Βρούτσης: «Στις 2 Ιουνίου η αύξηση στις επικουρικές συντάξεις»

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε τα κυριότερα χρονικά ορόσημα υλοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020.

Ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020, που είναι πλέον νόμος του κράτους, δεν υπάρχει καμία μείωση σύνταξης.

Χαρακτηριστικά ανάφερε  «Αφήνουμε στο παρελθόν τον αντισυνταγματικό νόμο Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ και επαναφέρουμε τις επικουρικές συντάξεις στο αρχικό ύψος, χωρίς περικοπές, σε περίπου 240.000 συνταξιούχους».

Παράλληλα, επισήμανε ότι στις 2 Ιουνίου η αύξηση των επικουρικών συντάξεων μεσοσταθμικά θα είναι 99,5 ευρώ μικτά και 75 ευρώ καθαρά. «Συμμορφωνόμαστε με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο νόμος 4670/2020 ενσωματώνει την αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων», επανέλαβε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας.

Επιπλέον, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι η εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έχει ήδη ξεκινήσει. Όπως είπε, τον Μάρτιο του 2020, εφαρμόστηκε το νέο σύστημα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικών κατηγοριών από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ενώ 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτοί λαμβάνουν πλέον ψηφιακά την ασφαλιστική ενημερότητά τους.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι, από την 1η Ιουνίου, αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης κατά 0,90 μονάδες, μειώνοντας έτσι και το μη μισθολογικό κόστος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για ανταποδοτικότητα του συστήματος, λέγοντας ότι, πλέον, όλοι οι εργαζόμενοι με 30 έτη και μία ημέρα εργασιακού βίου θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους.

Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι στόχος είναι, τον Σεπτέμβριο του 2020, να καταβληθούν οι νέες αυξημένες κύριες συντάξεις για όσους έχουν 30 έτη και μία ημέρα εργασιακού βίου και τον Οκτώβριο του 2020 να πληρωθούν τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων οκτώ μηνών και τα αναδρομικά κύριων συντάξεων 12 μηνών.

Τόνισε δε ότι, στο τέλος Ιουνίου, θα γίνει πράξη το όνειρο δεκαετιών: «Θα ξεκινήσει η ψηφιακή σύνταξη “ΑΤΛΑΣ” για το 40% των νέων συντάξεων».

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top