Επικοινωνία Δένδια – Κατρούγκαλου – Ο ανησυχητικός χάρτης Τουρκίας-Λιβύης

32 mins read

Η σύγκληση πολιτικών αρχηγών ή του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής δεν αναμένεται, προς το παρόν, με θέμα τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως ζητούν επιτακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, ο υπουργός Εξωτερικών,  Νίκος Δένδιας, έχει ξεκινήσει γύρο επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να ενημερώσει για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή,  ο υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο για τις μέχρι τώρα εξελίξεις, ωστόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Νωρίτερα

Τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και το Κίνημα Αλλαγής ζητούν από την κυβέρνηση τη σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να υιοθετηθεί κοινή στάση και εθνική γραμμή έναντι της επιθετικότητας της Τουρκία.

 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου: «Να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής»

Η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική. Από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας. Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άμεσα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

Δήλωση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά: «Επαναλαμβάνω την πρότασή μου για τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών άμεσα» 

Εδώ και τώρα με αποφασιστικότητα οφείλει να αντιδράσει η κυβέρνηση στην νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας αλλά και την ίδια τη γεωγραφία .
Με συγκεκριμένες κινήσεις. Μεταξύ άλλων να ζητήσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αμέσως θέση με δήλωση της που θα τονίζει ότι:
(α) Δεν αναγνωρίζει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο.
(β) Θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος της Ένωσης.
Και να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Να πάρει θέση.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πορεύεται χωρίς Εθνική γραμμή. Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε με σχέδιο στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Γι αυτό επαναλαμβάνω την πρότασή μου για τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών άμεσα και καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση.


Τον χάρτη με τα όρια της υφαλοκρηπίδας βάσει της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης δημοσιοποιήσει μέσω Twitter υψηλόβαθμο αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Με τη «συμφωνία», η Τουρκία επί της ουσίας καταργεί την ΑΟΖ Καστελορίζου και Κρήτης και αποκτά θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο.

O Τσαγατάι Ερτζίγες, αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων του τουρκικού ΥΠΕΞ, δίνει χάρτη στον οποίο απεικονίζεται το σημείο που συμφώνησαν να κηρύξουν ΑΟΖ Τουρκία και Λιβύη, δίπλα ακριβώς από την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον χάρτη, όπως αναφέρει το ethnos.gr:

Από το σημείο Α έως Β είναι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με βάση την παράνομη συμφωνία που υπογράφηκε το 2011.

Tο σημείο C-D-E αποτελεί την διάμεση γραμμή μεταξύ των δύο ηπειρωτικών χωρών της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Εδώ δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά η Τουρκία προβάλλει μόνο τις αξιώσεις της σε περίπτωση διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο.

Και το σημείο E-F είναι τα όρια στα οποία συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη το 2019, δεξιά και νότια της Κρήτης.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα