ΑρχικήΠολιτικήΑυστηρή προειδοποίηση Γεωργιάδη στις τράπεζες: «Θα είμαστε αμείλικτοι»

Αυστηρή προειδοποίηση Γεωργιάδη στις τράπεζες: «Θα είμαστε αμείλικτοι»

Αυστηρό μήνυμα στις διοικήσεις των τραπεζών έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης  με αφορμή το εγγυοδοτικό πρόγραμμα 7 δισεκατομμυρίων ευρώ προς επιχειρήσεις που ξεκινά από σήμερα.

Ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι όσες τράπεζες δεν δώσουν γρήγορα χρήματα, θα τους αφαιρεθούν από το μερίδιο των 7 δισεκατομμυρίων και θα πάνε στις τράπεζες που έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες.

«Εάν σε αυτό το εγγυοδοτικό εργαλείο που ξεκινά σήμερα μετρήσουμε σε ορισμένες εβδομάδες ότι κάποιες τράπεζες δεν δίνουν τα λεφτά σε επιχειρήσεις, οι σχέσεις μας μαζί τους θα εξελιχθούν πολύ άσχημα.  Το ξεκαθαρίζω.  Στις συμβάσεις  που υπογράψαμε μαζί τους, δώσαμε το μερίδιο αγοράς της κάθε τράπεζας  στο δανειοδοτικό εργαλείου των  7 δισεκατομμυρίων αναλόγως του μεριδίου αγοράς που έχει κάθε τράπεζα σήμερα, αλλά στις 30 μέρες θα μετρήσουμε πόσα χρήματα έχει δώσει κάθε τράπεζα και αυτή η τράπεζα που έχει μείνει πίσω θα της αφαιρεθούν χρήματα και θα δοθούν στις τράπεζες που έχουν πάει γρήγορα.

Άρα και οι διοικήσεις των τραπεζών και τα μεσαία στελέχη και όλα τα στελέχη θα κριθούν από το αν θα δώσουν γρήγορα τα λεφτά. Τα λεφτά των τραπεζών και τα κέρδη τους θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα δώσουν τα λεφτά και σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι.»

Αναφερόμενος  στο εγγυοδοτικό πρόγραμμα ο κ.Γεωργιάδης ανέφερε ότι για πρώτη φορά το κράτος από το 1830 δίνει τόσα χρήματα στις επιχειρήσεις.

«Σε μια ώρα  ξεκινάει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου ανάπτυξης η μεγάλη τομή που είναι το εγγυοδοτικό εργαλείο των 7 δις ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ρευστότητας στην ελληνική ιστορία που έχει δοθεί ποτέ στις επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχει από το 1830 μεγαλύτερη στιγμή που  το ελληνικό Δημόσιο να εγγυήθηκε 7 δισεκατομμύρια € . Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που βάλαμε εγγυοδοτικό ταμείο, άλλες χώρες λένε ότι θα το ξεκινήσουν από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο εμείς το ξεκινάμε από αρχές Ιουνίου. Δείχνουμε έμπρακτα ότι μας ενδιαφέρει να φτάσει η ρευστότητα στις  επιχειρήσεις».

Απαντώντας στην προτροπή του Νίκου Παππά να μην ισχύουν τα τραπεζικά κριτήρια στα δάνεια που θα δίνουν οι τράπεζες το επόμενο διάστημα ο υπουργός ανάπτυξης ανέφερε ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος αλλιώς θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

«Ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθεί ότι τους πηγαίνει μαλακά, είμαι εγώ.Σε ένα χρόνο θητείας μου έβαλα  μεγαλύτερα πρόστιμα στις τράπεζες από όσα έχουν μπει την προηγούμενη δεκαετία στο σύνολο τους .

