ΑρχικήΠολιτικήΔιπλωματικές πηγές: Η Λιβύη εκβιάστηκε από την Τουρκία για να υπογράψει την...

Διπλωματικές πηγές: Η Λιβύη εκβιάστηκε από την Τουρκία για να υπογράψει την συμφωνία

Η Ελλάδα ξεκαθαρίζει ότι δεν αναγνωρίζει το casus belli, το οποίο επικαλείται η Τουρκία, ενώ διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η Τρίπολη λειτουργεί υπό τον εκβιασμό της Τουρκίας.

Ακόμη, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα διαθέτει στοιχεία και φωτογραφίες που αποδεικνύουν την παράνομη μεταφορά όπλων από την Τουρκία στην Τρίπολη της Λιβύης ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο να ζητήσει η Αθήνα ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Λιβύης, σημειώνουν ότι είναι κάτι που εξετάζεται, διευκρινίζοντας, όμως, ότι η Αθήνα δεν θέλει να προκαλέσει κάτι που θα βλάψει τον λιβυκό πληθυσμό.

Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το  casus belli από την Τουρκία

Όσον αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, οι ίδιες  πηγές σημειώνουν ότι δεν υφίσταται στο διεθνές δίκαιο νομικό επιχείρημα τύπου casus belli και ως εκ τούτου, αγνοείται από την ελληνική διπλωματία.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα δηλώνει ικανοποιημένη από την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σημαντικών χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Η Αθήνα δεν επιθυμεί κλιμάκωση στις σχέσεις με την Τουρκία

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας οφείλεται αποκλειστικά στις κινήσεις της Άγκυρας και επισημαίνουν ότι η Αθήνα επιθυμεί κλίμα συνεννόησης και επιδιώκει να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Όσον αφορά τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς μετά την κατάθεση της Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη ζητήσει από τον ΟΗΕ να μην αναρτηθεί το κείμενο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού λόγω της ακυρότητάς της, κάτι που θα επαναλάβει ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Ακόμη, ο κ. Δένδιας  θα έχει την επόμενη εβδομάδα κύκλο επαφών σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί τη Ρώμη για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του. Πηγές του ΥΠΕΞ, άλλωστε, σχολιάζουν ιδιαίτερα θετικά την σαφή καταδίκη της Ιταλίας για την Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Η Τουρκία είναι παραβάτης εξ επαγγέλματος

Οι διπλωματικές πηγές, αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας μετά την σύναψη της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Λιβύης, σχολιάζουν ότι η Άγκυρα συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως «παραβάτης εξ επαγγέλματος» και χαρακτηρίζουν λανθασμένη την στρατηγική της Τουρκίας να επιχειρεί μέσω παράνομων ενεργειών να αποκομίσει οφέλη. Υπογραμμίζουν, δε, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει εμπράκτως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας το Υπουργείο Εξωτερικών θα απαντήσει «σύμφωνα με τις συνταγματικές υποχρεώσεις».

Όσον αφορά  τη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν ότι δεν είναι κάτι που η Αθήνα αποκλείει, σημειώνοντας, παράλληλα ότι προηγείται ο διάλογος με την Τουρκία. Ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λειτουργήσει υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμών.

Συνέχιση διαλόγου για τα ΜΟΕ

Παράλληλα,  η Αθήνα διαμηνύει ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και της επανέναρξης του διαλόγου ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων.

Τέλος, οι ίδιες πηγές σημειώνουν, ακόμη, ότι συνεχίζεται ο διάλογος με την Αίγυπτο για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ενώ αναφορικά με την προεργασία που υπήρξε από την προηγούμενη κυβέρνηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζουν ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι νομικές εισηγήσεις προκειμένου να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.