ΑρχικήΠολιτικήΒενιζέλος: «Χρειαζόμαστε συστρατεύσεις εθνικές και κοινωνικές για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό»

Βενιζέλος: «Χρειαζόμαστε συστρατεύσεις εθνικές και κοινωνικές για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό»

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ήταν καλεσμένος την Τρίτη, 24 Μαρτίου, στο Action24 και την εκπομπή Evening Report.

Κλήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον κορωνοϊό, αλλά και τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή του.

Αρχικά, ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας στο ερώτημα αν συμμερίζεται την άποψη πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει σε αναμόρφωση των αρχών και αξιών του δυτικού κόσμου, είπε «Το συμμερίζομαι απόλυτα. Φάνηκε πολύ εύθραυστη η νεωτερικότητα. Είχαμε συνηθίσει σε αυτό το κεκτημένο της νεωτερικότητας που περιλαμβάνει το κοινωνικό κράτος, την ανάπτυξη. Αναδεικνύεται ένας πυρήνας που είναι αρχαϊκός και χημικός πολιτικά και κοινωνικά και αυτό πρέπει να μας βάλει σε έναν προβληματισμό» και πρόσθεσε «Πρέπει να ξανασκεφτούμε τα θεμελιώδη».

Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα «ήδη έχει τεθεί υπό επανεξέταση το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και οι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης. Έχει ανασταλεί στην πραγματικότητα το σύμφωνο σταθερότητας και τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν πολύ μεγάλες ευχέριες. Δηλαδή τώρα μπορούμε ξανά να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με κρατικές ενισχύσεις, με επιχορηγήσεις, μπορούμε να εγγυηθούμε δάνεια».

Και συμπλήρωσε ότι «όλα αυτά θα διαρκέσουν καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας», σημειώνοντας «ελπίζω να μην χρειαστεί να φτάσουμε έως το 2021».

Ακόμη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε «όταν θα περάσει αυτή η φάση, η κάθε χώρα – μέλος της ευρωζώνης, πάντοτε στο πλαίσιο μιας κοινής νομισματικής πολιτικής, θα πρέπει να κινηθεί με την δική της ανταγωνιστικότητα και αξιοπιστία κι εμείς θα πρέπει να αντέξουμε σε νέες συνθήκες ανταγωνισμού» και πρόσθεσε «επειδή το κράτος παίρνει το πάνω χέρι σε σχέση με την οικονομία, σιγά σιγά θα αναγκαστούμε να επανεξετάσουμε τις βασικές συμβάσεις επί τη βάση των οποίων λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι βοήθεια αποστέλλει η Κίνα και όχι ένας παραδοσιακός σύμμαχος όπως οι ΗΠΑ, ο κ. Βενιζέλος είπε «Μην ξεχνάμε ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα δίλημμα. Ποιο είναι το πολίτευμα εκείνο, το οποίο σου επιτρέπει τέτοιες θεομηνίες, τέτοιες μεγάλες υγειονομικές κρίσεις και την επόμενη ημέρα να αντιμετωπίσεις την επόμενη φάση της ανθρωπότητας. Βεβαίως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έτος εκλογών, γιατί οι κινήσεις του προέδρου Τραμπ μπορεί να συνδέονται με ιδεοληψίες ή να συνδέονται με την υστεροβουλία».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο χρήσης του στρατού για την διατήρηση των μέτρων του κορωνοϊού, αλλά και για τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το ζήτημα, απάντησε «Δεν πρέπει να είμαστε ντεμοντέ. Η πολιτική στάση των κομμάτων πρέπει να επανατοποθετηθεί. Μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσουμε μεγάλες συναινέσεις. Συστρατεύσεις εθνικές και κοινωνικές. Είναι αστείο και κατώτερο των ιστορικών περιστάσεων να αντιδρούμε όπως αντιδρούσαμε πριν την κρίση του κορωνοϊού. Όποιοι μένουν στο παλιό ιδίωμα της πολιτικής γλώσσας κάνουν λάθος».

Και συμπλήρωσε «Αυτό αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσους επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να κάνουμε μια παύση κι έναν αναστοχασμό συνολικά. Ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κινούμαστε εντός του συνταγματικού πλαισίου, εντός της έννομης τάξης. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, προβλέπονται από το Σύνταγμα, άρα αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση ανάγκης προβλεπόμενη από το Σύνταγμα. Οι περιορισμοί κίνησης είναι σύμφωνοι με το Άρθρο 5 του Συντάγματος. Βεβαίως χρειαζόμαστε αντίβαρα. Το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα δεν μπορούν αν υποβαθμιστούν. Για παράδειγμα έστω και διαδικτυακά να μπορεί να προσφύγει κάποιος στο δικαστήριο ή να συνεχίζει διαδικτυακά να λειτουργεί η Βουλή».