Διάσκεψη Βερολίνου: Δεν υπήρξε καμία αναφορά για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

33 mins read

Η πολυαναμενόμενη Διάσκεψη του Βερολίνου ολοκληρώθηκε χθες, με δύο ώρες καθυστέρηση, και έδειξε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, ώστε η κατάπαυση του πυρός που αποφασίστηκε χθες να ερμηνευτεί ως ειρήνευση στη Λιβύη. Σε κάθε περίπτωση, για τη συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία υπήρξε σιγή ιχθύος.

Με τον Χάφταρ αλλά και τον Σάρατζ, αν και οι άμεσα εμπλεκόμενοι, να μη συμμετέχουν καν χθες. Για το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης δεν έγινε μνεία ούτε από την Άνγκελα Μέρκελ ούτε από το κείμενο συμπερασμάτων.

Και μάλλον δεν είναι τυχαίο. Φαίνεται ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος υπέκυψε στις πιέσεις του Τούρκου Προέδρου, του έκανε το… χατίρι καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ήταν δικός του όρος. Χωρίς να είναι η πρώτη φορά που του το κάνει, καθώς το δικό του βέτο είναι ο λόγος που δεν κλήθηκε η Ελλάδα.


H Αθήνα από την πλευρά της ως πρώτη αντίδραση χθες το βράδυ μέσω κυβερνητικών αποτίμησε θετικά το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη το Μαξίμου. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ως θετικό ότι επιβεβαιώθηκε η προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης, αλλά και η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων.

Στο Μαξίμου δεν μπορούν εύκολα να κρύψουν τον προβληματισμό τους για την στάση της Τουρκίας. Ο μοναδικός που έθιξε αυτό το ζήτημα ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος  Το ζήτημα αυτό τέθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, που έβαλε μπλόκο στην αποστολή μισθοφόρων από την Τουρκία στη Λιβύη.

Η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς θα γίνει αύριο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου αναμένεται να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων αναμένεται ο υπουργός Εξωτερικών να θέσει τους προβληματισμούς της Αθήνας.


Όπως γράφει και ο εξ απορρήτων στο DailyPost.gr, φαίνεται, όμως, ότι οι συμμετέχουσες χώρες και οι οργανισμοί έχουν αποφασίσει να κινηθούν συντεταγμένα και να συστηματοποιήσουν τις κινήσεις τους, ξεκινώντας τις επόμενες μέρες από μια νέα συνάντηση στη Γενεύη.

Πού είναι η Ελλάδα σε όλα αυτά; Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πουθενά. Ο Χαφτάρ, ο οποίος έμεινε δύο μέρες στην Αθήνα, δεν μπήκε καν μέσα στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Ο πιο «κοντινός» στις ελληνικές θέσεις από πλευράς Ευρώπης ήταν ο Μακρόν, ενώ στο τραπέζι ήταν και ο κ. Σίσι, ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, πάντως, «άφησε» ένα παράθυρο και τόνισε ότι σε επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν και χώρες που χθες δεν συμμετείχαν. Αφορά αυτό και την Ελλάδα; Δεν είναι σαφές, αλλά υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Πρέπει, λοιπόν, τις επόμενες εβδομάδες η χώρα μας να επιδοθεί σε ένα σπριντ και να πείσει ότι είναι κρίσιμος παράγοντας για την εξεύρεση μιας λύσης στη χώρα και όχι μόνο γιατί ο Ερντογάν μας έχει «δέσει» με το Μνημόνιο που υπέγραψε κάτω από τη μύτη μας με τον Σαράζ.

Άρα, για την Ελλάδα, η ανηφόρα ξεκινά τώρα, αν πραγματικά θέλει να έχει μια θέση στο τραπέζι. Χωρίς ψευδαισθήσεις όμως. Όπως, για παράδειγμα, ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο μπορεί εύκολα να αποτελέσει παρελθόν.


Το ευχαριστώ του Χαφτάρ σε Μητσοτάκη και Δένδια 

Σε ανάρτηση στο Twitter του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (Μ.ΛΝΑ) αναφέρεται το εξής μήνυμα: «Παρόλο που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν ήταν παρόντες αυτοπροσώπως, με την εξαιρετική διπλωματική παρουσία τους ωφέλησαν τον λιβυκό λαό. Η Λιβύη σας ευχαριστεί».

https://twitter.com/LNA2019M/status/1219143201765961728?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1219143201765961728&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fxalifa-xaftar-telika-mas-thymithike-eyxaristo-se-mitsotaki-kai-dendia%2F2958326%2F


Πώς βλέπει η Άγκυρα τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου

Θετική η πρώτη εικόνα για την Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι η χώρα θα συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας χαρακτήρισε ως σημαντική ευκαιρία για τον τερματισμό των μαχών στη Λιβύη και για πολιτική λύση, τα αποτελέσματα της Συνόδου του Βερολίνου. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Ιμπραχίμ Καλίν αναφέρει ότι η Σύνοδος του Βερολίνου είναι μια σημαντική ευκαιρία για τον τερματισμό των μαχών στην Λιβύη και για πολιτική λύση. «Η αποτελεσματική και ευέλικτη διπλωματία του Προέδρου μας έχει καταστήσει την Τουρκία σε ένα πρωταγωνιστή κλειδί της διαδικασίας. Η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική και ειρηνευτική πολιτική της στους πολέμους μέσω τρίτων (proxy war)», ανέφερε χωρίς όμως να υπάρξει κανένα σχόλιο για την απόφαση της Διάσκεψης που αφορά στο εμπάργκο πώλησης όπλων και στη μη στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη ξένων δυνάμεων.

Από την άλλη ο τουρκικός Τύπος εμφανίζεται πιο συγκρατημένος. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ με πρωτοσέλιδο τίτλο «Τραπέζι για Εκεχειρία», σχολιάζει ότι συγκεκριμένο και καθαρό μήνυμα δεν βγήκε, το οποίο θα διασφαλίζει την εκεχειρία και ότι οι πλευρές δεν άλλαξαν τις θέσεις τους.

Η επίσης φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ακσάμ με πρωτοσέλιδο τίτλο «Λύση δεν υπάρχει, υπάρχει σχέδιο» σχολιάζει ότι συμφώνησαν σε ένα περιεκτικό πλάνο, ωστόσο και πάλι έμεινε στον αέρα η μόνιμη εκεχειρία.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα