Ενόχληση Ζάεφ για το Macedonia the GReat: «Γιατί όχι η Μακεδονία για όλους;»

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε χθες ότι η Διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που θα ολοκληρώσει το έργο της σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι θα επιλύσει μόνιμα το θέμα της επωνυμίας των προϊόντων που προέρχονται από την περιοχή της «Μακεδονίας».

Όπως επεσήμανε ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα mkd.mk της Βόρειας Μακεδονίας, «ο καθένας έχει το δικαίωμα να θέσει τα συνθήματά του στην επωνυμία, όπως στη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης ή στην Ένωση Βιομηχάνων ή σε κάτι παρόμοιο».

Ειδική μνεία έκανε για το νέο brand των μακεδονικών προϊόντων «Macedonia TheGReat», το οποίο προωθήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τα ελληνικά προϊόντα που προέρχονται «από την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας», λέγοντας ότι «τόσο η Συμφωνία των Πρεσπών όσο και τα διεθνή πρότυπα δείχνουν σαφώς πώς επιλύονται τέτοια ζητήματα».

«Έχουμε ενσωματώσει αυτό το θέμα στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει τη σύσταση διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της για να επιλυθεί οριστικά και μόνιμα το ‘ branding’ των προϊόντων που προέρχονται από τη Μακεδονία, χωρίς να γίνεται σύγχυση», συμπλήρωσε ο Βορειομακεδόνας πρωθυπουργός.

Όπως είπε, πιστεύει ότι «η εξεύρεση βιώσιμης λύσης σε αυτό το πρόβλημα θα αποτελέσει άλλη μία γέφυρα μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας στην οικοδόμηση φιλίας, στρατηγικής εταιρικής σχέσης και επιτυχίας για την περιοχή» ενώ σημειώνει ότι «σαφώς, η αυτόνομη επισήμανση του δικού της εμβλήματος μιας περιοχής δεν είναι αντίθετη με τη Συνθήκη των Πρεσπών, αλλά είναι απαραίτητο να καθοριστούν βιώσιμες νομικές λύσεις μέσω της διεθνούς επιτροπής».

«Σήμερα είναι εδώ μαζί μας το “Made in Macedonia” και στο πνεύμα της Συμφωνίας πρέπει να το επιλύσουμε. Αν κάποιος με ρωτούσε, έχουμε μια θαυμάσια ιστορική περιοχή της Μακεδονίας. Γιατί όχι η Μακεδονία για όλους;», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Όπως προσέθεσε «έχουμε, ήδη, οριοθετήσει γεωγραφικό προσδιορισμό, εμείς πραγματικά είμαστε το βόρειο τμήμα αυτού του ιστορικού τμήματος της περιοχής της Μακεδονίας, άλλο βρίσκεται στο νότο, άλλο στο ανατολικό τμήμα της περιοχής, βέβαια όλα είναι ενσωματωμένα σε ξεχωριστά κράτη».

«Μπορούμε με λύσεις στα θέματα αυτά να οικοδομήσουμε την ενότητα και τη συνοχή και ότι είναι πιο σεβαστό στον δυτικό κόσμο», ανέφερε.

Σημειωτέον ότι ήδη από χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε: «Εκτιμούμε ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να προσεγγίζονται μέσω του διαλόγου και με συμβουλευτική και εξειδικευμένη βοήθεια διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων για εμπορικές ονομασίες, εμπορικά σήματα και προστασίας σημάτων. Η μονομερής προσέγγιση θα μπορούσε να υπονομεύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των δύο χωρών». 

Με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να διαψεύδει ότι έχει δεχτεί όχληση από τα Σκόπια.

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top