ΑρχικήΠολιτικήΕν μέσω θύελλας ψηφίστηκε η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Εν μέσω θύελλας ψηφίστηκε η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Με την κατάθεση δύο τροπολογιών από τον κ. Βρούτση 1,5 ώρα μετά την προγραμματισμένη ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποχωρούν το ένα μετά το άλλο εξαπολύοντας βαρύτατες κατηγορίες ψηφίστηκε η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι διατάξεις με τις οποίες ενισχύεται η κυβερνησιμότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η επίμαχη διάταξη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού που “φωτογραφίζει” την κ. Θάνου.

To χρονικό της μεγάλης έντασης

Τόσο το διυπουργικό νομοσχέδιο όσο και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ήρθαν με τη μορφή του κατ’ επείγοντος, κάτι το όποιο εξ αρχής προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Χθες από το πρωί υπήρχε ένταση με την μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα και το ανελέητο πινκ πονκ να περιλαμβάνει όχι μόνο τις επίμαχες διατάξεις και την ΕΥΠ αλλά και προσωπικές αναφορές και υπονοούμενα και ευθείες κατηγορίες με τις ανάλογες διαψεύσεις.

Κι αν νόμιζε κάποιος ότι η κορύφωση της σύγκρουσης έγινε μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών έκανε λάθος. Το καζάνι που έβραζε εξερράγη όταν ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί η ώρα διεξαγωγής της ψηφοφορίες και ήταν λίγο πριν την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αποφάσισε τελείως ξαφνικά σε ένα τελείως άσχετο νομοσχέδιο να καταθέσει δύο τροπολογίες: η μία για το πλαφόν στις συντάξεις και η άλλη για τον βάσιμο λόγο απόλυσης και τις ευθύνες των εργολάβων για την παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Εκείνη τη στιγμή προκλήθηκε μεγάλη ένταση στη Βουλή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποχωρούν το ένα μετά το άλλο και να κατηγορούν την κυβέρνηση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο αντέδρασε πρώτος, συνέχισε ο Δ. Τζανακόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, τη σκυτάλη πήρε ο ο Γ. Βαρουφάκης και πριν αποχωρήσει κι εκείνος έκανε λόγο «για κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό», συνέχισε ο Β. Κεγκέρογλου του ΚΙΝΑΛ λέγοντας στη ΝΔ «γίνατε χειρότεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ» και τελευταίος αποχώρε ο Κ. Βελόπουλος με το κόμμα του μιλώντας για απαράδεκτη διαδικασία.

Ωστόσο, ο Γ. Βρούτσης έλαβε το λόγο και επιχειρηματολόγησε για το περιεχόμενο των τροπολογιών αλλά και για την επιλογή του να ψηφιστούν με αυτές τις εσπευσμένες διαδικασίες.