Διπλωματία ισχύος: Πομπέο, Κουρτς, Ρούτε, Φρέντρικσεν στην Ελλάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Πυκνές διπλωματικές επαφές υψηλού επιπέδου ξεκινούν από αύριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, και με την Τουρκία να παρακολουθεί αμήχανη τα τεκταινόμενα.

Αύριο φτάνει στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, χωρίς να επισκεφτεί προηγουμένως ή μετά την Άγκυρα, ενώ την Τετάρτη, τρεις ευρωπαίοι πρωθυπουργοί θα βρεθούν στην Αθήνα, ένα 24ωρο πριν από τη σύναξη των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν. Πρόκειται για χώρες που έχουν στηρίξει την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ειδικά ο Κουρτς, ο οποίος όχι μόνο είχε στείλει επίλεκτους του αυστριακού στρατού στα σύνορα του Έβρου αλλά επιμένει δημοσίως να ζητά κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Όσο για τον Μάικ Πομπέο, αναμένεται να φιλοξενηθεί στο σπίτι του Πρωθυπουργού στα Χανιά, αφού προηγουμένως συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια.

Το βασικό σχέδιο πίσω από την επίσκεψη Πομπέο αφορά την ευρύτερη αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τις αποφάσεις για ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν (με άλλες χώρες να ακολουθούν), στην Ουάσιγκτον έχει διαμορφωθεί η άποψη ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για ένα ευρύτατο σχήμα συνεργασίας. Η Ελλάδα, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ σε ολοένα και στενότερη συνεργασία με το Ισραήλ και, σε προέκταση, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και χώρες όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, μπορεί να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο στην ανέγερση ενός συστήματος περιφερειακής ασφαλείας.

Την ώρα που οι ΗΠΑ αποσύρουν δυνάμεις από το Αφγανιστάν και το Ιράκ επιθυμούν την περαιτέρω ενίσχυση της Σούδας αλλά και μεταφορά δυνάμεων εκεί. Η επίσκεψη συνδέεται και με την συζήτηση που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ αναφορικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου στην περιοχή. Πέρα από την ατζέντα της Σούδας, υπάρχει και αμερικανικό ενδιαφέρον ενδιαφέρον για τη ναυπήγηση των 4 νέων φρεγατών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top