ΑρχικήΠολιτικήΔεν ορίζει αντικαταστάτες των Πολάκη-Τζανακόπουλου ο Τσίπρας

Δεν ορίζει αντικαταστάτες των Πολάκη-Τζανακόπουλου ο Τσίπρας

Ως «κόκκινη γραμμή» θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξαίρεση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Πολάκη Πολάκη από την Προανακριτική Επιτροπή για τη σκευωρία στην υπόθεση Novartis κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Τούτο σημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να ορίσει αντικαταστάτες τους στην επιτροπή όπως του ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ότι επίσης η Κουμουνδούρου θα επιμείνει στην θέση περί «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» καλώντας τον κ. Τασούλα να δώσει θεσμική λύση – και σημαίνει, ακόμη, ότι η εβδομάδα που ξεκινά αύριο εμπεριέχει οιωνούς υψηλής πολιτικής θερμότητας.

Το πώς ακριβώς θα εκφραστεί αυτή η «κόκκινη γραμμή» σε όρους κοινοβουλευτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης θα καθοριστεί, κατά τις πληροφορίες, από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αύριο, Δευτέρα. Τότε θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το εάν οι δύο βουλευτές θα δώσουν το παρών στην επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται – από την «έξωσή» τους με παρέμβαση της φρουράς έως την εκ νέου μετάθεση της συνεδρίασης με την επίκληση της «μη νόμιμης σύνθεσης» της επιτροπής – ή εάν θα προηγηθούν άλλες πρωτοβουλίες, είτε σε θεσμικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο τακτικής.

Το βέβαιο ωστόσο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναστείλει την μπάλα στην πλευρά του κ. Τασούλα, τον οποίο ήδη εγκαλεί ευθέως ότι λειτουργεί «ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου». Στην Κουμουνδούρου, οι δύο επιστολές Τασούλα προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύονται ως «προϊόν αδιεξόδου» και «πιέσεων που δέχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής» από την σκληροπυρηνική πτέρυγα της ΝΔ, καθώς στην πράξη δηλώνει περίπου… αναρμόδιος για την επίλυση του ζητήματος επικαλούμενος θολά, και άκρως αμφισβητήσιμα, νομικά επιχειρήματα. Με την πρώτη επιστολή, ο πρόεδρος της Βουλής υποστηρίζει ουσιαστικά πως η Προανακριτική λειτουργεί ως δικαστήριο, άρα οι δύο βουλευτές δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα και μάρτυρες και εισαγγελείς. Στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, επισημαίνουν πως εάν το ζήτημα είναι δικαστικό τότε την τελική απόφαση πρέπει να την πάρει το Δικαστικό Συμβούλιο και όχι η πλειοψηφία της προανακριτικής (εν προκειμένου του «δικαστηρίου»), ενώ εάν είναι πολιτικό τότε και η λύση πρέπει να είναι πολιτική.

Πηγή: tvxs.gr