Άλλο να εφαρμόσουμε το νόμο και να είμαστε αυστηροί εκεί που πρέπει κι άλλο να θέλουμε να παραβιάσουμε το νόμο όπως περίπου είπατε. Τα τραπεζικά κριτήρια υπάρχουν από τον SSM και όχι από μας και υπάρχουν γιατί τα χρήματα που μοιράζουν οι τράπεζες είναι οι καταθέσεις μας. Αν θα τα  σκορπίσουν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεν θα είναι τα χρήματα του CO της τραπέζης θα είναι τα χρήματα των ελλήνων καταθετών. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν κριτήρια. Το λέω γιατί εύκολα ακούγεται μοιράστε τα λεφτά αλλά  μετά θα κλαίμε όλοι μαζί στη νέα γενιά των κόκκινων δανείων.»

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Παππάς από την πλευρά του δήλωσε  ότι τα τραπεζικά κριτήρια είχαν φτιαχτεί για την περίοδο προ της πανδημίας και τώρα είναι λογικό να μην ανταποκρίνονται στην παρούσα συγκυρία:

«Το μείζον ζήτημα είναι εάν έχετε κάποια πρόθεση να προικοδότησε την αναπτυξιακή τράπεζα έτσι ώστε να διοχετεύσει το χρήμα στην αγορά πέρα και έξω από τα τραπεζικά κριτήρια.  Γιατί τα  τυπικά κριτήρια είναι για καιρούς ομαλότητας και φτιαγμένα να ανακαλύπτουν το στρατηγικό κακοπληρωτή. Αυτή η στιγμή όλη η αγορά έχει πρόβλημα και αν αφήσουμε τα χρήματα του έλληνα πολίτη μέσω των τραπεζών να διοχετεύονται με τα τυπικά και τα κριτήρια της προηγούμενης μέρας στα οποία οι τράπεζες εφάρμοζαν μόνο που θα βαθύνει η θέση. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα και θα έχετε κι εσείς την ευθύνη.»

Μάλιστα ο κ. Παππάς έδωσε και στοιχεία για τα δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες με το πρώτο εγγυοδοτικό εργαλείο:

«Εθνική τράπεζα 5 δις 1  δις μόνο αποκλειστικά στο πελατειακό φιλέτο. Μπαίνει ο έλληνας φορολογούμενος με εγγυήσεις και οι τράπεζες απλώς διευκολύνουν  τους καλούς πελάτες. Eurobank 2,7 δις 600 εκατομμύρια μονο στο πελατειακό φιλέτο. Πειραιώς 2 δις , 250 εκατομμύρια στο πελατειακό φιλέτο. Το σύνολο 16 δις τα τρεισήμισι έχουν πάει στο πελατειακό φιλέτο . Τα νούμερα και τα αποτελέσματα από το πρώτο εγγυοδοτικό εργαλείο είναι απογοητευτικά».

Ο κ. Γεωργιάδης την δευτερολογία του δεν άφησε αναπάντητη την προτροπή του κ.Παπά για δάνεια χωρίς κριτήρια ενθυμούμενος τις εξεταστικές του ΣυΡιζΑ την περίοδο του 15 εναντίον τραπεζικών στελεχών. Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επανεξετάσει τις επιλογές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις διοικήσεις των τραπεζών.

«Λέτε να μην ακολουθούν οι τράπεζες τα τυπικά κριτήρια και φανταζόμουνα τις εξεταστικές επιτροπές που θα θέλατε να ζητήσετε στο μέλλον για να ελέγξετε 1 -1 τα δάνεια αυτά όπως κάνατε κατά το παρελθόν. Κάθε φορά τα λέτε όπως σας βολεύει. Τη μια  μέρα μου λέτε να μην δώσω με τραπεζικά κριτήρια και αύριο θα μου κάνετε έλεγχο με τον Πολάκη γιατί έδωσα χωρίς τραπεζικά κριτήρια. Όλες οι διοικήσεις των τραπεζών είναι διορισμένοι επί των ημερών σας. Χαίρομαι που τους κάνετε κριτική ,κατηγορείτε  εσείς αυτούς που επιλέξατε. Είναι μια πράξη γενναιοφροσύνης το δέχομαι, κάνατε κακές επιλογές, εάν κάνατε κακές επιλογές δεσμεύομαι να το επανεξετάσουμε.»