ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αυτή δεν γίνεται στη λογική μιας αντίληψης μεταφοράς μεταχειρισμένου η πεπαλαιωμένου υλικού αλλά στην μεταφορά τεχνογνωσίας και στη δημιουργία που θα επιτρέψει στον ελληνικό στρατό να χειρίζεται προηγμένα οπλικά συστήματα.

«Έχουμε περάσει σε μια άλλη εποχή .Η αντίληψη αυτής της συμφωνίας δεν είναι μια αντίληψη μεταφοράς υλικού μεταχειρισμένου. Τα βαπόρια που πήραμε από την Αμερική την δεκαετία του 90 τελικά ήταν τόσο κοστοβόρα που τα κάναμε στόχους και τα βουλιάξαμε. Θα χρειαζόμασταν αρκετά χρήματα να τα ενσωματώσουμε και να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους και τελικά τα βουλιάξουμε εμείς οι ίδιοι . Βρισκόμαστε σε μια εποχή επανάσταση της τεχνολογίας, αυτό που ζητούν οι ένοπλες δυνάμεις είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η δημιουργία των υποδομών που θα επιτρέψουν να χειριστούμε προηγμένα οπλικά συστήματα. Αυτό είναι το νόημα αυτής της συμφωνίας και αυτό ζητάμε από την αμερικανική πλευρά να επενδύσει στην τεχνογνωσία που θα επιτρέψει τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων αυτών ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν αυτά τα συστήματα και το δικό μας προσωπικό να μπορεί να έχει επαφή και εκπαίδευση σε αυτά τα συστήματα».

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών για να καταστήσει πόσο αναγκαία είναι η εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων σε θέματα τεχνογνωσίας ανέφερε ότι αν. αύριο η αμερικανική πλευρά μας δωρίσει ορισμένο αριθμό συγχρόνων αμερικανικών συστημάτων δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα λειτουργήσουμε.

«Αυτό υπηρετήσαμε και όχι την λογική της παροχής κάποιων μεταχειρισμένων ελικοπτέρων, οχημάτων ή άλλου υλικού που θα μας κόστιζε πολύ να τα πάρουμε και να τα ενσωματώσουμε».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην ανάγκη αρραγούς εθνικής ενότητας προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής «Οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι δεν είναι οι πιο ομαλοί αυτό που είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα είναι η αραγής εθνική της ενότητα, η δυνατότητα του πολιτικού της συστήματος να προσλαμβάνει με καθαρό τρόπο μετά την δεκάχρονη εμπειρία της οικονομικής κρίσης την υπαρκτή απειλή για τη χώρα μας και να την αντιμετωπίζει με όπλο ακριβώς αυτό την αδιατάρακτη εθνική μας ομόνοια».

Την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι στην επιστολή του ο κ. Πομπέο αναφέρεται στην υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα ενώ καλεί και σε αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Επίσης, σε δυο σημεία της επιστολής, υπογραμμίζεται η δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα, καθώς αποτελεί σύμμαχο – κλειδί και κρίσιμο παίκτη στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης, ότι η επιστολή Πομπέο επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Αθήνας – Ουάσιγκτον βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και ταυτόχρονα συνιστούν μια «αποστομωτική απάντησησε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον».

Η αναφορά του κ. Πέτσα στην επιστολή Πομπέο κατά την εισηγητική του τοποθέτηση:

«Παρουσιάζω την επιστολή που έστειλε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Στην επιστολή αυτή, οι ΗΠΑ δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως τονίζουν και μάλιστα δυο φορές στην ίδια επιστολή, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την αυημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας. Επιπλέον τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο – κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Είναι σαφές ότι η επιστολη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πριν από δυο εβδομάδες».

Η επιστολή

Facebook Comments

Τελευταία Νέα